Догори
Дати відгук

«Якщо захворювань багато, значить, проблема одна — хребет»: лікар пояснює, як постава впливає на здоров'я

Ідеться про всі основні фізіологічні функції організму, від процесу дихання до гуморальної регуляції.

3 хв на прочитання09 Листопада 2022, 00:27
Поділитись:

З наукового погляду постава — це біомеханічна модель людського тіла, що підтримує вертикальне положення. Загалом, коли ми говоримо про правильну поставу, мається на увазі якесь оптимальне положення та вирівнювання тіла у просторі щодо гравітаційної сили, під впливом якої ми безперервно перебуваємо. Це звична поза людини, яка невимушено стоїть, має здатність без зайвої активної напруги тримати прямо корпус і голову, розповідає лікар Олександра Литкіна.

Правильна постава — це рівномірно виражені фізіологічні вигини хребта, розташовані на одному рівні надпліччя, соски, ості (виступи) клубових кісток, коліна і гомілковостопні суглоби спереду, а лопатки, сідничні складки, підколінні сухожилля й ахілли — ззаду. Трикутники талії та шиї виражені однаково з обох боків. Лінія остистих відростків хребців пряма.

Ще Гіппократ говорив: «Якщо захворювань багато, значить, проблема одна — хребет». За даними американського журналу Journal of Pain Management, постава впливає на всі основні фізіологічні функції організму, від процесу дихання до гуморальної регуляції. Вона також може впливати на біль у спині та голові, настрій, артеріальний тиск, пульс і особливо на ємність легень. Існують навіть дослідження, що доводять взаємозв'язок неправильного положення грудного відділу та тенденції до смертності.

Погана постава може перешкоджати здатності легень розширюватися на вдиху, а отже, організм ризикує недоотримати необхідну кількість кисню і постійно перебуватиме в умовах штучної гіпоксії, що передусім позначиться на забезпеченні киснем мозку. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Physical Medicine and Rehabilitation у 2006 році та присвяченим впливу сидячого положення на життєву ємність легень і поперековий лордоз, було доведено, що певне положення тіла та робота легень мають чіткий взаємозв'язок. Збільшення стимуляції дихальних м'язів грудної клітини та діафрагми найбільш яскраво відбувається, коли спина пряма, і найменш виражене в положенні сидячи із зігнутою спиною (ця поза стискає органи й утискує рухи діафрагми).

Оптимальне розташування хребетних сегментів сприятливо позначається на роботі всіх внутрішніх органів, зокрема системи травлення. Правильна постава дозволяє органам черевної порожнини займати своє природне положення без надмірного стиснення, яке може заважати нормальному перебігу та функціонуванню шлунково-кишкового апарату. Неправильна поза, наприклад, сидячи згорбившись, може провокувати кислотний рефлюкс (печію), запори і навіть грижі.

Погана постава також може бути додатковим фактором ризику в отриманні різних травм під час занять спортом і навіть просто за будь-якої фізичної активності. Річ у тім, що м'язи в нашому тілі перебувають у стані постійної боротьби один з одним. Хронічне перевантаження найбільш сильного м'яза завжди призводить до його стискання і невміння розслаблятися, подовжуватися до природних розмірів, а це може призвести до травми, наприклад, надриву сухожилля або зв'язки. Також м'язовий дисбаланс збільшує швидкість зносу основних суглобів, що призводить до таких захворювань, як артрит та артроз.

Також ми писали, що другий шийний хребець відповідає за гостроту зору: офтальмологи розповідають, як проблеми з хребтом погіршують зір.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання23 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання2 години тому
Пандемія Поширення пташиного грипу H5N1 Хвороби
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання3 години тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання4 години тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання10 годин тому
Лікар назвав популярні напої, які підвищують тиск
1 хв на прочитання11 годин тому
Закарпатські медики дорогою до лікарні запустили серце пацієнту
2 хв на прочитанняВчора