Догори
Дати відгук

Яблучний пиріг без тіста — рецепт насипної шарлотки без яєць

На приготування ви витратите лише 8 хвилин.

3 хв на прочитання12 Квітня 2025, 07:24
Фото: Максим Нікітін Фото: Максим Нікітін
Поділитись:

Хочете порадувати своїх близьким чимось солодким та смачним, але не хочете «гратись» із тістом? Тоді насипний пиріг із яблук без яєць точно вам сподобається. Головний плюс — те, що такий десерт взагалі не затратний, для нього не потрібно багато інгредієнтів чи кухонного приладдя, не треба збивати, замішувати тісто, після приготування якого лишається гора немитого посуду. Найсмачніший яблучний пиріг без тіста готується практично з нічого, і то настільки просто, що навіть не доведеться забруднювати руки. Не повірите, але на приготування ви витратите лише 8 хвилин. Тому такий варіант може врятувати вас при неочікуваному візиті гостей. З рецептом цього ультралегкого пирога нашвидкуруч можуть упоратись не лише початківці, а й діти. До речі, ви можете змінювати начинки на будь-які інші:  вишні, абрикоси, чорниці. Сорти яблук краще обирати з «кислинкою». Пиріг виходить трохи розсипчастим, з легкою скоринкою, проте всередині дуже ніжний і тане в роті.

Для зручності користуйтеся силіконовою формою, якщо ж її у вас нема, то збризніть звичайною водою, щоб пергаментний папір краще тримався стінок. Масло найкраще покласти заздалегідь у морозилку на годину, щоби краще натиралось.

Яблучний пиріг без тіста чудово смакує із кулькою морозива чи вершками, подавати можна відразу гарячим посипавши цукровою пудрою чи полити поверхню розтопленим шоколадом.

Інгредієнти:

яблука — 4–5 шт.;

масло вершкове — 100–150 г;

манка — 1 скл.;

борошно — 1 скл.;

цукор — 1 скл.;

розпушувач — 1,5 ч. л. (можна замінити содою);

ванільний цукор — 1 ч. л.

Приготування.

Для сухої суміші змішати всі складники.

Яблука очистити від шкірки (хоча це не обов’язково і залежить від самих плодів), натерти і збризнути лимонним соком, щоб не потемніли, а потім посипте корицею для аромату та приємного присмаку.

У змащену форму викладати шарами: суха суміш, начинка, суміш, начинка, суміш, натерте чи нарізане тонкими пластинами охолоджене масло. Обов’язково верхній шар має бути з тіста. Якщо яблука не дуже соковиті, можна додати трішки сиропу (тепла вода з цукром).

Випікати за 180 °C 40–45 хв. Перед подачею трохи охолодити.

Якщо ви не хочете хрустку випічку, то після того, як викладете всі інгредієнти у форму, залийте їх склянкою гарячого молока і проколіть ножем у кількох місцях, аби молоко рівномірно розподілилось. Але в такому разі не використовуйте вершкове масло. Для різноманітності можна чергувати не лише фрукти з пісочною крихтою, а й додати ще ягідний джем, але обирайте не дуже солодкий.

За 5 хвилин до готовності присипати цукром поверхню шарлотки для хрусткої скоринки. Щоб випічка розрізалась ідеально, слід зачекати, доки вона охолоне.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.