Догори
Дати відгук

Єгор Фірсов - кандидат на посаду нового міністра довкілля

Міністерство захисту довкілля в пошуках нового очільника

5 хв на прочитання20 Жовтня 2021, 22:29
Поділитись:

Вчора, 19 жовтня, до Апарату ВР надійшла офіційна заява Романа Абрамовського про відставку з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів відповідно до ст. 115 Конституції та ч. 1 ст. 18 закону про Кабінет міністрів України. Про це заявила Юлія Палійчук (прес-секретар фракції «Слуга народу»). Це вже не перша заява про відставку від міністра Абрамовського. Схоже, цього разу рішення таки буде остаточним, адже протягом останніх кількох тижнів ведуться активні пошуки нового очільника Міндовкілля та проводяться співбесіди із потенційними кандидатами на  цю посаду.

Зараз ця тема є чи не найбільш обговорюваним  питання у владних кулуарах та бізнес колах.

Насправді називають багато різних прізвищ. Серед них одіозного екологічного активіста Єгора Фірсова.

Його офіційну біографію без проблем можна знайти в інтернеті. Відомий факт, що він був народним депутатом 7-8 скликаннявід партій УДАР та "Блоку Петра Порошенка". У лютому 2016 року вийшовз фракції після скандалу між тодішнім міністром економічного розвитку Айварасом Абромавічусом і заступником голови фракції Ігорем Кононенком. У березні того ж року ЦВК України позбавила його мандата на підставі рішення з'їзду БПП. У травні 2018 року Фірсов з командою партії «Альтернатива» підтримав  Анатолія Гриценка на президентських виборах. У 2019 став кандидатом від «Громадянської позиції» на парламентських виборах. Він засновник та керівник Громадської організації  "Офіс довкілля" .

Встиг набути досвід роботи в сфері охорони довкілля.

Так, однією із найвищих посад з управлінським досвідом стало його призначення в.о. керівника Державної екологічної інспекції України.

Як відомо, Егор Фірсов прийшов в Держекоінспекцію під гаслами боротьби з корупцією та повної переформатуванню органу, проведення кадрової ротації та підвищення зарплатні інспекторам.

Проте його перебування на посаді в.о Голови Держекоінспекції та  заявлене реформування завершилося під іншими гаслами.

Так, Вищий антикорупційний суд своїм рішенням від 17 червня 2020 року зобов’язав  НАБУ відкрите кримінальне провадження стосовно незаконних дій Єгора Фірсова та інших службових Державної екологічної інспекції України.

Колишнього головного очільника екологічних інспекторів  звинувачували у тиску на конкурсну комісію та призначення на посаду територіальних органів Держекоінспекції вигідних для нього людей та оформленні фіктивних відряджень.

Зокрема, йшлося про Державну екологічну інспекцію у Волинській області, Державну екологічну інспекцію Столичного округу та Державну екологічну інспекцію Центрального округу, а також про призначення першим заступником голови Держекоінспекції України Дениса Каплунова, який за інформацією заявника, як і призначений ним голова Держеконспекції в Одеській області Андрій Зоряний та начальник Держекоінспекції в Херсонській області  є людьми з близького оточення Єгора Фірсова.

Дениса Каплунова називають його студентським товаришем, Андрій Зоряний був його помічником  у Верховній Раді минулого скликання.

 

 

 

 

 

Крім кадрових ротацій, Єгора Фірсова звинувачували також у зловживаннях владними повноваженнями. Він попри вимоги закону пробув на посаді в.о. голови Державної екологічної інспекції України більше трьох місяців.

Загалом історія із його призначенням на цю посаду – неоднозначна. Подейкують, що втриматися у кріслі в.о.голови Держекоінспекції протягом шести місяців його вдалося завдяки протекції тодішнього прем’єра Олексія Гончарука, який хотів бачити Єгора Фірсова повноцінним  керівником Держекоінспекції.

У листопаді 2019 року навіть було оголошено конкурс з обранням очільника ДЕІ, проте будучи начальником Управління організаційної діяльності - старшим державним інспектором України з охорони навколишнього природного середовища, Єгор Фірсов його провалив, не склавши іспит з абстрактного мислення  та з англійської мови. Після чого міг бути допущеним на цей конкурс через 6 місяців , але сталося як зазвичай стається …

Попри те, що інші учасники конкурсу набрали більше балів, в Уряді Гончарука вирішили саме його того ж місяця призначити на посаду в.о. керівника ДЕІ.

Щоправда, в Уряді Шмигаля цю помилку виправили та призначили на посаду постійного керівника ДЕІ Андрія Мальованого.

В разі, якщо кандидатуру Єгора Фірсова таки розглядають всерйоз на посаду міністра захисту довкілля, то як бути  ряд риторичних запитань до влади , зокрема чинного прем’єра та офісу: як бути з темним минулим Єгора Фірсова під час перебування на посаді керівника Державної екологічної інспекції України?  

Для розуміння:  міністерство за своєю структурою та штатом є відомством в декілька разів більшим за Державну екологічну інспекцію та до повноважень якого входить курування ще 3 таких ЦОВ..

Чи можна вважати реформи в Дерекоінспекції за каденції Фірсова настільки  ефективними та дієвими, щоб тепер варто чекати усіх друзів, побратимів та колег Єгора на посадах в міністерстві ?

Чи достатньо бути екологічним активістом задля того, щоб  стати міністром одного з найпроблемніших та найкорумпованіших відомств ?  Хоча й з екологічною активністю у нього, схоже, так само не зрослося, адже заснована ним політична партія «Екологічна альтернатива», яка мала пройти до Київради, не набрала потрібну кількість % задля подолання бар’єру .

Країна подвійних стандартів, де продовжує процвітати кумівство та знайомства у владних коридорах, а проблеми довкілля та зміни клімату вочевидь почекають кращих часів, якщо дочекаються звичайно…

Нагадаємо, у травні цього року стало відомо, що Президент Володимир Зеленський і глава Офісу президента Андрій Єрмак проводять масштабну кадрову перестановку, і збирають голоси, щоб «пробити» це у Верховній Раді.  Саме тоді говорили про відставку Романа Абрамовського, бо вочевидь, Офіс президента не побачив реформ у сфері екологіі, власне, як і громадяни.

 

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині врятували коня, який застряг у болоті
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитанняВчора
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Через опади у річках Буковини підійметься вода до метра
1 хв на прочитанняВчора
На водоймах Одеської області встановлено 1000 нерестових гнізд (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитання3 години тому
Скільки коштів виплатила медзакладам із початку весни
Стало відомо, скільки коштів НЗСУ виплатила медзакладам із початку весни
1 хв на прочитанняВчора
В українських школах розповідатимуть про права дитини
В українських школах розповідатимуть про права дитини
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитанняВчора
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитанняВчора
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитанняВчора
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитанняВчора