Догори
Дати відгук

Я би не називав усю радянську психіатрію каральною – психіатр Зільберблат (відео)

Інтерв’ю GreenPost із психіатром Геннадієм Зільберблатом. Частина 1

7 хв на прочитання31 Серпня 2020, 21:58
Поділитись:

Психіатр Геннадій Зільберблат має вражаючий послужний список: генеральний директор Київського обласного психіатрично-наркоголічного медичного об'єднання, заслужений лікар України, член-кореспондент Міжнародної академії науки та освіти, член правління Спілки психіатрів, наркологів, медичних психологів, головний позаштатний психіатр і нарколог Департаменту охорони здоров’я КОДА та член робочої групи НСЗУ з психіатрії.

Психіатром він почав працювати за радянських часів саме у той період, коли сфера психіатрії не лише утверджувалася в медицині та демонструвала прогрес у лікуванні хворих, а й перетворювала дисидентів на овочі.

Що змінилося з тих часів в Україні та чому українці досі бояться говорити про свої психічні проблеми – про це і не тільки у спеціальному інтерв’ю GreenPost із Геннадієм Зільберблатом. Повна відеоверсія доступна за цим посиланням.

Ми пропонуємо короткий текстовий бліц із цієї розмови.

 Про те, чому саме психіатрія

Психіатрію я любив, люблю і любитиму.
Я себе вважаю психіатром до мозку кісток.

Мій перший учитель Андріан Іванович Лапицький говорив: 

Якщо уявити собі медицину як піраміду, психіатрія перебуває на вершині. Чому? У нас немає фонендоскопа, рентген-апарату, лабораторії – у нас є очі, вуха і те, що тут усередині. Тому психіатр має бути освічений усебічно, грамотний, непогано б мати енциклопедичну підготовку, щоб можна було вести розмову з будь-яким пацієнтом.

Взагалі-то я третє покоління лікарів. Мій дідусь був відомим терапевтом у Харкові, тато мій, лор, був військовим лікарем, 36 років прослужив у збройних силах. Звичайно, батько хотів, щоб я теж став лором. Але після лекції з психіатрії та психології, яку на четвертому курсі медінституту нам прочитав Андріан Іванович Лапицький, із 400 студентів 50 записалися до психіатричного гуртка. Правда, психіатрами стали 12. А ще того ж року до нашого міста приїхав із виступами Вольф Мессінг. Я не пропустив жодного його виступу. Мало того – виходив на сцену брати участь в експерименті. І після цього я вирішив стати психотерапевтом.

Це зараз люди закінчують психологічний факультет, проходять якісь курси з технік і пишуть про себе «психотерапевт». А взагалі-то психотерапевт – це лікар, який має психіатричну підготовку.

А психотерапія – галузь психіатрії.

Про знамениту каральну радянську психіатрію

Я б не називав усю радянську психіатрію каральною. Я взагалі-то почав працювати психіатром із 1969 року і не стикався з каральною психіатрією в медицині за всі роки своєї праці. Але ми слухали так звані «голоси» з-за кордону, тому знали про існування низки спеціалізованих лікарень (у Ленінграді, Казані, Дніпропетровську), де утримували інакодумців, розцінюючи їх як психічно хворих і використовуючи щодо них репресивні методи. Це злочин. Але переважна більшість психіатрів – це були люди, які любили свою професію.

Про важкі методи

В інституті Сербського застосовували нейролептики, важкі методи лікування, які зараз заборонені (зокрема це інсуліношокова терапія, атропіношокова терапія, ін'єкції сульфазину – це суспензія очищеної сірки в персиковій олії, яка дуже болюча при введенні і підіймається температура тіла до 40 градусів і вище). Хоча є захворювання, при яких ці ін'єкції допомагають. Але тоді не було інших препаратів, а хворі, пройшовши лікування інсуліношоковою терапією, давали гарні ремісії. Взагалі інсуліношокова терапія з'явилася не в Радянському Союзі, а в Німеччині (автор – німецький психіатр Закір), і застосовувалася в усьому світі.

Інша справа, коли існуючі методи лікування використовуються на шкоду хворому владою для придушення інакомислення. Ось це жахливо. Ось це злочин.

Про відносність поняття норми та патології

Я ще застав період, коли люди нетрадиційної сексуальної орієнтації вважалися психічно хворими, а ігрова залежність була відсутня в переліку психічних захворювань.

Про те, що антипсихіатрія – явище міжнародне

В інших країнах психіатрія теж використовувалася з репресивними методами, тільки не політичними: людей теж поміщали в психіатричні лікарні, бажаючи забрати спадщину, позбутися нелюбої дружини, обридлого чоловіка і так далі. А з політичною метою тільки країни радянського табору і зокрема Радянський Союз використовував цю прекрасну спеціальність.

Про садистів, які компрометують психіатрію

У тій лікарні, де я працював, у тому відділенні, яким я завідував, ми з коренем виривали елементи садизму.

Взагалі в психіатрії садисти, сексуально стурбовані, люди зі зміненою психікою, яка може бути використана на шкоду пацієнту, не повинні працювати.

Ми завжди відразу ж позбувалися співробітників зі садистичними нахилами. Психічно хвора людина беззахисна, повністю відкрита, і звичайно, садист може знущатися з цього хворого. Тому в психіатрії садистам не місце. Як і взагалі в житті.

Про те, чому ліки та гарне ставлення дають кращий ефект, ніж лише ліки

Є такий стан у психіатрії – кататонія, коли хворий не розмовляє, малорухомий, не реагує ні на що. Вийшовши зі стану кататонії, хворий розповідає, як до нього хто ставився. Хворі дуже гостро відчувають ставлення, симпатію до пацієнта – і відчувають формальність, брехню. Я не кажу, що треба мати якісь особливі почуття до хворих, але хворого треба любити, треба бажати допомогти йому.

Про пільги, якими приваблювала кадри радянська психіатрія

У 1969 році, працюючи завідувачем відділення, я мав 54 робочих дні відпустки, а в спокійних відділеннях – неврози – було 30 робочих днів. Потім зрівняли, зробили 49 робочих днів. У мене була надбавка 30%, а в спокійних відділеннях було 15%. Потім зрівняли – стала всюди 25%. І ця різниця в зарплаті була відчутною.

Не було проблем із молодшим та середнім медперсоналом. У мене на відділення на 120 ліжок було 45 санітарів (усі чоловіки). Лікарня розташовувалася в селі, і до нас стояла черга чоловіків із прилеглих сіл, щоб влаштуватися на роботу. Тому що у нас відпрацював добу – чотири вдома, і не треба бути в колгоспі.

Про те, чому санітарами брали баптистів

У мене було найкраще відділення, бо я брав на роботу баптистів. Ми не займали перші місця як переможці соцзмагання, тому що вони не були ударниками комуністичної праці, але це були дуже надійні працівники: вони не пили, були сумлінними, справними, чесними в роботі, не кривдили хворих.

Про закон 2000 року «Про психіатричну допомогу»

Це був перший закон на пострадянському просторі, який регулював лікування психічно хворих та взаємини з проблемою психіатрії. Він зіграв велику роль: не дозволив надалі порушувати права людини і госпіталізувати хворих на розсуд тільки лікарів і їхніх родичів (або їхніх родичів і лікарів), а госпіталізація хворого без його згоди можлива тільки за рішенням суду.

Ну, цей закон – як і будь-який закон, напевно – не в усьому досконалий. Наприклад, одна наша пацієнтка у суді прекрасно поводилася, і суд відмовив у госпіталізації, а ми бачили там психічну патологію… Повернувшись додому, вона вистрибнула з сьомого поверху.

Ось це зворотний бік медалі, який, на жаль існує. Але найважливіше в цьому випадку – не можна госпіталізувати хворого без рішення суду, якщо він категорично відмовляється (а) і не становить соціальної небезпеки, яка підтверджена документами (б).

Друга частина інтерв'ю тут.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.