Догори
Дати відгук

Як навчитися не викидати їжу

5 хв на прочитання15 Листопада 2019, 17:34
Поділитись:

Щороку близько 1,3 млрд тонн продовольства викидається, велика частина всього цього виявляється на звалищі. Це не тільки завдає шкоди навколишньому середовищу, але також негативно позначається на зміні клімату.

Нью-йоркський шеф-повар Макс Ла Манна вважає подібне бездумне марнотратство однією з головних проблем, що стоять перед людством. Автор книги «Більше рослин, менше сміття» (More Plants, Less Waste) розповів ВВС, що кожен з нас може зробити для того, щоб допомогти впоратися з цією проблемою.

Зараз на нашій планеті живе майже 9 млрд людей, більше 820 млн з них недоїдає.

Безглузда витрата їжі - одна з головних проблем, що стоять перед людством. Приблизно третина всього продовольства або просто гниє на полях, або викидається в сміття.

При цьому даремно витрачається не тільки їжа. Гроші, вода, енергія, земля і транспорт використовуються даремно.

Якщо ви викидаєте їжу, це може вплинути і на зміни клімату, так як значний відсоток просто відправляється на звалище, де продовольство гниє, виділяючи метан.

Якби продовольство було незалежною країною, то воно було б третім після США і Китаю джерелом парникових газів.

Правильно робити покупки

Ми часто купуємо занадто багато їжі, більше, ніж нам потрібно.

Перед походом в магазин слід зробити список того, що вам насправді потрібно, і не купувати зайвого.

Більш того, використовуйте всю куплену вами їжу, перш ніж знову йти в магазин.

Правильно зберігати продовольство

Їжа псується, якщо її неправильно зберігати.

Багато хто не знає, які саме продукти слід зберігати в холодильнику, а які ні. Це призводить до того, що овочі та фрукти можуть почати гнити і в результаті опинитися на звалищі.

Картоплю, цибулю, помідори, часник і огірки не слід тримати в холодильнику - їх слід зберігати при кімнатній температурі. Зелень можна зберігати в мисці з водою.

Якщо ви зрозуміли, що у вас утворився зайвий хліб, покладіть його в морозильник.

У супермаркеті або іншому магазині вибирайте не найкрасивіші на вигляд фрукти і овочі. Вони не менш їстівні і смачні, але так як багато хто не хоче їх купувати, вони часто виявляються в смітнику.

І якщо у вас є можливість, купуйте свіжі продукти у фермера або на фермерському ринку.

Залишки їжі - в холодильник

Недоїдки - річ корисна.

Якщо ви часто готуєте, і у вас постійно щось залишається недоїденим, відведіть один день в тиждень, коли ви дістанете всі ці залишки їжі з холодильника і знову розігрієте або якось ще приготуєте.

Ця їжа не потрапить на смітник. До того ж ви заощадите час і гроші.

Не забувайте про морозилку

Найлегше зберігати їжу в морозильній камері.

Наприклад, якщо у вас залишилися овочі, які стали занадто м'якими для салату, їх можна заморозити, а потім робити з них смузі або що-небудь ще.

Якщо у вас занадто багато кухонних трав - розкладіть їх в ледоформи, залийте водою і відправте в морозильник. Пізніше вони стануть в нагоді при обсмажуванні або в інших рецептах.

В морозилку можна класти недоїдену вами їжу, навіть супи. Тоді у вас завжди буде вже готова і смачна їжа, яку треба лише розігріти.

На роботу зі своїм обідом

Приємно вийти з офісу на ланч з колегами, особливо - в ваш улюблений ресторан, але це коштує грошей і призводить до розбазарювання продуктів харчування.

Найкраще приносити їжу з дому. Якщо вранці не вистачає часу, щоб приготувати їжу, дістаньте те, що лежить в морозилці і чекає свого часу.

Готувати бульйони

Із залишків їжі можна зробити бульйон.

Швидко підсмажте або розігрійте залишки овочів і всього, що не знайшло застосування. Покладіть це все в каструлю, додайте оливкового або вершкового масла, ваші улюблені спеції, залийте водою і поваріть на повільному вогні. А потім насолоджуйтеся справою своїх власних рук.

Робити компост

Компост - цінне добриво, це хороший спосіб позбуватися від харчових відходів, не завдаючи шкоди екології і, більш того, допомагаючи живій природі.

Не у кожного є сад, де це робити найлегше, але існує багато рецептів домашнього компостування в звичайній міській квартирі.

Такий компост відмінно допоможе зростанню ваших кімнатних рослин.

Крок за кроком

Є безліч способів скоротити харчові відходи, і кожен з нас може це зробити.

Якщо ви задумаєтеся про те, скільки їжі ваша сім'я викидає щодня, ви зможете змінити ситуацію на краще і внести свою лепту в збереження таких цінних природних ресурсів.

Навіть мінімальні зміни в тому, як ви купуєте продукти, як ви готуєте і споживаєте їжу, допоможуть захистити навколишнє середовище. Це зовсім не обов'язково має бути складно.

Витративши зовсім невеликі зусилля, ви зможете помітно скоротити кількість їжі, що опинилася на смітнику, заощадити гроші, час і просто допомогти природі.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Міненерго опублікувало проєкт Правил технічної експлуатації систем газопостачання
1 хв на прочитання2 години тому
Фото надано НЕФКО
Енергоефективну модернізацію пройшли три садочки у Рівному
4 хв на прочитання4 години тому
ФОТО: Міндовкілля налагоджує співпрацю з UNIDO щодо захисту озонового шару / Міндовкілля
Міндовкілля налагоджує співпрацю з UNIDO щодо захисту озонового шару
1 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: ілюстративне
У межах реформи рибної галузі пріоритетом є інвестиції і простежуваність біоресурсів
1 хв на прочитання8 годин тому
Листкові коржі на сковороді — рецепт неймовірно простий у приготуванні
2 хв на прочитання9 годин тому
Мінагрополітики запускає два електронні реєстри у межах проєкту єТваринництво
2 хв на прочитання10 годин тому
Вимирання видів: WWF нарікає на значне скорочення популяцій диких тварин
2 хв на прочитання15 годин тому
Крита альтанка, яка стане не лише функціональним місцем для відпочинку, а й цікавою зоною для дітей: ідеї й поради
3 хв на прочитання16 годин тому