Догори
Дати відгук

Як під час «віялових відключень» залишатись онлайн

Звісно, за умови попередньо зарядженого лаптопа/смартфона.

5 хв на прочитання12 Листопада 2022, 12:43
Поділитись:

Жорсткі блекаути швидко навчають українців вирішувати проблеми. Адже доступ до «стаціонарного» інтернету за тимчасової відсутності електрики — це вже цілком реально. Про два прості кроки, які потрібно послідовно зробити для цього, розповідає експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун.

Крок 1: контакт зі своїм Інтернет-провайдером (ISP), як це передбачено для зв’язку з абонентом — телефоном, email, формою на сайті тощо.

Це важливо зробити на самому початку, щоби з’ясувати, які пропонуються рішення «доступу до інтернет за умов віялових відключень». Можна сформулювати запит по-іншому, але щоб була зрозумілою суть.

Тому що у різних провайдерів можуть бути різні варіанти.

Може бути послуга прокладання оптичного кабелю до квартири/будинку FTTH (Fiber to the Home — для можливості використання технології GPON (Gigabit Passive Optical Network).

Традиційно від будинкової мережі до квартири прокладають звичайну виту пару, і її працездатність зазвичай залежить від наявності електрики у будинку (точніше, від електорживлення відповідних розподільчих коробок).

А от якщо в квартиру (FTTH) заведена саме «оптика» — це вже пасивна оптична мережа (xPON), і вона працює майже автономно, без обов’язкового енегроживлення в будинку чи квартирі.

Або цілком може бути, що «оптика в квартирі» вам просто не потрібна. Тому що у вашому багатоквартирному будинку та на всіх вузлах «останньої милі» провайдер встановив потужні акумулятори/генератори, які підживлюють розподільчі коробки. І це для вас як для кінцевого користувача найпростіший і найдешевший варіант.

Звісно, може бути, що у вашого провайдера поки що немає жодних варіантів вирішення проблеми — причини можуть бути різні, і не завжди об’єктивні. Тоді є сенс стимулювати свого надавача послуг доступу до інтернету чи шукати іншого.

Крок 2: забезпечити резервне живлення для вашого домашнього роутера.

По суті це буде звичайний павер-банк, просто для роутера. Але насправді є кілька нюансів, які слід врахувати, щоб не змарнувати час і гроші.

Найпростіше замовити mini-UPS безпосередньо у свого провайдера. Це надійніше — у разі чого можна буде замінити/повернути за гарантією чи навіть викликати майстра додому. Але такий варіант коштуватиме дорожче («так завжди буває в житті: надійніше = дорожче»).

Якщо ж ви оберете самостійний пошук джерела резервного живленняслід також враховувати, що залежно від моделі роутера буде потрібен ще інвертор (якщо немає вбудованого) — для перетворення постійного струму на змінний. «Вихід» із павер-банка має співпадати зі «входом» вашого роутера. А якщо в приміщення заведено оптику — відповідно в роутері має бути оптичний конвертер.

Тобто, по суті, потрібно в ланцюжок між роутером та електричною розеткою вставити новий пристрій — ДБЖ (джерело безперебійного живлення). Одним кінцем воно увімкнено у розетку, а іншим — у роутер.

Поки є стаціонарна електрика — ДБЖ і сам заряджається, і пропускає електричний струм до роутера. А як стався черговий плановий чи позаплановий блекаут — автоматично заряджає роутер як звичайний павер-банк.

Ціна питання — від 900-1000 грн за найпростіші моделі.

Також бажано, щоб ДБЖ автоматично вмикалося/вимикалося у разі зникнення/відновлення електропостачання в помешканні. І щоб був захист від перезаряду/перерозряду. Не всі девайси мають такі функції.

«Якщо цікавить моя особиста суто суб’єктивна думка — я б не дуже довіряв продукції китайського виробництва. Хоча є і достойні вироби. Але це як поталанить. Це якщо вам пофіг на комуністичні режими», — говорить експерт.

Окрім того, він розповідає, що існують роутери з уже вбудованими акумуляторами. Або можна вхідний кабель інтернету, який заходить у квартиру, встромити напряму у LAN-порт ноутбука, без роутера — це працюватиме, але лише для зарядженого ноутбука, і, звісно, за умови, що оператор «подбав про резервне живлення своїх хабів/свічів/коробочок».

«Про повноцінні зарядні станції від 10 тис. грн – не буду розказувати. За наявності коштів можна і власну електростанцію купити/побудувати. Сонячні панелі, вітро-генератори, ГЕС, АЕС, вотетовсьо. Технологія ADSL від Укртелефона по телефонних дротах — позавчорашній день, тому не радив би розглядати. Хоча в принципі — працює без електрики, це правда. Але ж так і до Dial-Up можна докотитися. Супутниковий Інтернет — усе ще доволі дорого, але знов-таки: необхідно забезпечити термінал резервним живленням у разі блекауту», — радить Костянтин Корсун.

Але загалом, перш ніж щось купувати, експерт рекомендує краще проконсультуватися з фахівцем чи хоча б продавцем і назвати модель вашого роутера — «тому що запросто можна витратити гроші надурно».

Також ми розповідали, як готувати при перебоях зі світлом і газом.

Окрім того, ми наводили графік відключень: у яких областях 12 листопада обмежать споживання електроенергії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
Енергоатом Посилення співпраці Атомна галузь
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Зображення згенероване ШІ
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
Хімічний індустріальний парк Рівне Відновлювальні джерела енергії
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Ситуація в енергосистемі на 13 квітня: діють обмеження споживання на Харківщині та Дніпропетровщині
1 хв на прочитання13 Квітня 2024
Графіки, відключення та пошкодження: ситуація в енергосистемі на 11 квітня
1 хв на прочитання11 Квітня 2024
Зруйновано Трипільську ТЕС - "Центренерго" втратило 100% генерації
1 хв на прочитання11 Квітня 2024