Догори
Дати відгук

Як безпечно споживати ранні овочі, пояснення санітарного лікаря

Нітрати також можуть викликати порушення обміну речовин та гормональних процесі

3 хв на прочитання14 Травня 2023, 13:26
Поділитись:

Наднормове надходження нітратів шкодить організму людини. Кому слід уникати вживання ранніх овочів та як їх правильно обирати – Суспільному розповів головний санітарний лікар області Володимир Папач.

Згідно з нормами Всесвітньої організації охорони здоров’я та Міністерства охорони здоров’я України, допустима добова доза нітратів для дорослої людини становить 5 міліграмів на 1 кілограм ваги. Для дітей раннього віку (до трьох років) – 2,5 міліграма на кілограм ваги.

"Наднормове надходження нітратів в організм людини призводить до утворення метгемоглобіну і, як наслідок, — до кисневого голодування. У нормі в крові 1-2 відсотки гемоглобіну, який знаходиться у формі метгемоглобіну. Якщо ця величина перевищує 10 відсотків, з'являються клінічні прояви гіпоксії (задуха), якщо 30-40 відсотків – це викликає аноксію (смерть)", – пояснив фахівець.

Нітрати також можуть викликати порушення обміну речовин та гормональних процесів, стимулюють онкозахворювання тощо, додав він.

"Дітям раннього віку та вагітним жінкам взагалі забороняється вживати ранні овочі та фрукти, а хворим на хронічні захворювання серцево-судинної, ендокринної систем необхідно споживати їх з обережністю, виважено ставитись до загального нітратного навантаження організму", – зазначив Володимир Папач.

Купуючи свіжі овочі та фрукти на ринку, обов’язково треба поцікавитися у продавця про наявність документа щодо лабораторних досліджень, де зазначають вміст нітратів та їх допустиму норму відповідно до сезону, роз'яснив медик.

"До речі, у таких ранніх ягодах, як полуниці, черешні, вишні, абрикоси, нітрати природно знаходяться в мінімальних кількостях, тому в них не нормується вміст нітратів і вони відповідно не підлягають лабораторним дослідженням. Ці ягоди можна вживати, не турбуючись щодо нітратного навантаження", – додав він.

Фахівці радять при споживанні ранніх овочів дотримуватися наступних правил:

  1. Якомога далі відтягніть вживання ранніх овочів, наближаючи їх до сезону природного дозрівання. Таке "утримання" істотно знизить вплив на організм нітратів та інших шкідливих речовин, що потрапляють із ранніми овочами.
  2. Пам’ятайте, що не всі овочі однаково накопичують нітрати, в одних їх більше, а в інших – менше. Найбільше схильні до накопичення нітратів листова капуста, салат, зелена цибуля, кріп, шпинат. На другому місці – цвітна капуста, огірки, броколі, кабачки, селера, морква, білокачанна капуста. Найменш небезпечні бобові, картопля, солодкий перець, брюссельська капуста, помідори та ріпчаста цибуля.
  3. Не зберігайте ранні овочі довго, навіть у холодильнику. При зміні температури та тривалому зберіганні нітрати швидко перетворюються на більш токсичні сполуки – нітрити.
  4. Перед приготуванням "молодого" борщу або інших овочевих страв варто трохи проварити овочі в невеликій кількості води, потім цю воду злити і вже на свіжій готувати страву. Найбільше накопичення нітратів у шкірці й біля "хвостиків", а в капусті – у верхніх листках і в качані. Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.