Догори
Дати відгук

Як секс на одну ніч: поради любителям розчинної кави

24 липня — День народження розчинної кави.

6 хв на прочитання24 Липня 2024, 01:21
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

Розчинну каву порівнюють із сексом на одну ніч — це швидко, бюджетно й не вимагає якихось особливих зусиль, хоча й результат лише нагадує «справжню» каву. Втім, вона містить більше кофеїну, який допомагає збадьоритись і зарядитись енергією, хоча й на короткий час.

24 липня святкують День народження розчинної кави. Що слід знати про цей напій тим, хто його вживає?

Недоліків не бракує, хоча демонізувати розчинну каву теж не слід

Беззаперечно, і смак, і якість розчинної кави нижчі, ніж у заварної. Тим більше вона може містити синтетичні добавки й ароматизатори. Лікарі застерігають, що розчинна кава зневоднює і підвищує кислотність у шлунку, а також шкідлива для людей із деякими захворюваннями, як-от гастрит, виразка шлунку та серцево-судинні захворювання.

Також у навколомедичних джерелах можна знайти застереження щодо того, що чоловікам варто контролювати споживання кави через те, що у розчинній каві містяться фітогормони, здатні послаблювати потенцію. Вони діють на чоловічий організм так, як «жіночий» гормон — естроген. Через це чоловіки, які п'ють забагато розчинної кави, ризикують отримати живіт і проблеми з ерекцією.

Окрім того, медики рекомендують обмежити вживання кави, яка готується в автоматах на вулицях чи в торгових центрах. Вживання кави з вуличних автоматів може викликати проблеми з травленням, оскільки зазвичай власники заощаджують на сировині, не переймаючись її якістю. Також далеко не всі з них приділяють належну увагу гігієні — у каві з апаратів, розташованих на майданчиках із великою кількістю людей, були виявлені ентерококи й синьогнійні палички трьох видів. Кавові машини потрібно регулярно очищати — як і кавова гуща, так і блоки для води є сприятливим середовищем для життя мікроорганізмів. І використовуючи кавоварку вдома, ми ретельно миємо знімні механізми, запобігаючи виникненню умов для розмноження бактерій — а про кавові машини на футкорах у тих же торгових центрах навряд чи хтось дбає так, як про власні.

Більш серйозна загроза — те, що розчинна кава з автоматів може викликати рак. Принаймні таку заяву зробили американські науковці. У Каліфорнії навіть говорили про прийняття закону, який би зобов’язав власників автомийок, заправок, бізнес- і торгових центрів маркувати кавові автомати попереджувальними табличками про наявність у розчинній каві хімічних компонентів, що викликають рак.

Небезпечний, на думку науковців, у розчинній каві акриламід. У гризунів, які вживали воду з цим канцерогеном, розвивалися тяжкі онкологічні захворювання.

Проте, на щастя для всіх любителів кави у світі, саме з цього питання було проведено численні наукові дослідження, які виявили, що взагалі немає зв'язку між кофеїном з кави та підвищеним рівнем раку. Про це розповідають експерти з харчування при раку.

У 2021 р. було проведено дослідження китайських науковців, аби з’ясувати, чи існує зв'язок між вживанням кави та раком молочної залози у жінок у віці 24-84 років у Гонконгу. Це було зроблено тому, що рак молочної залози є одним із найпоширеніших видів раку серед жінок, і було встановлено, що він має сильну кореляцію зі споживанням їжі. Однак після опитування 2169 китайських жінок у трьох державних лікарнях дослідники виявили позитивний зв’язок між вживанням розчинної кави та раком молочної залози.

Одночасно було проведено набагато масштабніші дослідження в різних частинах земної кулі, щоби спробувати відповісти на одне і те ж основне питання. У липні того ж року дослідники з Інституту медичних досліджень Брісбена провели широкомасштабну Менделівську рандомізацію (статистичний аналіз із використанням генних варіантів як інструментів, що дозволяють зробити причинно-наслідкові висновки в спостережних дослідженнях), щоб з'ясувати, чи існує якась причина між вживанням кави та діагностикою раку чи підвищеним ризиком окремих видів раку. Використовуючи Біобанк Великої Британію як базу даних, дослідники дійшли висновку, що «зв'язок між споживанням кави й індивідуальними ризиками раку відповідав нульовому ефекту, причому більшість видів раку мало чи взагалі не асоціювалися з кавою».

Тоді ж було проведено ще одне дослідження на цю тему, але саме стосовно раку яєчників. Раніше надходили суперечливі повідомлення про можливий вплив кофеїну на це, тому дослідники з Тегеранського університету хотіли проаналізувати всі дослідження, проведені щодо зв’язку споживання кави та підвищеного ризику раку яєчників. Після незалежного скринінгу 9344 випадків ці дослідники також дійшли висновку, що немає зв’язку між споживанням кави та підвищеним ризиком раку.

Незважаючи на те, що одне обсерваційне дослідження виявило можливу позитивну кореляцію між споживанням розчинної кави та раком молочної залози, необхідні подальші дослідження, щоб підтвердити, чи вживання розчинної кави викликає рак. Отже, якщо ви завзятий любитель кави, то можете непокоїтись через інші впливи кави на організм, але рак, як правило, не повинен бути одним із них. Тому видихніть із полегшенням, їдьте до найближчого Starbucks і насолоджуйтесь Venti Latte просто зараз.

Як правильно готувати розчинну каву

Цей напій також може бути смачним і ароматним — особливо якщо знати, як його правильно приготувати.

Всупереч стереотипам, розчинну каву не можна заливати окропом — саме він псує смак напою, роблячи його кислим. Температура води для приготування розчинної кави має бути не вище 87-93 градусів.

Технологія приготування цього напою наступна: насипати в чашку стільки ложок розчинної кави, скільки нам до смаку, додати трохи холодної води, перемішати і залити гарячою, але не киплячою водою.

До слова, розчинну каву можна використовувати для приготування інших страв — наприклад, десерту.

Кавовий десерт

24 липня День народження розчинної кави Шкода для здоров’я Як приготувати
Фото з відкритих джерел

Інгредієнти:

молоко 1,5 % — 200 мл;

желатин — 10 г;

кава розчинна — 3 г / 1 ч. л.;

м'який сир або густий йогурт — 180 г;

какао — 3 г / 1 ч. л.;

підсолоджувач на вибір або сироп/мед/цукор.

Приготування.

У ковшик додати молоко, желатин і каву (розчинну чи заздалегідь зварену), залишити для набухання хвилин на 25. Далі злегка підігріти на дуже повільному вогні до повного розчинення желатину (не кип'ятити!), не забуваючи весь час помішувати.

Змішати м'який сир (чи грецький йогурт), какао і підсолоджувач, додати желатинове молоко, що злегка охололо, з ковшика. Добре перемішати (можна блендером) і розлити по формах. Забрати в холодильник на кілька годин або на ніч, прикрасити ягідками за бажанням.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost