Догори
Дати відгук

Як швидко знизити холестерин: 5 простих порад від кардіолога

Високий рівень холестерину збільшує ризик серцевих захворювань та інсульту.

3 хв на прочитання23 Липня 2022, 06:50
Поділитись:

Холестерин — це жироподібна речовина, яку ми отримуємо з двох джерел: споживаємо із тваринною їжею та синтезуємо в нашій печінці.

Зазвичай холестерин умовно поділяють на «хороший» та «поганий»:

  • Ліпопротеїни високої щільності, відомі як «хороший» холестерин;
  • Ліпопротеїни низької щільності, відомі як «поганий» холестерин.

Для нашого організму важливий баланс холестерину, адже без нього ми не можемо існувати. Варто слідкувати, аби показники були не підвищені. Високий рівень холестерину збільшує ризики атеросклерозу, серцевого нападу, ішемічної хвороби серця та інсульту.

Аналіз на визначення холестерину дорослим треба робити кожні 4–6 років. Людям із груп ризику — діагностовані хвороби серця, хронічні запальні процеси, надмірна вага чи цукровий діабет — цей показник варто перевіряти значно частіше.

Дітям починати вимірювати холестерин варто у віці від 9 до 11 років, і потім щоп’ять років. Якщо в сімейній історії в когось був високий рівень холестерину, тоді дітям потрібно вимірювати його рівень із 2 років.

За словами кардіолога Леслі Чо, існує кілька простих та доведених способів знизити холестерин.

Рослинна дієта

Найлегший спосіб – додати до раціону більше рослинних продуктів. Така дієта включає здорові джерела білка, наприклад, бобові або рибу, а також багато розчинної клітковини. “Їжа – це джерело ліків, і ми повинні думати про неї свідомо, а не як про фактор зручності”, – додав Чо.

Менше за алкоголь

Регулярне вживання алкоголю може підвищувати рівень тригліцеридів в організмі, одночасно збільшуючи рівень ЛПНГ (поганого холестерину) і знижуючи рівень ЛПВЩ (хорошого холестерину). Кардіолог зазначив, що високий рівень тригліцеридів підвищує ризик розвитку діабету, панкреатиту та інсульту.

Здорова вага

Надмірна вага (ІМТ понад 25) або ожиріння (ІМТ понад 30) збільшує кількість ЛПНЩ у крові. Як пояснили CDC, надлишок жиру в організмі впливає на те, як він використовує холестерин. Зокрема, здатність організму виводити ЛПНГ падає. За словами Чо, втрата від трьох до п’яти кілограмів зайвої ваги знижує рівень холестерину на 5-10%.

Регулярний спорт

Фізичні вправи позитивно впливають на рівень ЛПВЩ та тригліцеридів. Лікарі рекомендують приділяти активності щонайменше 30 хв. на день, при цьому не йдеться про вправи високої інтенсивності. Як пояснив Чо, достатньо лише трохи збільшити свою повсякденну активність, наприклад, піднятися сходами замість ліфта або прогулятися далі, ніж зазвичай. “Ці дрібниці мають дуже велике значення”, – додав кардіолог.

Відмова від куріння

Вживання тютюну збільшує рівень “поганого” холестерину та тригліцеридів у крові. Крім того, токсини у його складі ушкоджують стінки кровоносних судин, що сприяє розвитку атеросклерозу та підвищує ризик серцевих захворювань ще більше. “Куріння дійсно є однією з найгірших звичок, причому не тільки для вашого серця, але і для мозку з легенями. Ці фактори ризику є адитивними. Якщо ви курите і у вас високий рівень холестерину, ви збільшуєте свій ризик ще вдвічі”, – додав Чо.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання4 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора