Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Єгора Фірсова звинувачують у службових зловживаннях та призначеннях «своїх людей» в Держекоінспекцію

Єгора Фірсова звинувачують у службових зловживаннях та призначеннях «своїх людей» в Держекоінспекцію

4 хв на прочитання19 Червня 2020, 18:55
Поділитись:

Вищий антикорупційний суд своїм рішенням від 17 червня 2020 року зобов’язав НАБУ відкрити кримінальне провадження стосовно незаконних дій Єгора Фірсова під час його роботи у Державній екологічній інспекції України. Відповідне провадження зобов’язано зареєструвати на підставі звернення керівника ГО «Центру Екологічної Безпеки».

Ще недавно колишній в.о голови Державної екологічної інспекції України звертався до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з проханням надати йому можливість відзвітувати перед депутатами про результати своєї роботи на посаді.

Запевняв, що керівництво Кабінету міністрів не пояснило йому причин раптового звільнення з Держекоінспекції й турбувався, щоб не відбулося відкату назад розпочатих ним реформ.

Зараз колишнього головного очільника екологічних інспекторів звинувачують у тиску на конкурсну комісію та призначення на посаду територіальних органів Держекоінспекції вигідних для нього людей та оформленні фіктивних відряджень.

Так, йдеться про Державну екологічну інспекцію у Волинській області, Державну екологічну інспекцію Столичного округу та Державну екологічну інспекцію Центрального округу, а також про призначення першим заступником голови Держекоінспекції України Дениса Каплунова, який за інформацією заявника, як і призначений ним голова Держекоінспекції в Одеській області Андрій Заярний та начальник Держекоінспекції в Херсонській області Олексій Кузьменко, є людьми з близького оточення Єгора Фірсова.

Дениса Каплунова називають його студентським товаришем, а Андрій Заярний був його помічником у Верховній Раді минулого скликання.

Заявник стверджує, що після призначень цих людей на керівні посади в територіальних підрозділах розпочалися масові «рішалова» на місцях по перенесенню та скасуванню позапланових перевірок.

Крім кадрових ротацій, Єгора Фірсова звинувачують також у зловживаннях владними повноваженнями, адже він попри вимоги закону пробув на посаді в.о. голови Державної екологічної інспекції України більше ніж три місяці.

Хоча ЗУ «Про державну службу» передбачено, що термін перебування на посаді тимчасово виконуючого обов’язки за вакантною посадою державною служби не повинен перевищувати трьох місяців. Водночас по завершенню тримісячного терміна, під час кадрових ротацій у Мінекоенерго та зміни уряду Єгор Фірсов чомусь не повідомив, що закінчився його термін виконання обов’язків.

Загалом історія із його призначенням на цю посаду – неоднозначна. Подейкують, що втриматися у кріслі в.о.голови Держекоінспекції протягом шести місяців йому вдалося завдяки протекції самого Олексія Гончарука, який хотів бачити Єгора Фірсова повноцінним керівником Держекоінспекції.

У листопаді 2019 року навіть було оголошено конкурс з обранням очільника ДЕІ, проте бувши ще начальником Управління організаційної діяльності — старшим державним інспектором України з охорони навколишнього природного середовища, Єгор Фірсов його провалив.

Попри те, що інші учасники конкурсу набрали більше балів, в Уряді Гончарука вирішили саме його того ж місяця призначити на посаду в.о. керівника ДЕІ.

На цій посаді Єгор Фірсов зміг утриматися навіть після відставки уряду Гончарука.

Щоправда, в Уряді Шмигаля цю помилку виправили та призначили на посаду постійного керівника ДЕІ Андрія Мальованого, який переміг у конкурсі ще у листопаді 2019 року, коли Єгора Фірсова призначали в.о.

Зараз ГО «Центр Екологічної Безпеки» звертається до Національного антикорупційного бюро України з проханням перевірити та надати офіційну правову оцінку зі сторони компетентних органів щодо діяльності Єгора Фірсова на посаді.

Загалом Єгор Фірсов був народним депутатом двох скликань від партій УДАР та "Блоку Петра Порошенка". У лютому 2016 року вийшов з фракції після скандалу між тодішнім міністром економічного розвитку Айварасом Абромавічусом і заступником голови фракції Ігорем Кононенком. У березні того ж року ЦВК України позбавила його мандата на підставі рішення з'їзду БПП. До цього часу був керівником екологічного спрямування партії "Громадянська позиція".  

Нагадаємо, Кабмін офіційно призначив нового голову Держекоінспекції.

Крім того, подвійний тулуп Єгора Фірсова: назад до Держекоінспекції через посаду в Держгеонадра?

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
Всеукраїнська акція Дуби Шевченка єднають Україну
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитанняВчора
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитанняВчора
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитанняВчора
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитанняВчора
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора