Догори
Дати відгук

Як зекономити на опаленні?

Однією з переваг відкритого ринку газу є можливість вибирати оператора

3 хв на прочитання01 Листопада 2020, 12:39
Поділитись:

Четвертий місяць поспіль в Україні зростають тарифи на газ. Аби отримувати паливо і  не переплачувати вдвічі, експерти дають кілька порад, передає "Главком".

Змінити оператора

Однією з переваг відкритого ринку газу є можливість вибирати оператора. Адже підключатися можна навіть до постачальника з іншого регіону.

Сьогодні розкид тарифів досить відчутний. У листопаді найдешевший газ буде у «Мегаватт Енерго» (Київ) – 6,22 грн за кубометр (з ПДВ), а найдорожчий – у «Запорожгаззбут» – 8,9 грн/куб. м.

Перш ніж робити вибір, варто поцікавитися, чи є у газопостачальної компанії клієнтська інфраструктура – представництва, колцентри, онлайн-оформлення. Щоб не довелося витрачатися на поїздки до іншого регіону для вирішення питання з договором.

Переглянути тарифний пакет

Можна поцікавитися різними пакетами у одного постачальника. Наприклад, «Нафтогаз України» пропонує своїм клієнтам місячний і річний тариф. Останній дорожчий, але він гарантує стабільну ціну газу на рік.

Наприклад, в жовтні місячний тариф «Нафтогазу» для населення становив 4,7 грн за кубометр, а річний – 5,24 грн. Але ті, хто підписався на річний тариф, в листопаді заплатять менше інших. Тому що місячний тариф в листопаді зріс вже до 6,33 грн/куб. м.

Проінспектувати теплозатратність

Чергове підвищення тарифу – привід провести ревізію свого будинку на предмет тепловтрат. Якщо на вулиці мінусова температура, тепловтрати можуть «з’їдати» до 25% газу, що витрачається.

Заклейте вікна або поміняйте ущільнювачі, поставте також ущільнювачі на вхідні та балконні двері. Поставте тепловідбивні екрани на стіни позаду радіаторів, щоб вони обігрівали тільки внутрішній простір будинку, а не стіну.

Пошукайте теплозберігальну плівку на вікна. Вона прозора, тому внутрішня освітленість будинку не постраждає. Зате така плівка істотно скорочує втрати тепла через вікна.


Замінити теплообладнання

Старі радіатори віддають менше тепла, оскільки через накип і сміття пропускають менше теплоносія. Замінивши їх на нові, можна отримати більше тепла при меншому споживанні газу. Сучасні котли також економніші, ніж старі.

Є сенс порахувати, чи не вигідніше замість газового котла придбати твердопаливний або мультифункціональний – який, наприклад, працює на газу і на твердому паливі одночасно. Якщо в місцевості, де ви живете, вугілля або дрова коштують копійки, можливо, перехід на тверде паливо виявиться вигідніше, ніж повністю газове опалення.

Нагадаємо,  у "Нафтогазі України" сформували ціни на газ в листопаді, і відповідно до нових умов, тарифи  на "блакитне паливо" помітно відрізняються у різних постачальників. Відтепер можна самостійно обирати постачальника “блакитного палива”, а самі компанії в боротьбі за споживача пропонують нові умови та ціни.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроєкт про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 хвилини тому
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитання49 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому

Черкащина Шахрайство Привласнення землі
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання3 години тому
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання11 годин тому