Як вибрати диню та кавун, щоб не отруїтися — радять епідеміологи
Чотири прості рекомендації.
Сезон фруктів та овочів у розпалі. На прилавках уже з’явились і баштанні культури. Проте, купуючи їх, важливо звертати увагу не лише на ціну, а й на якість. Фахівці Горецького центру гігієни й епідеміології пояснили, як обрати баштанні так, щоб не отруїтися.
Фахівці розробили чотири прості рекомендації.
По-перше, слід купувати тільки цілі, чисті плоди, без тріщин і лише в місцях, дозволених до торгівлі.
По-друге, важливо звертати увагу на умови зберігання баштанних культур (кавун чи диня не повинні лежати на землі чи на асфальті), особисту гігієну продавців і санітарне утримання прилеглої території. Покупець має право вимагати у продавця надання свідоцтва про якість і безпеку, де мають бути відображені лабораторні дослідження на пестициди, нітрати, токсичні елементи, радіонукліди.
По-третє, щоб не допустити харчових отруєнь при вживанні баштанних культур, не варто, купуючи кавун або диню, просити розрізати плід, тому що мікроби з брудної поверхні потрапляють у цукристе середовище і можуть спричинити інфекційне захворювання.
По-четверте, перед вживанням баштанних їх обов'язково слід вимити.
Крім того, епідеміологи радять не зловживати кавунами — адже це може спричинити загострення хронічних захворювань.
Також ми розповідали, чому не варто поспішати купувати кавуни.