Догори
Дати відгук

Як отримати медичну допомогу при інсульті і що буде безкоштовним

Найбільше випадків інсульту — у Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях.

2 хв на прочитання28 Жовтня 2020, 14:49
Поділитись:

В Україні серцево-судинні захворювання є причиною 67% усіх смертей. Гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку трапляється у понад 120 тис. українців щороку. 

Відомо, що інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску. Про те, як   отримати медичну допомогу при інсульті і що  для пацієнта буде безкоштовним, пише Український медичний часопис.

Поширеність інсульту

З 1 квітня 2020 р. в електронній системі охорони здоров’я зареєстровано понад 58 тис. випадків інсультів. З них летальних випадків — понад 10 тисяч. Найбільше випадків інсульту — у Дніпропетровській, Харківській та Запорізькій областях. Найбільша частка летальності — у Донецькій, Луганській та Одеській областях, найменша — у Чернігівській.

Медична допомога хворим на інсульт

НСЗУ визначила лікування пацієнтів з інсультом пріоритетним напрямком у Програмі медичних гарантій. На сьогодні 192 медичні заклади надають допомогу пацієнтам при гострому мозковому інсульті за договором з НСЗУ.

За Програмою медичних гарантій вони надали медичну допомогу майже 40 тис. пацієнтів із гострим мозковим інсультом та отримали за це понад 900 млн грн.  

З 1 липня 2020 р. було збільшено тариф на надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах — з 19 332 грн до 26 947 грн.

Що входить до пакета безоплатних послуг

Для пацієнта медична допомога з лікування інсульту є безоплатною.

До пакета безоплатних медичних послуг включено діагностику (КТ, екстрені лабораторні дослідження), медикаментозне лікування та знеболення за потреби, проведення тромболітичної терапії, цілодобовий моніторинг стану пацієнта в реанімації, медична реабілітація в гострий період, лікарські засоби з Національного переліку та витратні матеріали, ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету, а також харчування у стаціонарних умовах.

Як отримати медичну допомогу

Щоб отримати медичну допомогу, потрібно лише викликати швидку допомогу за номером 103 для людини, яка має симптоми інсульту. Бригада швидкої допомоги повинна  доставити пацієнта в медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ за цим пакетом медичних послуг відповідно до маршруту, затвердженого в регіоні. Своєчасна та якісна медична допомога підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта.

До слова, у часи пандемії лікар радить щодня їсти бутербродик із салом —  щоб легені краще працювали .

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.