Догори
Дати відгук

Як вибрати літній крем для обличчя: інтерв’ю з косметологом

7 хв на прочитання01 Червня 2020, 12:02
Ірина Попова Ірина Попова
Поділитись:

Із настанням літа – бодай календарного – заведено звертати увагу на наявність у кремі SPF (Sun Protection Factor, сонцезахисний фактор, який показує, наскільки компоненти крему захищають шкіру від сонця - ред.). Однак цей рік вніс до порядку денного догляду за шкірою і нові питання – наприклад, як доглядати за обличчям під маскою. На запитання GreenPost відповідає косметолог Ірина Попова.

Навіщо взагалі потрібні креми для обличчя?

Коли хтось каже: «Моя мама ніколи ніяким кремом не користувалася, і вона не має ніяких зморшок», то я в цьому чую передусім любов до своєї мами. Бо жінка, яка не користувалася ніякими кремами, зазвичай і виглядає як жінка, яка не користувалася ніякими кремами. Чому? Наша краса підтримується зсередини перш за все рівнем гормонів, і, як запевняють лікарі, 30-річна жінка може завагітніти лише чотири рази на рік – рівня естрогенів не вистачає на підтримку щомісячної «бойової готовності». І що старшою стає жінка, то менше вона розрахована на вагітність. Але естрогени – це не лише про фертильну цінність: коли жінка перестає бути природі цікавою як репродуктивна одиниця, все інше в неї також здає. І, як в «Алісі», тепер доводиться бігти вдвічі швидше тільки для того, щоб залишатись на місці. Тому ми мусимо не проґавити той момент, коли варто почати вживати заходів, аби не виглядати у віці мами, як печене яблучко. Стан шкіри погіршується через природні процеси зменшення рівня естрогенів, який стає помітним у 35 років, а ближче до менопаузи стається обвал, і якщо жінка нічого не робить превентивно, то зазвичай зовнішність дуже сильно страждає.

Різні креми мають різну ефективність – на що ще, крім ціни, варто звернути увагу при виборі?

Ми шукаємо в кремах вітаміни (хоча вітаміни мають велику молекулу, вона має якось проникнути в шкіру), ретинол (який омолоджує шкіру), сонцезахист (щоб УВФ не постарило нас). І ми маємо весь цей сендвіч умістити на нашому обличчі майже одночасно.

Тут не може бути порад для всіх, але загалом ми вибираємо крем для того, щоб підтримувати красу та молодість шкіри й позбутися якихось набутих вад (наприклад, гіперпігментованих ділянок). Тому треба купувати крем не «шоб було», а щоб вирішити особисті завдання зі своєю зовнішністю і підібрати те, що підійде і не зашкодить. Нам має бути комфортно його носити: щоб шкіру не тягнуло, щоб вона не була жирна.

Оптимальний показник SPF у кремі теж дуже залежить від типу шкіри і її потреб. Оскільки у нас існують різні фототипи, то те, що підходить світлошкірій жінці, не підійде жінці з більш оливковим кольором шкіри. Тому показники SPF варто обговорити індивідуально або із консультантом у магазині, або із косметологом.

Чим SPF-креми відрізняються між собою?

Креми з SPF засновані на хімічних або фізичних чинниках захисту.

Під фізичними ми маємо на увазі такі, що фізично не дають проникати ультрафіолетовому випромінюванню. Фізичні фактори – оксид цинку та діоксид титану – мають дуже велику молекулу, вони закривають шкіру механічно – такі собі мікро-щити. Але при цьому вони мають низку недоліків для споживача: вони білого кольору і щільні, тобто погано розподіляються. Тому жінки стали «голосувати гаманцем» за легкі текстури. Так з'явилися креми з хімічними факторами.

Хімічні SPF-фактори – дуже якісні й ефективні креми, та особисто я до деяких гіперчутлива. Тому тут треба зважати ще й на індивідуальну зносність.

Але креми SPF із фізичними факторами не зникли: у 60-их роках хтось дуже розумний додумався додати туди пігмент кольору шкіри – і ніхто вже не нарікав, що крем не вбирається – адже він тональний! Так з'явився BB-крем, тобто крем, який водночас є захистом від сонця і приховує дрібні недоліки шкіри.

Як водночас захищати шкіру від сонця та від вікових змін?

Таких кремів «2 в 1» просто не може бути – тобто вони існують, але це радше маркетинг: креми, що містять фізичні чинники захисту, не можуть проникати у шкіру, а креми, дія яких спрямована на красу та молодість, мають бути низькомолекулярними, щоб проникати у шкіру.

Для зменшення проявів фотостаріння треба дбати про захист від ультрафіолету вдень і відновлювати та зволожувати шкіру вночі. Особисто для себе я обираю дієвий крем на вечір, а захист – на ранок. Та я не раджу всім дотримуватися моєї схеми, оскільки є люди із дерматологічними захворюваннями (як, наприклад, акне) або з чутливою шкірою, яким просто необхідно спочатку скористатись робочими текстурами, а вже потім захистити шкіру від сонця. Загалом бажано і зранку наносити, наприклад, крем із антивіковими компонентами, а вже зверху – захист від сонця. Але мені така схема не йде, бо у мене є відчуття зайвого на обличчі. Усе індивідуально.

Зазвичай креми, які підтримують молодість та красу, біохіміки намагаються зробити низькомолекулярними, щоб вони проникали у шкіру і не давали відчуття плівки, бо зверху ще буде сонцезахист.

Загалом же SPF-крем не корисний для шкіри, він просто механічно або хімічно її захищає від фотостаріння.

Коли потрібно користуватися кремом із SPF?

Креми з SPF потрібні протягом усього року – навіть за умови такої погоди, як зараз: яскравого сонця не спостерігається, та дія ультрафіолету є.

До речі, для несонячної погоди ідеальні креми ВВ, СС та DD, які містять тонуючий пігмент і водночас захищають від сонця. А от на пляж із ними не варто ходити, бо ці пігменти не дуже корисні, якщо плавляться на сонці – вони можуть проникати глибше в шкіру, і емульсія буде контактувати зі шкірою, потом, шкірним салом.

У людей, які зазвичай працюють на вулиці, на ринках, шкіра зазвичай виглядає гірше. Не знаю, скільки з них думає про захист шкіри, але зазвичай вона більш пігментована, в якихось плямах, судинах. Їм потрібен більший захист. Окрім того, після певного віку на обличчя засмага не лягає рівно. Тому доводиться вибирати між засмаглою шкірою та молодою.

Чи потрібно наносити крем під медичну маску?

Так, але оптимальний шар і не за 5 хвилин до виходу з дому, а приблизно за півгодини. Якщо шкіра навколо губ відчувається сухою і ви не будете користуватися кремом, то під маскою виникнуть тріщинки, можуть з’явитися заїди в кутиках рота. Проте якщо ви суворо дотримуєтеся маскового режиму, то те місце, яке прикриває маска, SPF-крему не потребує.

Як правильно наносити крем?

Наносимо крем на очищену шкіру – особливо влітку, коли шкіра більше пітніє та виділяє шкірне сало. Якщо продукти життєдіяльності просто «прикривати зверху» шаром крему, то посиляться запальні процеси у вигляді акне.

Умивання має включати очищення засобом для вмивання та використання лосьйону-тоніку для шкіри для нормалізації pH. Двічі на тиждень до цієї процедури важливо додати ексфоліацію – більш ретельно очищати шкіру за допомогою абразивного чи ензимного пілінгу (вибір засобу залежить від типу шкіри та ваших побажань).

Якщо у вашому домашньому догляді є косметика з умістом кислот, ретинолу або інших активних речовин, спрямованих на відновлення шкіри, раджу звернутися до фахового косметолога, щоб переглянути доцільність та ритм використання їх саме влітку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитаннягодина тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання2 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора