Догори
Дати відгук

Як шкірка цитрусових може покращити кровообіг та полегшити біль у суглобах

Медики рекомендують включати у свій щоденний раціон більше шкірки та серцевини цитрусів.

3 хв на прочитання02 Грудня 2023, 15:00
 Шкірка цитрусових покращує кровообіг та стан суглобів. Шкірка цитрусових покращує кровообіг та стан суглобів.
Поділитись:

Шкірка цитрусових має цілющі властивості, які тривалий час залишалися недооціненими. Зараз же дослідники рекомендують включати у свій щоденний раціон більше шкірки та серцевини лимонів, апельсинів та грейпфрутів.

Сьогодні ми розповімо, про нові дослідження корисних властивостей гесперидину — поживної речовини, що міститься в шкірці цитрусових.

Гесперидин — це поживна речовина для рослин, відома як біофлавоноїд — рослинна сполука з антиоксидантними властивостями — яка в основному міститься шкірці цитрусових, таких як апельсини, грейпфрути та лимони. Його часто екстрагують та використовують у добавках через його потенційну користь для здоров'я. Гесперидин переважно міститься у твердих тканинах цитрусових шкірці та серцевині, але деякі корисні сполуки також містяться у цитрусових соках.

6 корисних властивостей гесперидину

Основною силою гесперидину як антиоксиданту є його здатність запобігати пошкодженню клітин, яке природним чином відбувається з віком. Гесперидин робить це за рахунок нейтралізації вільних радикалів та мінімізації екологічного стресу, які пов'язані з багатьма серйозними захворюваннями, включаючи серцеву недостатність та навіть рак. 

Гесперидин лікує кровоносні судини

Лікарі та фахівці з харчування говорять про цілющі властивості гесперидину для серця та кровоносних судин. Він корисний за багатьох судинних захворювань, включаючи поганий кровообіг, варикозне розширення вен та геморой. Гесперидин працює, зменшуючи запалення у кровоносних судинах та впливаючи на шкідливі вільні радикали, які можуть пошкодити кровоносні судини. 

Гесперидин знижує високий кров'яний тиск.

Дослідження Frontiers in Nutrition показують, що гесперидин може покращити функцію кровоносних судин та знизити кров'яний тиск. Дослідження, опубліковане в Європейському журналі харчування, показало, що приблизно пів літра апельсинового соку, збагаченого гесперидином, позитивно впливають на кров'яний тиск, як негайно, так і з часом. 

Гесперидин може покращити контроль рівня глюкози

Декілька досліджень на тваринах із діабетом показали, що добавки гесперидину покращують контроль рівня глюкози в крові, тим самим потенційно запобігаючи розвитку резистентності до інсуліну — симптому діабету, який обмежує здатність організму самостійно регулювати рівень цукру в крові.

Гесперидин полегшує захворювання легень та болі в суглобах.

Дослідження експериментальної та терапевтичної медицини, що продовжуються, також показують перспективну здатність антиоксиданту запобігати запальним захворюванням легень, таким як астма та хронічні обструктивні захворювання легень, а також його потенціал у лікуванні болів у суглобах, пов'язаних з остеоартритом. 

Гесперидин зменшує симптоми алергії

Гесперидин чудово підходить для алергіків, тому що він діє як природний антигістамінний препарат. Отже, якщо ви страждаєте на сезонну алергію або сінну лихоманку, гесперидин — хороший варіант.

Гесперидин може підтримувати здоров'я мозку

Дослідження на тваринах показали, що антиоксидантні та протизапальні ефекти гесперидину специфічно усувають симптоми хвороби Альцгеймера, хвороби Паркінсона та розсіяного склерозу.

Де міститься найбільше гесперидину

Гесперидин міститься винятково в цитрусових: таких як мандарини, грейпфрути, лимони та лайми. Гесперидин, що міститься в апельсинах, має найвищу біодоступність, а це означає, що він найлегше засвоюється організмом. Оскільки найвища концентрація гесперидину знаходиться в шкірці цитрусових, при приготуванні соку краще сильно вичавлювати апельсини та інші цитрусові. Іншими словами, чим каламутніший сік, тим більше гесперидину він може містити.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.