- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- Як вибрати корисний і смачний гранат: кілька простих ознак
Як вибрати корисний і смачний гранат: кілька простих ознак
Не все, що розповідають про гранат, правда.
Батьківщиною граната є гірські райони Ірану або, за іншою версією, Аравійський півострів. Жителі Еллади вважали, що плід граната було відтворено з крові Діоніса, бога родючості та виноробства. У Стародавньому Римі гранат називали зернистим яблуком. Яблуком його досі називають і іншими мовами: німецькою Granatapfel, італійською melograno (від apfel, mela — яблуко). Італійці вважають, що саме гранат був тим райським яблуком, яким спокусилася Єва.
КіберПедія розповідає, наскільки гранат — корисний фрукт. У ньому є вітамін В9, який покращує роботу нервової системи та зміцнює пам'ять, вітамін С, що підвищує імунітет та покращує стан шкіри, а також вітамін К, який згущує кров і запобігає внутрішнім кровотечам і крововиливам.
Маски з гранату допоможуть позбутися проблем жирної шкіри, тому що містять органічні кислоти. Вони очищають шкіру і знижують вироблення шкірного сала.
Гранат містить велику кількість органічних кислот, тому його не можна вживати при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, а також при гастриті з підвищеною кислотністю. Також від вживання гранатів варто утриматися людям, які страждають на захворювання підшлункової залози.
Міфи
- Гранат корисний для анемії.
Це дуже поширений міф. Насправді в гранаті дуже мало заліза, а головне — воно практично не засвоюється організмом людини.
- Гранат містить багато вітаміну С.
Багато хто думає, що в гранаті багато вітаміну С. Але він не є одним із лідерів за вмістом цього вітаміну. Гранат містить лише 10 % вітаміну С від РСП.
- Гранат покращує стан зубів.
Навпаки, погіршує. Тому що містить багато кислот (1,8 г на 100 г), що руйнують зубну емаль. Після вживання граната обов'язково слід прополоскати рот водою.
- Кісточки граната можуть викликати апендицит.
Насправді кісточки ніяк не можуть викликати запалення апендикса. Крім того, бувши грубою клітковиною, вони стимулюють роботу товстого кишківника, позбавляючи запорів.
Правда
- Тонкі перегородки гранату можна вживати в їжу.
Вони містять багато танінів, вони корисні при діареї, і навіть можуть стати протиотруту при отруєнні солями свинцю й інших важких металів.
- Гранат корисний для серця.
Гранат має сечогінну дію, знижує тиск, а значить, дійсно корисний для серця та судин.
- Гранат корисний при дисбактеріозі.
Органічні кислоти, які у гранаті, поліпшують мікрофлору кишківника.
- Гранат зміцнює судини.
Гранат містить таніни, які зміцнюють судинні стінки.
- Жінкам корисно їсти гранат із кісточками.
У кісточках граната міститься вітамін Е та фітоестрогени, які покращують стан жіночої репродуктивної системи.
Як вибрати корисний і смачний гранат?
По-перше, віддайте перевагу гранатам, які вирощувалися недалеко від вашого регіону. Що довше гранати пролежали після збирання, то менше в них збереглося корисних властивостей.
По-друге, вибирайте важкі гранати. Соковитий гранат буде завжди важчим, ніж його підсохлий побратим.
По-третє, вибирайте гранати із сухою шкіркою. Гранати із сирою шкіркою — недозрілі. Але дивіться, щоб на сухій шкірці не було коричневих плям — вони говорять, що гранат почав гнити.
І, по-четверте, не купуйте гранати, у зав'язях — «маківках» — яких є зелені ділянки: такі гранати були зірвані недозрілими. Коричневий колір зав'язі свідчить, що гранат зірвали вже дозрілим, і він буде гарантовано солодким.
Гранати без кісточок із Ізраїлю та Узбекистану — це не генномодифікований продукт, їх було виведено шляхом селекції, тобто вибіркою із загальної маси особин із бажаними показниками. Насправді навіть гранат без кісточок має кісточки, просто вони дуже маленькі і м'які.
Також ми розповідали, чи можна їсти продукти, на яких з’явилася цвіль: пояснює нутриціолог.