Догори
Дати відгук

Схуднути за допомогою води та лимона: поради нутриціолога

Але підійдуть вони далеко не всім

6 хв на прочитання18 Жовтня 2020, 12:51
Поділитись:

Останнім часом у соцмережах шириться рецепт лимонної дієти, яка начебто за рекомендаціями дієтологів є чудодійним засобом для зміцнення здоров’я, а також краси і довголіття. Мовляв, склянка води з лимоном натщесерце допомагає утримувати баланс між кислотністю і лужністю – адже рівень pH у крові має залишатися сталим.

Повідомляють також, що лимонний детокс допомагає оперативно знизити об’єм до бажаного багатьом знаменитостям – Бейонсе, Дженніфер Лопес, Гвінет Пелтроу, Клаудії Шиффер та іншим. Чи справді можна схуднути за допомогою лимона і чи це не шкідливо? Про це GreenPost розповіла Анна Мельник, нутриціолог.

– В інтернеті вважається, що популярність детокс-коктейлю з води та лимона пояснюється його простотою в приготуванні, дешевизною та ефективністю. Мовляв, так, крім схуднення, ще стільки побічних ефектів – і перепади тиску згладжуються, і на роботу серця позитивно впливає, і допомагає долати стрес, і подих освіжує…

– Нічого не маю проти цього рецепту. Воду взагалі дуже важливо пити натщесерце, бо ми втрачаємо дуже багато води. Чому дехто встає вночі в туалет? Тому що, по-перше, ноги нарешті опиняються на одному рівні з нирками, вода перерозподіляється, і ниркам легше вивести всю воду, яка застоялася. По-друге, ми багато води втрачаємо з диханням. По-третє, у нас щоночі ледь не 100 мл води приймає подушка.

Я взагалі за те, щоб пити зранку воду – чисту, а якщо мінеральну, то підібрану під ваш організм, ваші нирки, ваш шлунок, негазовану, некип’ячену. Вода натщесерце гарно всмоктується, бо ми не розбавляємо грудку їжі шлунковим соком, і таким чином ми легко даємо раду зневодненню. Звичайно, це добре.

Але якщо ви почали кривитися, почувши слова «лимонний сік», можете навіть не здавати аналізи на кислотність: вона у вас підвищена. Тому лимонний сік може спровокувати підвищення кислотності шлунку, а якщо захопитись і читати такі статті – ніколи не можна нічого брати з інтернету напряму, усе має бути індивідуально! – «сік половини лимона для ефективності зранку», то можна потихеньку через ерозійний гастрит перейти до виразки шлунку.

Окрім того, лимонна кислота ушкоджує зубну емаль. Якщо вона й так була травмована, можна поглибити цей процес, і стан зубів лише погіршуватиметься. А якщо є якісь ранки в роті, то лимонний сік їх подразнюватиме – це буде боляче, неприємно, і загоєння йтиме повільніше. Тому якщо дуже хочеться лимонного соку, можна попити його через трубочку.

– Вважається, що вітамін С допомагає зберігати здоров’я та молодість: розріджує кров та запобігає тромбозам вен. А 200 мл лимонного соку містить 187% добової норми вітаміну С.

– Лихо в тому, що ці рецепти беруть зі старих книг, їм 100-150 років. А ми вже понад століття перебуваємо у вітамінно-мінеральних дефіцитах. Абсолютно змінився світ, абсолютно змінилася їжа (та ж вода), і якщо ефективність цих рецептів 100 років тому була 80%, 30 років тому 60%, то сьогодні це 6%.

Лимон не містить потрібної кількості вітаміну С та мінералів. По-перше, дані беруться з лимона свіжозірваного, а лимони в супермаркеті можуть уже півроку зберігатися – ми не знаємо, як їх зберігають і чим обробляють. Що в них залишилося, крім запаху? Та й буває таке, що я можу колупнути його нігтем і не відчути запаху лимона, хоча у мене чудовий нюх. Але навіть якщо ми беремо лимон свіжозірваний, то з урахуванням наших реалій звичайна добова норма вітаміну С – це 12 лимонів. Це офіційні дані.

Тут який мінус: людина вичавила пів чайної ложечки лимона і поставила собі галочку: «я прийняв добову норму вітаміну С, я захищений». Так, це добре, але замало. І кислота може просто ушкодити зуби та шлунок. Тому я не проти лимонної дієти, але, по-перше, індивідуально, а по-друге, не розраховувати на такий рівень користі, як пишуть.

– А якщо підсолодити такий лимонад медом?

– Відразу скажу про протипоказання: його не можна діабетикам. І при нирковій або серцевій недостатності мед треба вживати дуже акуратно. І ще слід враховувати, що те, що пишуть про такий коктейль – фітонциди, флавоноїди, вітамін С, комплекс вітамінів, клітковина – правда, але цього замало. Але якщо нема алергії на мед, на лимон, нема ранок у роті і не підвищена кислотність у шлунку – так, його можна пити. Можливо, це краще, ніж просто вода з лимоном: не таке кисле – приємніше пити. Правда, кількість кислоти ми отримуємо ту саму.

Знов-так, якщо ви сьогодні візьмете ложечку меду і вип’єте, це буде добре. Але не настільки добре, як ви розраховуєте. На жаль, я знаю дуже багато бджолярів, які живуть у себе на пасіці і мають ті самі проблеми (серцево-судинні тощо), що й усі інші. Хоча мед у них прекрасний.

Є ще одна небезпека: бджоли все-таки перебувають із нами в одній екологічній обстановці. Й отруєні квіточки – це ще не все… В одному селі почали качати мед, а він у багатьох якогось дивного бордового відтінку і з якимсь незрозумілим присмаком. Виявилося, що пофарбували комбайни такою фарбою, що бджоли вирішили, що це нектар. І вони просто з’їли цю фарбу і зробили з неї мед…

Ми ніколи не можемо точно знати, що це за мед. Коли в одного бджоляра я запитала, з яких це квітів, він подивився мені у вічі і сказав: «Я ж за кожною бджолою не ходжу!»

– Що ж робити? Пити зранку лимонад чи ні?

– Якщо нема алергій і підвищеної кислотності, зранку таке випити – це гарна звичка. Відновлюємо водний баланс, запускаємо шлунок – після цього і сніданок краще засвоюватиметься. Та й узагалі краще більше пити зранку, ніж увечері – після 19.00 варто зменшувати кількість рідини. Тому загалом я за. Але те, що написано, що це практично панацея, слід поділити приблизно на 10.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
 Європейський Союз готується до прийняття Packaging and Packaging Regulation
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання26 хвилин тому
Розваги на джипах квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом Міндовкілля про збереження природи
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитаннягодина тому
Рецепт смачного сніданку Як приготувати швидку страву
Рецепт смачного сніданку з лаваша : він точно здивує вас своєю простотою приготування
1 хв на прочитаннягодина тому
Посадовці зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитаннягодина тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання2 години тому
Як виростити гриби вдома: свіжі печериці на столі цілий рік
1 хв на прочитання4 години тому
Клумба на дачі, виконана в пні старого дерева: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Глазур для пасок: розкішний рецепт без сирих білків і желатину
1 хв на прочитання11 годин тому