Догори
Дати відгук

Як людина може впливати на розв’язання екологічних проблем: добірка корисних сервісів

Згідно з Індексом екологічної ефективності, Україна — на 60 місці серед 180 країн світу.

6 хв на прочитання20 Липня 2021, 14:12
Як людина може впливати на розв’язання екологічних проблем: добірка корисних сервісів Як людина може впливати на розв’язання екологічних проблем: добірка корисних сервісів
Поділитись:

Іноді людина хоче допомогти місту чи громаді бути комфортнішими та чистішими, чи стає свідком забруднення території та порушення роботи комунальних органів, але не знає, як саме має вчинити. Є чимало корисних ресурсів, які допоможуть знайти шлях для цього.

Активна позиція, аналіз відкритих даних, контроль із боку громадськості та проведення системних змін державою можуть покращити ситуацію.

The Village Україна разом із проєктом USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» розповідають, як завдяки відкритим даним можна розв’язувати екологічні проблеми.

Відкриті дані та їхній вплив на екологію

Відкриті дані — це інформація, яку згідно з Постановою № 835 мають публікувати державні органи на Єдиному державному вебпорталі відкритих даних. Це джерело інформації — інструмент для боротьби з корупцією.

З 2015 року в Україні державні органи оприлюднили десятки реєстрів у сфері екології. Сьогодні у відкритому доступі можна знайти інформацію про:

  • якість поверхневих вод;
  • дозволи на викиди в атмосферне повітря;
  • ліцензії на поводження з небезпечними відходами, користування надрами та спецводокористування;
  • перелік спецдозволів на заготівлю деревини та багато інших.

Щоб користувачі легко знайшли ці дані та зрозуміли, як ними користуватися, розробники створюють на їхній основі зручні сервіси та застосунки. Завдяки їм кожен може впливати на розв’язання екологічних проблем. Наприклад, подати скаргу або почати публічне обговорення та вимагати системних рішень від підприємств і влади.

Боротьба зі стихійними сміттєзвалищами

Україна входить до першої десятки країн за обсягом виробництва сміття у світі. А стихійних сміттєзвалищ нараховується, за різними оцінками, від 10 до понад 26 тисяч.

На основі відкритих даних про легальні полігони та місця поводжень із небезпечними відходами Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів створило сервіс «Екомапа».

Якщо ви виявили незаконне сміттєзвалище, то через цю інтерактивну мапу можете подати звернення, щоб його ліквідували. Для цього можна надіслати фото та додати місцеперебування сміттєзвалища через застосунок або сайт. Далі оператор контакт-центру Міндовкілля розглядає звернення та передає його до місцевих органів влади. Заявник відстежує його статус у застосунку чи на сайті та сам підтверджує або заперечує його виконання.

Моніторинг якості повітря

Україна — серед основних забруднювачів повітря в Європі. У першу чергу через промислові викиди та паливно-енергетичний комплекс. Більшість підприємств працюють без справних пилових фільтрів та інших сучасних очисників. За даними Health Effects Institute у 2019 році забруднене повітря стало причиною 42 900 смертей і 954 000 втрачених потенційних років життя в Україні.

Вони збирають дані про забруднення атмосфери з державних, громадських і приватних систем моніторингу повітря.

Приміром, SaveEcoBot використовує дані Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів про дозволи на викиди. Це дає змогу контролювати обсяги небезпечних речовин, що потрапляють в атмосферу з підприємств. У разі значного забруднення повітря громадяни можуть вимагати природоохоронні інвестиції, а мешканці — зменшити перебування на відкритому повітрі. У разі екологічного порушення через SaveEcoBot можна подати скаргу або ініціювати перевірку підприємств-забруднювачів.

ЯК ПЕРЕВІРИТИ ЯКІСТЬ ПОВІТРЯ В НАСЕЛЕНИХ ПУНКТАХ? ДОПОМОЖУТЬ ТАКІ СЕРВІСИ:

Перевірка якості води

Майже 80 % населення України отримують питну воду з поверхневих вод, 70 % яких — із Дніпра. Перевірити якість води допоможуть онлайн-сервіси «Чиста вода» та «Відкрите довкілля». Вони використовують дані Державного агентства водних ресурсів і показують інформацію про якість води в місцях, де співробітники Держводагентства забирають воду для аналізів.

У сервісі «Чиста вода» також є дані про підприємства, які найбільше забруднюють річки в кожній області. Завдяки цій інформації можна відстежувати показники забруднення водойм і залучати спеціальні органи, якщо є порушення.

Наприклад, завдяки сервісу «Відкрите довкілля» та відкритим даним про показники якості води, громадському активісту вдалося зупинити незаконне забруднення приток Дніпра картонно-паперовою фабрикою на Хмельниччині.

Боротьба з пожежами та компостування відходів

Щороку в Україні відбувається понад 50 тисяч пожеж. Це завдає мільярдних збитків, забруднює повітря, знищує цілі екосистеми та забирає життя людей і тварин. Завдяки відкритим даним виявили, що приблизно 80 % сезонних пожеж в агрополях повторюються на одних і тих самих ділянках.

Проєкт «Не пали — компостуй!» дає змогу місцевим громадам розв’язувати такі питання, як спалювання стерні, опалого листя, органічних та інших сільськогосподарських відходів. У межах ініціативи впроваджують практики компостування. Це впливає на якість повітря й екологію, покращує ситуацію з утилізацією органічних відходів.

Громадський моніторинг діяльності підприємств

Відкриті екологічні дані допомагають викривати корупційні схеми, через які відбуваються порушення екологічного законодавства.

Громадяни можуть зіставити інформацію про величини викидів у повітря та скидів у водні об’єкти з відкритими даними про екологічні податки, перевірки, порушення та штрафи. Невідповідності дають підстави подавати скаргу на ймовірні порушення з боку підприємств.

Сервіс SaveEcoBot збирає саме такі дані. І може автоматично повідомляти користувачів про оновлення для конкретної області чи підприємства, що їх цікавлять. Також можна стежити, як підприємства проходять процедури екологічного оцінювання планової діяльності. Кожен має право долучатися до таких процедур, аби захищати інтереси громади, вносити свої пропозиції та вимагати модернізації підприємств-забруднювачів.

Завдяки відкритим даним із SaveEcoBot представники ГО Save Dnipro посприяли екомодернізації найбільшого забруднювача повітря у Дніпрі — Придніпровської ТЕС.

До слова, київська влада не може відповісти, що відбувається з будівництвом ТРЦ біля метро «Лісова» (ФОТО, ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
24 квітня свято Всесвітній день захисту лабораторних тварин Проти вівісекції
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання29 хвилин тому
Антарктида Вулкан Природа Дорогоцінний метал
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Компостер власноруч: ідеї та поради (ФОТО)
1 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Гортензія волотиста Sundae Fraise здатна прикрасити посадки з хвойних і листопадних рослин (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
На Одещині лелеки повернулися до своїх гнізд, які були укріплені спеціальними платформами
1 хв на прочитанняВчора
На Одещині рятувальники витягли коня із болота (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Кабмін сьогодні на засіданні прийняв низку рішень у сфері охорони здоровʼя, агросектору та екології
3 хв на прочитанняВчора
Незаконна рибалка на озері Кугурлуй спричинила збитки рибним запасам України на більш як 350 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора