Догори
Дати відгук

Які таблетки пити під час сильного серцебиття

У людини можуть виникати неприємні відчуття в ділянці серця, нерівномірний серцевий ритм, відчуття нестачі повітря.

4 хв на прочитання23 Червня 2022, 06:50
Поділитись:

Тахікардія (пришвидшене серцебиття) – стан, коли пульс у людини, частота серцевих скорочень, перевищує показник 90 ударів за хвилину.

Серцебиття може пришвидшуватися під час фізичного навантаження чи хвилювання, однак іноді це свідчить про проблеми зі здоров’ям. Лікар-кардіолог Олена Прокопович розповіла, що таке тахікардія та які таблетки варто пити під час пришвидшеного серцебиття.

"Нормальний пульс – у середньому 60-80 ударів на хвилину у спокійному стані, пришвидшений – понад 90-100. Проте цей показник є індивідуальним. Зокрема, у спортсменів пульс зазвичай нижчий, ніж 60 ударів за хвилину, і це фізіологічно. Для активних людей, так званих холериків, така частота буде некомфортною, а цифри 80-90 ударів за хвилину – якраз", – говорить Олена Прокопович.

Причини тахікардії

Пришвидшене серцебиття може бути нормальним станом людини, компенсаторною реакцією, пов’язаною з її діяльністю чи станом організму, зокрема, це:

  • заняття спортом;
  • швидка хода або біг;
  • інтенсивна праця;
  • вагітність;
  • стрес, переляк, хвилювання;
  • сильні позитивні емоції;
  • різке пробудження або зміна положення тіла;
  • перебування в задушливому приміщенні;
  • під час підвищеної температури навколишнього середовища;
  • після вживання міцної кави та інших енергетичних та алкогольних напоїв.

"Для фізіологічного (нормального) серцебиття характерне поступове наростання частоти серцевих скорочень і поступове сповільнення за умови відсутності причинного фактору", – додає лікар-кардіолог.

Проте під час збереження тахікардії протягом тривалого часу врешті-решт серце виснажується і дає про себе знати. У людини можуть виникати неприємні відчуття в ділянці серця, нерівномірний серцевий ритм, відчуття нестачі повітря чи задишка, “мушки” перед очима, іноді запаморочення.

Варто турбуватися у випадках, якщо:

  • тахікардія має раптовий початок на фоні звичного фізнавантаження або без видимої причини;
  • серце починає битися одразу з шаленою частотою – 150-200 ударів на хвилину;
  • супроводжується запамороченням або втратою свідомості.

Це може бути ознаками життєвозагрозливих аритмій, пояснює вона.

Які таблетки пити під час сильного серцебиття?

Якщо стався раптовий приступ серцебиття, який людина раніше не відчувала, треба звернутися до лікаря або ж викликати швидку допомогу, якщо є загрозливі симптоми (біль у грудях, втрата свідомості, різке підвищення чи зниження тиску), щоб зафіксувати його та попередити можливі ускладнення, говорить Олена Прокопович.

– Спочатку варто звернутися до фахівця загальної практики, який зробить певні обстеження, з’ясує причину та/або спрямує до кардіолога. Останній за необхідності зробить додаткові обстеження та призначить лікування, – додає експерт.

Самостійно пити таблетки під час пришвидшеного серцебиття не варто, адже людина не знає, з чим це пов’язано.

– У цьому разі препаратами треба усунути причину, а без обстежень та аналізів це не можливо, – коментує Олена Прокопович.

Крім того, за словами лікаря, таблетки від серцебиття – це зазвичай препарати, які сповільнюють частоту серцевих скорочень, а також одночасно можуть знижувати тиск, тож людина може собі нашкодити.

У разі тахікардії, якщо немає загрозливих симптомів, можна спробувати так звані вагусні проби (методика рефлекторного впливу на блукаючий нерв з нервових закінчень інших органів), за допомогою яких серцебиття може сповільнюватися. Це, зокрема, затримка дихання з одночасним натужуванням, видихування повітря у пустий шприц 20 мл.

Також можна випити чай із заспокійливих трав (пустирник, м’ята, меліса).

Не нашкодить вживання добавок з мікроелементами, наприклад, калію та магнію.

"Щодо таблеток від серцебиття, то вони вживаються лише за призначенням лікаря, і в кожному індивідуальному випадку це різні препарати", – пояснює лікар.

Якщо ігнорувати проблеми і з серцем або займатися самолікуванням, це може призвести до незворотних змін, у людини може розвинутися серцева недостатність, інсульт чи інфаркт.

До слова, магнітні бурі – як вберегти себе від негативного впливу на організм.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.