Догори
Дати відгук

Як часто потрібно прибирати у квартирі або будинку — поради лікаря

Наше житло — це наша фортеця. Проте, якщо його не підтримувати у чистоті та порядку, воно може негативно впливати на загальний стан людини.

7 хв на прочитання10 Квітня 2021, 06:40
Як часто потрібно прибирати у квартирі або будинку — поради лікаря Як часто потрібно прибирати у квартирі або будинку — поради лікаря
Поділитись:

Лікар-гігієніст, доцент кафедри громадського здоров’я Національного університету охорони здоров’я України П. Л. Шупика Ярослав Першегуба розповів про основні правила чистоти в домі та правила гігієни. Адже якщо не дотримуватися правил гігієни на кухні, можна отримати харчове отруєння, а якщо не стежити за рівнем вологи повітря та температурою, може ослабнути імунітет і виникнути алергія.

Спальня

Постіль у спальні слід змінювати в міру забруднення — не рідше ніж раз на два тижні. Але це залежить від мікроклімату у квартирі та пори року. Якщо це, наприклад, літо, то людина потіє більше, а отже і постіль треба змінювати частіше.

Не рекомендується використовувати подушки з пір’я чи пуху, адже саме в них можуть активно проживати пилові кліщі, які є збудниками алергічних реакцій. Краще купувати подушки з іншим наповнювачем, як-от рослинний, натуральний латекс, шовкове полотно.

«Або ж якщо сильно хочеться подушку з пухом і пір’ям, варто раз на рік віддавати її на чищення або раз на декілька місяців пилососити, а ще — частіше провітрювати приміщення», — стверджує лікар.

Матраци раз на рік можна здавати на чищення або ж так само, як подушки, самостійно пилососити.

Спеціаліст також наголосив, що важливо залишати у передпокої верхній одяг і змінювати його на домашній. Таким чином бруду в спальні та помешканні буде менше. А щоб зменшити кількість пилу та піску, перед входом і у передпокої будинку чи квартири краще стелити килимок.

За словами Першегубивологе прибирання всіх кімнат слід проводити раз на місяць, а підлогу мити — раз на тиждень. Він радить часто не використовувати хімічні речовини для миття підлоги.  Їх можна замінити на звичайну теплу воду. Ефект від прибирання буде однаковий, але менш токсичний.

Ванна кімната

Зубні щітки варто змінювати з появою ознак зношування, але не рідше ніж раз на три місяці. Це залежить ще від того, як часто людина чистить зуби, з якою інтенсивністю та яка жорсткість щітки.

Щітку варто зберігати в сухому місці, так щоб її голівка висихала, адже часто їх зберігають у футлярах для подорожей, а там мокро і можуть розмножуватися грибки. Також важливо, якщо у квартирі живуть декілька людей (особливо це стосується старших людей), щоб щітки зберігалися окремо.

У кожної людини має бути три рушники — для витирання голови, тіла та ніг. Їх треба прати в міру забруднення. Якщо це теплий період, то частіше — раз на тиждень, якщо ж холодний — раз на два тижні.

Рушники слід змінювати, коли вони втрачають колір, погано пахнуть після прання, а матеріал, із якого вони зроблені, псується. Крім того, щоб вони довше служили, слід ретельно висушувати їх після використання. Це можна робити на рушникосушці або ж вивішувати їх на балкон. Якщо цього не робити, у матеріалі можуть розвитися бактерії та грибки.

«Також важливий момент — засоби для миття ванни, унітазу, кухні, варто зберігати у сухому місці, куди дитина не має доступу, адже це токсичні речовини. Ванну кімнату краще мити раз на місяць, обов’язково в гумових рукавичках. Під час  застосування сильних токсичних речовин варто максимально вентилювати приміщення — відкривати вікна та двері. Потрібно читати інформацію про склад продукту, адже деякі кислоти можуть розчиняти покриття кранів, плитки, фарбу», — зазначив спеціаліст.

Щодо миття унітазу, то кожен після себе має спустити воду та йоржиком його протерти. Також на стійку унітазу можна повісити спеціальні мийні засоби. Слід закривати кришку унітазу під час змивання, щоб вода та бактерії не розбризкувалися кімнатою.

Кухня

Кухня — одне з найважливіших місць у домі, яке має бути чистим, адже порушення гігієни в цій кімнаті одразу може вплинути на здоров’я людини.

Лікар зазначив, що тотальну дезінфекцію у квартирі та на кухні не потрібно проводити, якщо у помешканні немає хворих. Але слід пам’ятати про декілька моментів:

  • Губки на кухні потрібно міняти раз на тиждень, тоді, коли вони мають непривабливий вигляд, втратили форму;
  • Кухонні рушники (їх має бути 5–6 — для поверхні, для посуду тощо) прати раз на тиждень та добре висушувати після використання;
  • Краще мати на кухні хоча б три дошки — для нарізання хлібу, готових і сирих продуктів. Після використання дошки слід ретельно промивати гарячою водою. Також їх краще зберігати так, щоб вони висихали, адже на дерев’яних дошках може виникати грибок від надлишку вологи.
  • Сміття у помешканні слід зберігати у спеціальних відрах, в які вставляють пакет і потім щільно накривають його кришкою. Обов’язково сміття треба складати у пакет, щоб потім воно не розсипалося під час транспортування та не забивалося у сміттєпроводах. Не варто допускати процесу гниття харчових продуктів, краще виносити сміття щодня.

Лікар наголосив, що важливо сортувати сміття, адже пластик не може повністю згоріти на сміттєспалювальних заводах разом із харчовими відходами, внаслідок чого у повітря виділяються канцерогенні речовини.

Гігієна повітря

Якість повітря та вологість у приміщенні безпосередньо впливають на організм людини. Лікар радить підтримувати температуру повітря у будинку  18–23 °C, а вологість — 30–60 %.

«Якщо в кімнаті занадто сухе повітря, то слизові оболонки людини швидко пересихають, що негативно впливає на загальний стан здоров’я. Якщо повітря вологе, то коли людина кашляє чи пчихає, аерозоль потрапляє у вологе повітря і його молекули з’єднуються між собою і з частинками повітря та падають на підлогу. А коли повітря сухе, то ці молекули довше будуть зависати у повітрі», — каже гігієніст.

Тому варто задуматися, чи не потрібен вам зволожувач повітря.

А якщо у приміщенні висока вологість, то це може призвести до того, що стіни мокрітимуть і утворюватиметься пліснява. Вона може мати й алергенні, й канцерогенні властивості, тому не можна допускати її утворення, слід стежити за станом будинку чи квартири.

Також важливо, щоб у ванній кімнаті був вентиляційний отвір з вентиляцією, який не дає збиратися надлишковій волозі. Коли в кімнаті є вентиляція, але вона не допомагає, можна покласти в отвір спеціальний вентилятор, який витягуватиме повітря.

Як обрати зволожувач для повітря

Зволожувач повітря — це спеціальний кліматичний прилад, призначений передусім для підвищення вологості у приміщенні.

Існують три типи зволожувачів — парові, традиційні й ультразвукові. Окрім звичайного утворення пари чи туману, зволожувачі можуть очищувати, охолоджувати та нагрівати повітря.

Джерело: fakty.com.ua.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання20 Квітня 2024
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитання8 годин тому
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитання8 годин тому
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитання9 годин тому
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитання11 годин тому
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитання11 годин тому
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання12 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання19 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання20 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитання5 годин тому
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитання6 годин тому
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитання7 годин тому
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитання10 годин тому
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитання13 годин тому
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання14 годин тому