Догори
Дати відгук

Як удома приготувати морозиво без цукру: добірка найсмачніших рецептів

Знадобиться мінімальний набір: миска, віночок, міксер чи блендер.

10 хв на прочитання26 Серпня 2023, 08:23
Поділитись:

У спекотні дні так хочеться побалувати себе морозивом. Але що робити тим, хто на дієті? Приготувати корисні ласощі вдома самостійно — без спеціальних пристроїв. Вам знадобиться мінімальний набір: миска, віночок, міксер чи блендер, розповідають «Здорові люди».

Поради та нюанси приготування домашнього морозива

Морозиво із фруктів без додавання компонентів, що містять жири, має свої особливості. Так, під час заморожування рідина в морозиві кристалізується, тому ласощі можуть стати занадто твердими. Таке морозиво після того, як його дістали з морозильної камери, швидко танутиме.

Для приготування бажано використовувати добре дозрілі фрукти — вони більш солодкі й запашні.

Низка рецептів передбачає подрібнення заморожених фруктів міксером. Це краще робити на режимі «пульс» або збивати короткими періодами, щоби фрукти не зігрівалися.

Якщо передбачено попереднє заморожування фруктів, розріжте їх на шматочки. Для заморожування розкласти шматочки в один шар на тарілку або дощечку, щоб не злиплися.

Мед для морозива використовується зазвичай рідкий. Якщо є тільки густий, для отримання необхідної консистенції його можна злегка розігріти чи змішати з рідкими компонентами, після чого обов'язково остудити. У будь-якому разу мед у момент додавання до морозива не повинен бути гарячим.

Для домашнього морозива зручно використовувати спеціальні пластмасові чи силіконові форми. Щоб вийняти морозиво з форм, їх можна опустити в миску з теплою водою на 15-20 секунд (теплою, але в жодному разі не гарячою!). Після цього з форми легко дістається вміст легким посмикуванням палички, яка вставляється в морозиво.

Домашнє морозиво з манго та банана без цукру

Інгредієнти:

сметана (не менше 25 %) — 200 мл;

вершки 35 % жирності — 100 мл;

стиглий манго середнього розміру — 1 шт.;

стиглий банан — 1 шт.№

кокосова стружка — 3 ст. л.

Приготування.

Банан і манго очистити від шкірки, довільно нарізати та подрібнити блендером.

Викласти в миску, додати сметану та кокосову стружку. Ретельно розмішати.

Вершки збити до піків і обережно втрутити у фруктову масу. Перекласти в посудину для заморожування та поставити в морозильну камеру.

Через годину знову перемішати масу і робити це кожні 30 хвилин — усього 4-5 разів. Потім залишити до повного застигання.

Для подачі викласти в порційні посудині, прикрасити ягодами та за бажанням полити будь-яким сиропом.

Морозиво без цукру з персиком і рикоттою

Інгредієнти:

персик — 2 шт.;

рикотта 40 г;

грецький йогурт із нульовою жирністю — 2 ст. л.

Приготування.

Персики необхідно розрізати на часточки, видалити кісточку і заморозити.

Перекласти шматочки персика в блендер (кілька штук можна залишити для прикрашання) і перебити, поступово додаючи невеликими порціями рикотту та йогурт, доки не вийде однорідна маса.

Перекласти в невеликі порційні стаканчики для морозива і забрати в морозильну камеру на кілька годин. Перемішувати не потрібно.

При подачі прикрасити часточкою персика.

Морозиво з бананом, какао та кокосом

Банан для цього рецепту необхідно заморозити заздалегідь, попередньо нарізавши на тонкі часточки.

Інгредієнти:

банани — 100 г;

тертий кокос — 1 ч. л.;

гірке какао — 1 ч. л.;

знежирене молоко — 3 ст. л.

Приготування.

Заморожений банан перекласти в блендер, додати кокос, какао та молоко.

Збивати на пульсуючому режимі, поки не вийде однорідний крем. Морозиво можна подавати відразу чи помістити для зберігання в морозильну камеру.

Морозиво з ягодами та мюслі

Молоко для морозива використовується як тваринного, так і рослинного походження, переважно без смакових добавок.

Інгредієнти:

грецький йогурт — 200 г;

молоко — 100 мл;

мюслі — 10 ст. л;

будь-які ягоди — 2 жмені;

мед — 2 ч. л.

Приготування.

Якщо мед твердий, змішайте його трохи підігрітим молоком до повного розчинення. Потім дайте молоко охолонути і змішайте його з йогуртом.

Ягоди потрібно очистити від листочків, якщо вони є. За необхідності розрізати навпіл. Викласти кілька штук на денце форм для морозива.

Зверху вилити йогуртову масу, додати кілька ложок мюслі. Знову налити ложку йогурту, щоб мюслі змішалися з йогуртом.

Встромити в морозиво палички і прибрати форми в морозилку хоча б на кілька годин.

Морозиво без цукру з кокосом і какао

Інгредієнти:

кокосове молоко — 400 мл;

мед — 3 ч. л.;

какао — 3 ст. л.;

сіль — 1 дрібка.

Приготування.

Кокосове молоко збити з медом, сіллю та какао до однорідності.

Перелити в плоску посудину і поставити в морозильну камеру на півгодини.

Потім дістати, перемішати виделкою чи ручним міксером і поставити назад. Такі дії повторювати до повного застигання маси (може знадобитися близько 4-5 годин).

Морозиво з полуницею без цукру

Інгредієнти:

полуниця — 300 г;

йогурт без добавок — 200 мл;

вершки 12 % — 200 мл;

мед — 3 ч. л.

Приготування.

Полуницю помити, видалити плодоніжку, обсушити і нарізати невеликими шматочками.

Йогурт викласти в миску, додати вершки та мед, перемішати віночком.

Розкласти шматочки полуниці за порційними формами, залити йогуртово-вершковою масою і поставити в морозилку для застигання.

Фруктове морозиво без цукру

Інгредієнти:

банани — 100 г;

грецький йогурт 0 % жирності — 120 г;

полуниця — 40 г;

манго — 40 г;

ківі — 40 г;

м'ята — 10 листків.

Приготування.

Фрукти помити та почистити. У полуниці видалити листочки.

Нарізати все невеликими шматочками і покласти в харчові пакети (кожний вид фруктів в окремий пакет). Прибрати в морозилку щонайменше на 8 годин (ідеально — на ніч).

Потім пакет із банановими шматочками розділити на чотири частини.

У блендер викласти одну порцію банана з 30 г йогурту з полуницею. Збивати, доки не вийде однорідна суміш.

Аби фрукти не нагрівалися дуже сильно, краще збивати їх ривками (протягом декількох секунд, потім зупиниться і так далі).

У порційні скляночки викласти суміш — вона має заповнити не більше третини — і прибрати в морозилку.

Провести ту ж процедуру з бананами і манго, викласти масу на полуничну частину і поставити знову в морозилку.

Потім аналогічно збити банан, йогурт, ківі та м'яту. Декілька листків м'яти залишити для декору. Викласти верхнім шаром і поставити заморожуватися на годину-дві. Морозиво має вийти шаруватим і затвердіти.

Якщо хочеться отримати крем, схожий на морозиво, можна подавати його відразу після змішування заморожених фруктів із йогуртом і не класти в морозильну камеру.

Перед подачею прикрасити кожну порцію листком м'яти.

Бананово-малинове морозиво без цукру

Інгредієнти:

банан — 2 шт.;

малини — 100 г;

вершки — 60 мл.

Приготування.

Нарізати скибочками банани і покласти в морозильну камеру на кілька годин або на ніч, щоб вони повністю застигли. Малину також заморозити.

Помістити заморожені банани, ягоди та вершки в чашу кухонного комбайна і збивати до отримання однорідної маси. Вона має стати кремоподібною, але не рідкою.

Морозиво викласти у формочки і залишити в морозильній камері на годину-дві.

При подачі прикрасити зверху ягодами малини.

Кавунове морозиво без цукру

Інгредієнти:

кавун — 200 г;

малина — 100 г;

грецький йогурт 0 % жирності — 150 г;

мед — 2 ч. л.;

ароматизатор — кілька крапель.

Приготування.

У кавуна видалити кісточки та шкірку, нарізати шматочками. Викласти кавун у блендер, додати грецький йогурт та ароматизатор. Змішувати, поки не вийде однорідна маса без грудок.

Вилити суміш у широку посудину для морозива (використовувати з розрахунком, що до неї буде додано малинову масу, яку доведеться перемішувати) і поставити в морозильну камеру.

У каструльку покласти майже всю малину (трохи залишити для прикрашання) та мед. Влити дві склянки води та поставити на слабкий вогонь.

Варити, часто помішуючи, поки компот із малини не загусне. Вимкнути вогонь і дати охолонути.

Додати більшу частину компоту в морозиво, злегка перемішати, щоби створити мармуровий ефект.

Прибрати в морозильну камеру і залишити постояти щонайменше години.

Витягти морозиво з морозилки приблизно за десять хвилин до подачі.

Розкласти в порційні скляночки чи креманки. Зверху полити малиновим компотом, що залишився, і прикрасити ягідками.

Кавове морозиво без цукру з мюслі

Інгредієнти:

банани — 100 г;

мюслі — 10 г;

розчинна кава — 1 ч. л.;

підсолоджувач (наприклад, мед) — 1 ч. л.;

грецький йогурт нульової жирності — 1 ст. л.

Приготування.

Банан попередньо слід заморозити — краще порізати його на тонкі часточки.

Викласти заморожений банан у блендер, додати йогурт, підсолоджувач і розчинну каву. Змішувати, доки не вийде однорідний крем.

Перекласти у вази, посипати мюслі та подавати. Якщо швидка подача не планується, морозиво можна зберігати в морозильній камері.

Морозиво з кавуна та ківі без цукру

Інгредієнти:

кавун без шкірки — 500 г;

ківі — 2 шт.;

банан — 1 шт.;

авокадо — ½ шт.;

лимонний сік — 1 ч. л.

Приготування.

У кавуна удалити насіння, нарізати на невеликі шматочки і викласти в чашу міксера. Додати лимонний сік і збити до однорідної консистенції.

При збиванні кавуна іноді згори утворюється піна. Зазвичай вона осідає за кілька хвилин, але якщо не хочеться чекати, її можна зняти.

Розкласти кавунове пюре по формочках для морозива таким чином, щоб до верху залишилося кілька сантиметрів для наступного шару.

Форми прибрати в морозилку півтори-дві години, щоб кавун застиг. Більше, ніж на 2 години, залишати не варто, тому що маса надто затвердіє та палички не приклеються.

Ківі, банан та авокадо очистити від шкірки, довільно нарізати та збити міксером до отримання однорідної субстанції. Викласти масу на кавунову частину.

Встромити палички і прибрати в морозилку ще мінімум на 2-3 години чи на ніч.

Полунично-молочне морозиво

Інгредієнти:

полуниця — 600 г;

кокосове молоко — 300 мл;

мед — 2 ст. л.

Приготування.

Полуницю очистити, вимити, добре обсушити і розім'яти блендером з 1 столовою ложкою меду. Кількість меду можна регулювати залежно від смаку полуниці: якщо ягоди кислуваті, меду можна взяти більше.

Змішати кокосове молоко з медом, що залишився.

Розкласти полуничну масу по формах, заповнивши їх приблизно на третину. Поставити в морозилку на 15-20 хвилин, аби верх застиг.

Потім зверху вилити кокосове молоко і знову прибрати морозиво на 15-20 хвилин.

Викласти решту полуничної маси, вставити палички та залишити морозиво в морозилці на кілька годин (краще на ніч) для повного застигання

Смачного!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.