Догори
Дати відгук

Які продукти викликають депресію і які допомагають її уникнути

Насправді морозиво – це не найкращий спосіб підняти настрій. Чому - пояснює експерт з харчування

2 хв на прочитання16 Липня 2022, 23:50
Поділитись:

Стрес — це захисна реакція організму на зовнішні подразники. Вона проявляється психічно, фізично, емоційно та дає змогу адаптуватися до змін. У людини стрес часто виникає під час взаємодії із соціумом.

За словами американського дієтолога, шеф-кухаря та директора відділу нутритивної та метаболічної психіатрії Масачусетської лікарні загального профілю в Бостоні лікаря Уми Найду, замість відерця морозива чи макаронів із сиром для покращення настрою краще з'їсти листову зелень. Хоча ефект від солодкої або жирної їжі людина відчує раніше, така їжа може призвести до розвитку депресії.

Фахівець наголошує, що від поїдання морозива або продуктів з великою кількістю вуглеводів ми отримуємо задоволення. Пов'язано це про те, що у мозок у разі надходить амінокислота триптофан, завдяки якій виробляється «гормон радості» серотонін.

Однак продукти, які містять багато цукру, рафінованого борошна або насичених жирів, також сприяють появі запалення, пов'язаного з депресією. З інших таких продуктів Найду називає оброблені високоочищені продукти з невеликою кількістю клітковини: наприклад, фастфуд.

У той же час наукові дослідження демонструють, що раціон, що містить багато фруктів, овочів, риби, цільнозернових продуктів, може знизити можливість розвитку депресивного розладу і допомагає боротися із запаленням.

Метааналіз 18 досліджень, опублікований в 2018 році в British Journal of Nutrition, показав, що при кожному вживанні 100 грамів овочів або фруктів ризик депресії зменшується на 5 відсотків.

Допомагає боротися з симптомами депресії їжа з великою кількістю клітковини та фолієвої кислоти. Це риба, фрукти, горіхи, листова зелень, горох, боби, спаржа, шпинат, брюсельська капуста та ін.

Крім того, корисні будуть імбир, куркума, чорний перець, лляне насіння, риба жирних сортів.

Відомо, лікарі назвали «смачний» спосіб зміцнити здоров’я серця, мозку та попередити старіння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Сімейна медицина в Україні між служінням і комерціалізацією: чи є вихід?
4 хв на прочитанняВчора
Робота мобільної клініки в прифронтових українських селах. Фото: Dignitas Ukraine
Десятки населених пунктів залишилися без медичної допомоги: мобільні клініки допомагають жителям прифронтових сіл
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
19 травня Україна відзначає День сімейної медицини
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами: в Україні зростає захворюваність
3 хв на прочитанняВчора
Зміна клімату загрожує вагітним жінкам — екстремальна спека підвищує ризик передчасних пологів
2 хв на прочитанняВчора
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитання18 Травня 2025
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитання18 Травня 2025
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитання18 Травня 2025