Скільки можна їсти кавуна: експерти радять і застерігають
Найбільша ягода шкідлива для здоров'я?
3 серпня відзначають Міжнародний день кавуна. В цей час найбільша ягода вже стала цілком сезонним продуктом, і можна не так переживати про можливий вміст нітратів. Проте в інтернеті є багато інформації про те, що кавун шкідливий для здоров’я через великий вміст фруктози, яка порушує синтез жирних кислот, через що у кишківнику страждають мембрани клітин — усе це призводить до запалення в організмі. Окрім того, коли фруктози багато, вона переробляється на жир і може підвищити рівень холестерину. Мовляв, якщо вже вам дуже хочеться кавуна, то хоча б обмежтеся 300 г на добу.
Фітнес-тренер Віктор Мандзяк не згоден із експертами, які говорять, що кавун — це фактично вода та цукор. Адже кавун містить багато вітамінів і мінералів: кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо, тіамін, рибофлавін, ніацин, фолієва кислота, аскорбінова кислота.
Говорячи ж про вплив фруктози на масу тіла, Віктор Мандзяк наголошує, що людина набирає кілограми не від надмірної кількості їжі, а від надмірної калорійності раціону.
«В кілограмі кавуна всього десь 300 калорій, що становить всього восьму частину твоєї денної потреби в енергії. ВОСЬМА ЧАСТИНА в кілограмі їжі, вдумайся. Те, скільки ти втрамбуєш в себе калорій, залежить у великій мірі від того, наскільки тебе твій харч насичує і тримає ситим. Відомо 4 основні фактори ситості продуктів: низька калорійність, вода в складі, клітковина і білок. В кавуні є все з переліченого окрім білка (його там дуже мало). Кавун ситний», — підкреслює фітнес-тренер.
Він пояснює, що, споживаючи в сезон кавунів багато цієї ягоди, людина автоматично витісняє з раціону калорійнішу їжу — від бургерів до шоколадок.
«Є таке поняття як сенсорно-специфічне насичення — коли ти насичуєшся певним смаком, ти стаєш байдужим деякий час до їжі зі схожими сенсорними властивостями. Простою мовою, коли ти напхався солодким кавуном, морозиво і шоколадні канфєти стають менш звабливими, бо солодкого ти вже наївся. Менше солодощів — вужча талія», — говорить Віктор Мандзяк.
Що ж до фруктози, наголошує він, то її хронічно високе споживання може мати негативний вплив на печінку — але ключове тут слово «хронічно», а 2 кг кавуна — це близько 100 г фруктози.
Ба більше, переважно надлишок фруктози має негативний вплив на здоров'я, коли наявні переїдання та низька рухова активність.
«Племена Хадза, що живуть своє дико-первісне життя на сході Африки, лише з одного меду отримують близько 200 г фруктози щодня. Ні жирового гепатозу, ні ожиріння ці люди не знають, бо рухаються багато і їхня прісна (натуральна) їжа не дозволяє їм переїдати. Хоч кавун не змусить тебе напружувати мускулатуру (хіба якщо ти волочитимеш його з магазину додому пішки), але, як ми дізнались вище, кавун ситний і витісняє з раціону більш калорійні продукти, що перешкоджає переїданню», — наголошує Віктор Мандзяк.
Фітнес-тренер радить їсти кавун, якщо смакує — і навіть увечері. Тільки не харчуватись одним кавуном, оскільки тіло потребує різноманітного харчування.
Більше новин читайте на GreenPost.