Догори
Дати відгук

Які шкідливі звички шкодять вашому мозку

Ці дії можуть пришвидшити його старіння

3 хв на прочитання14 Січня 2023, 22:33
Поділитись:

Щодня ми виконуємо тисячі дій, більша частина яких уже стали звичними та неконтрольованими. Проте, деякі наші щоденні дії та вчинки можуть зашкодити мозку та пришвидшити його старіння.

Ви мало спите

Якщо ви засиджуєтесь за серіалом чи за улюбленими іграми, працюєте по декілька змін без нормального сну, то ризикуєте у майбутньому захворіти на деменцію. Якщо ж ви не можете заснути через безсоння, постарайтеся відмовитися від енергетиків, кави та цигарок.  

Самотність псує мізки

Людина - істота соціальна. І йдеться насамперед про живе спілкування. Безперечно, друзі у соцмережах це круто та зручно, однак не забувайте деколи "виходити в люди", спілкуватися та контактувати з близькими. Дослідники виявили, що люди, які часто спілкуються з близькими та рідними вживу, щасливіші та продуктивніші. 

Фастфуд по мінімуму

Снеки у вигляді бургерів, солодощів, картоплі фрі чи нагетсів, можливо, смачніші, але точно не корисніші для тіла. Краще посмакувати горіхами, фруктами чи ягодами, які містять багато мікроелементів, вітамінів, корисних жирів та інших речовин, що допоможуть тілу підтримувати міцне здоров'я. 

Музику не на 100 % гучність

Якщо ви любите слухати музику на повну гучність, ви можете назавжди пошкодити слух всього за пів години. Більш того, справа й не у вухах. Наш мозок витрачає багато ресурсів, коли намагається "зрозуміти" що відбувається довкола. Проте, якщо слух пошкоджений, на цю роботу йде ще більше ресурсів, внаслідок чого він швидше зношується. Любите музику? Не слухайте її гучніше за 60 % максимальної гучності.

Більше рухайтеся

Чим менше ми рухаємося, тим швидше тіло стає огрядним, зростає ризик захворіти на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання. Вони в свою чергу викликають проблеми з кровопостачанням та обміном речовин, що призводить до проблем з розумовою діяльністю. Звідси головні болі, забудькуватість, розсіяність, а ближче до старості може й виникнути деменція. Дослідники не закликають братися до штанг та бігати на кілометрових марафонах, проте, піші прогулянки чи гімнастика вранці буде дуже доречна. Та й взагалі краще обрати будь-який спорт до душі.

Куріння - зло

Куріння сприяє зменшенню мізків. Ваша пам'ять погіршується, а ймовірність отримати недоумство збільшується вдвічі.

Їжте в міру

Голодувати не треба, проте й переїдати не рекомендовано. Зайва вага викликає захворювання серця, діабет та високий кров'яний тиск. Все це впливає на роботу мізків та може спровокувати хворобу Альцгеймера.

Не ховайтеся у темряві

Якщо вам бракує сонячного світла, є ризик впасти у депресію, що сповільнює роботу мозку. Дослідження також довели, що сонячне світло сприяє роботі мозку та посилає розумову здатність.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора