Догори
Дати відгук

Як вибрати корисний і смачний гранат: кілька простих ознак

Не все, що розповідають про гранат, правда.

3 хв на прочитання24 Грудня 2022, 17:12
Поділитись:

Батьківщиною граната є гірські райони Ірану або, за іншою версією, Аравійський півострів. Жителі Еллади вважали, що плід граната було відтворено з крові Діоніса, бога родючості та виноробства. У Стародавньому Римі гранат називали зернистим яблуком. Яблуком його досі називають і іншими мовами: німецькою Granatapfel, італійською melograno (від apfel, mela — яблуко). Італійці вважають, що саме гранат був тим райським яблуком, яким спокусилася Єва.

КіберПедія розповідає, наскільки гранат — корисний фрукт. У ньому є вітамін В9, який покращує роботу нервової системи та зміцнює пам'ять, вітамін С, що підвищує імунітет та покращує стан шкіри, а також вітамін К, який згущує кров і запобігає внутрішнім кровотечам і крововиливам.

Маски з гранату допоможуть позбутися проблем жирної шкіри, тому що містять органічні кислоти. Вони очищають шкіру і знижують вироблення шкірного сала.

Гранат містить велику кількість органічних кислот, тому його не можна вживати при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, а також при гастриті з підвищеною кислотністю. Також від вживання гранатів варто утриматися людям, які страждають на захворювання підшлункової залози.

Міфи

  • Гранат корисний для анемії.

Це дуже поширений міф. Насправді в гранаті дуже мало заліза, а головне — воно практично не засвоюється організмом людини.

  • Гранат містить багато вітаміну С.

Багато хто думає, що в гранаті багато вітаміну С. Але він не є одним із лідерів за вмістом цього вітаміну. Гранат містить лише 10 % вітаміну С від РСП.

  • Гранат покращує стан зубів.

Навпаки, погіршує. Тому що містить багато кислот (1,8 г на 100 г), що руйнують зубну емаль. Після вживання граната обов'язково слід прополоскати рот водою.

  • Кісточки граната можуть викликати апендицит.

Насправді кісточки ніяк не можуть викликати запалення апендикса. Крім того, бувши грубою клітковиною, вони стимулюють роботу товстого кишківника, позбавляючи запорів.

Правда

  • Тонкі перегородки гранату можна вживати в їжу.

Вони містять багато танінів, вони корисні при діареї, і навіть можуть стати протиотруту при отруєнні солями свинцю й інших важких металів.

  • Гранат корисний для серця.

Гранат має сечогінну дію, знижує тиск, а значить, дійсно корисний для серця та судин.

  • Гранат корисний при дисбактеріозі.

Органічні кислоти, які у гранаті, поліпшують мікрофлору кишківника.

  • Гранат зміцнює судини.

Гранат містить таніни, які зміцнюють судинні стінки.

  • Жінкам корисно їсти гранат із кісточками.

У кісточках граната міститься вітамін Е та фітоестрогени, які покращують стан жіночої репродуктивної системи.

Як вибрати корисний і смачний гранат?

По-перше, віддайте перевагу гранатам, які вирощувалися недалеко від вашого регіону. Що довше гранати пролежали після збирання, то менше в них збереглося корисних властивостей.

По-друге, вибирайте важкі гранати. Соковитий гранат буде завжди важчим, ніж його підсохлий побратим.

По-третє, вибирайте гранати із сухою шкіркою. Гранати із сирою шкіркою — недозрілі. Але дивіться, щоб на сухій шкірці не було коричневих плям — вони говорять, що гранат почав гнити.

І, по-четверте, не купуйте гранати, у зав'язях — «маківках» — яких є зелені ділянки: такі гранати були зірвані недозрілими. Коричневий колір зав'язі свідчить, що гранат зірвали вже дозрілим, і він буде гарантовано солодким.

Гранати без кісточок із Ізраїлю та Узбекистану — це не генномодифікований продукт, їх було виведено шляхом селекції, тобто вибіркою із загальної маси особин із бажаними показниками. Насправді навіть гранат без кісточок має кісточки, просто вони дуже маленькі і м'які.

Також ми розповідали, чи можна їсти продукти, на яких з’явилася цвіль: пояснює нутриціолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.