Догори
Дати відгук

Які вітаміни важливі для чоловічого здоров’я

У чоловіків після 40 років підвищується потреба у захисті від шкідливих факторів довкілля.

3 хв на прочитання18 Листопада 2022, 18:46
Поділитись:

Анатомічні та фізіологічні процеси у чоловіків і жінок схожі. При цьому кожна стать має свої особливості. Щоби купити відповідні вітаміни для чоловіка, необхідно розуміти, чим вони відрізняються від жіночих і як їх вибирати. Про це розповідає спеціаліст із харчування, патофізіолог-імунолог Олена Парецька.

У чоловіків немає гостро виражених критичних періодів, наприклад, вагітності, проте представники цієї статі також зазнають високого навантаження, причому без будь-якого захисту, який у жінки передбачено природою.

Річ у тім, що організм жінок захищений естрогенами, тому у чоловіків вищий ризик серцево-судинних захворювань, інсульту й інфаркту. Вітаміни допомагають стабілізувати стан організму.

Чоловік повинен давати здорове потомство, а для цього необхідні рухливі та здорові сперматозоїди. Для потенції необхідний цинк, оскільки він бере участь у продукуванні головного чоловічого гормону — тестостерону.

Дефіцит цинку — це одна з причин, через яку знижується лібідо й об’єм еякуляту. Щоб вирішити проблему, лікар може порекомендувати приймати полівітаміни із цим мінералом. Для поліпшення якості сперми й ерекції необхідний L-карнітин, селен і вітамін Е. Не завжди виходить забезпечити їхню добову потребу за рахунок продуктів харчування, тому лікар рекомендує розпочати прийом вітамінів.

У чоловіків часто підвищене фізичне й емоційне навантаження. У цьому разі саме вітаміни та мінерали допомагають підтримувати організм і заповнюють нестачу енергії.

Естрогени — природні регулятори рівня холестерину, але в чоловічому організмі ці гормони виробляються в малій кількості. Вітаміни з омега-3, -6 жирні кислоти знижують ймовірність серцево-судинних захворювань і серйозних ускладнень.

Важливо дбати про судини та знижувати рівень «поганого» холестерину. Допомагає в цьому вітамін F — низка незамінних поліненасичених жирних кислот. Якщо у раціоні він є, знижується ризик атеросклерозу.

Для повноцінної роботи чоловічого організму важливими є всі вітаміни. Кожен із них грає свою роль і регулює обмінні процеси. Але можна виділити низку вітамінів, які повинні регулярно надходити в організм.

Вітаміни групи В — В2, В6, В12 — допомагають засвоюватися білкам та забезпечують бадьорість протягом дня. Неповноцінне харчування створює дефіцит цього комплексу речовин. Саме тому їх приймають додатково за допомогою полівітамінів і харчових добавок.

Вітамін А допомагає виробляти тестостерон та регенерувати клітини. За його дефіциту послаблюється зір.

Вітамін С вважають головним у боротьбі з наслідками стресу. Він також допомагає нормалізувати тиск у гіпертоніків і незамінний для курців. Вітамін загоює рани та перешкоджає старінню.

Вітамін Е допомагає організму виробляти статеві гормони та підтримує здоров'я кровоносних судин.

Ліпоєва кислота — один із найкращих засобів для захисту печінки. Речовина позбавляє важкої інтоксикації, нормалізує активність щитоподібної залози, допомагає чоловікам довше залишатися молодими та привабливими. Ліпоєва кислота міститься у молочних продуктах, зелені й овочах.

Біотин — це вітамін для чоловічої краси. Він протистоїть облисінню, покращує зовнішній вигляд шкіри та знижує масу жирових відкладень.

Чоловіки після 40 років потребують вітамінів у достатній кількості, оскільки підвищується потреба у захисті від шкідливих факторів довкілля. Наприклад, щодня чоловікам необхідно отримувати 900 мкг вітаміну А, 90 мг аскорбінової кислоти, 15 мкг вітаміну D, 400 мкг фолієвої кислоти.

Тому краще вибирати полівітаміни, які враховують особливості чоловічої біохімії.

Проте ситуації у всіх різні, як і стан здоров'я, через це необхідно обов'язково консультуватися з лікарем перед прийомом вітамінів та інших лікарських засобів.

Також ми розповідали, що схуднути допоможуть… вітаміни.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитання48 хвилин тому
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання2 години тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання3 години тому
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання4 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання5 годин тому
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитання5 годин тому
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитання6 годин тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання7 годин тому