Друга половина літа традиційно залишається порою, коли українці ласують кавунами. Але чи можна його їсти, скільки влізе, чи існують обмеження? Чим корисний і шкідливий кавун та скільки його можна вживати на день, розповів сімейний лікар Денис Савощенко.
Усі бояться нітратів і пестицидів.
Пестициди використовують для захисту рослини від шкідників. У кавуні вони можуть бути тільки на шкірці: товстій, зеленій і дуже надійній, яка не пропускає пестициди до м’якоті.
Нітрати — солі аміаку, якими стимулюють ріст рослин. Нітратами обробляють землю, і через кореневище вони потрапляють усередину рослини.
У рослині нітрати перетворюються на амінокислоти та будують із них білки. Тому основним критерієм вибору кавуна є його зрілість. У зрілому кавуні нітрати вже перетворилися на безпечні білки. Основний критерій у виборі кавуна — сухий хвостик.
Аби не отруїтись пестицидами й інфекціями, які є у ґрунті, як-от сальмонельоз, треба ретельно промити кавун і не їсти шкірку — вона ж не смачна.
Основа кавуна — це сік, у якому містяться цукри: глюкоза, фруктоза та сахароза. Кавун за кількістю цукру на 100 г має 6 г цукру — це дуже мала концентрація. В порівняні зі 100 г банану, де 12 г цукру. Тому за добу можна вживати не більше як 1 кг кавуна.
Якщо ви хочете з’їсти трохи більше, цукор гарно згорає під час інтенсивних фізичних навантажень. З’їли кавун, потренувались — і можна з’їсти ще трохи.
Кавун має у своєму складі велику кількість магнію та вітамінів групи В. Ці мікроелементи є базовими для правильної роботи нервової системи. Аскорбінова кислота в кавуні укріплює судинну стінку та є природним протизапальним вітаміном. Завдяки рідинному складу кавун має дезінтоксикаційні властивості та рятує від зневоднення. Щоб кавун був смачним і корисним, його треба купувати у сезон із середини липня до кінця вересня. Кавуни, що вирощені на півдні України, — найсолодші та найсвіжіші.
Також ми писали, як вибрати диню та кавун, щоб не отруїтися — радять епідеміологи.