Догори
Дати відгук

Як швидко позбутися печії в домашніх умовах

Боротися із патологією можна в домашніх умовах

3 хв на прочитання25 Листопада 2022, 10:30
Поділитись:

Про печію багато хто знає не з чуток. Відчуття печіння у верхній частині живота і дискомфорт вважаються найбільш яскравими симптомами печії. Але, слід пам’ятати, що сама печія не є захворюванням, зате може свідчити про хвороби і розлади функції шлунково-кишкового тракту.

Якщо печіння у верхній частині живота виникає регулярно, необхідно обов’язково відвідати лікаря і пройти необхідні діагностичні дослідження, щоб дізнатися причину її виникнення. У тих випадках, коли печія з’являється рідко, можна спробувати позбутися від неї за допомогою лікарських препаратів, які в аптеках продаються без рецепту або застосувати поради народної медицини.

Що таке печія

Відчуття печіння вище надчеревної (епігастральної) області називається печією. Лікарська назва патологічного процесу – гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ, рефлюкс-езофагіт). Печія – це наслідок вживання жирної їжі або симптом серйозних недуг.

Як виникає печія

При нормальному травленні зі шлунка їжа потрапляє у тонкий кишечник. Якщо шлунковий сік проходить у порожнину стравоходу, то виникає печія. Розвиток рефлюксу пояснюється тим, що слизова оболонка шлунка пристосована до високої кислотності його вмісту.

Як позбутися печії

Боротися із патологією можна в домашніх умовах. Якщо печіння в області стравоходу після їжі мучить регулярно, допоможуть лікування народними засобами та корекція харчування. Рекомендації щодо режиму дня та дієти:

  • Відмовтеся від куріння, вживання спиртних напоїв.
  • Приймайте їжу малими порціями. Ретельно пережовуйте її.
  • Не лягайте одразу після їжі.
  • Вечеряйте не пізніше ніж за 3 години до сну.
  • Вранці щільно снідайте, а вечірнє меню має бути легким – наприклад, парові овочі чи склянку нежирного кефіру.
  • Виключіть із раціону гострі приправи, смажені страви, жирні продукти, шоколад, цитрусові, здобу, дріжджовий хліб.
  • Не пийте при рефлюксі газовані напої, міцний чай, каву.

Лікарські препарати від печії

Лікарські препарати, що допомагають позбутися печії, називаються антоциди. Їх дія обмежена, зазвичай, тимчасовим інтервалом, частіше всього не більше години-двох.

Полегшення стану за допомогою народних засобів – небезпечний шлях, оскільки можна погіршити стан чи спровокувати розвиток ускладнень. Застосовувані групи засобів для допомоги при печії:

  1. Інгібітори протонної помпи. Антисекреторні ліки, що сприяють зниженню кислотності у шлунку. Їхнє завдання зменшити вплив соляної кислоти на слизову оболонку шлунка та стравоходу. Найпоширенішим препаратом цієї групи є омепразол (Омез 10 мг). Препарат приймається 1 раз на день: 2 капсули по 10 мг.
  2. Н2-блокатори гістаміну. Більш слабка група антисекреторних препаратів, яка поступово втрачає свою актуальність. Крім придушення вироблення пепсину, що стимулює утворення соляної кислоти, сприяють захисту слизової оболонки шлунка. Мають низку побічних ефектів.
  3. Антациди. Засоби, що захищають слизові оболонки стравоходу, шлунка шляхом нейтралізації соляної кислоти. Забезпечують симптоматичне лікування.
  4. Альгінати. засоби, що застосовуються при ізольованій ГЕРХ. Утворюють захисний шар на слизовій оболонці шлунка, тим самим запобігаючи хімічним опікам.
  5. Гастропротектори. Завдання препаратів – захист пошкодженої слизової оболонки від агресивного впливу соляної кислоти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost