Догори
Дати відгук

Випалена земля і отруєні ріки: як росіяни знищують екосистеми на Херсонщині

Зафіксовано понад 2 200 злочинів проти довкілля в Україні від початку війни. 

6 хв на прочитання10 Листопада 2022, 10:44
Поділитись:

Станом на 6 листопада – Міжнародний день з попередження експлуатації навколишнього природного середовища під час воєн та збройних конфліктів – профільне міністерство зафіксувало в Україні понад 2 200 злочинів проти довкілля в Україні від початку війни. 

Серед них чимало скоїли росіяни та колаборанти, які пішли з росіянами на співпрацю, у тимчасово окупованих територіях, зокрема у Херсонській області. 

За інформацією Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця, шкода довкіллю від зазначених злочинів вже перевищила 1 373 млрд гривень, або понад 37,4 млрд євро. З них найбільше страждає повітря від горіння нафтопродуктів та лісових пожеж. 927 млрд гривень – такою є матеріальна шкода від забруднення повітря. Міністерство пояснює: Росія, маючи незліченні природні багатства зазіхає на те, чим володіє Український народ. Маємо не просто нераціональне використання природних ресурсів – російське вторгнення перетворює на згарище те, що їй не належить і не належатиме ніколи.

У Херсонській області та в сусідній Миколаївщині основними екологічними наслідками окупації можна назвати наступні:

  • знищення херсонської птахофабрики у Чорнобаївці;
  • пожежі на Кінбурнському півострові;
  • екологічна катастрофа Азовського та Чорного морів;
  • хаотичне скидання води на Каховській ГЕС та ймовірність її підриву;
  • витік мастила в річку Дніпро.

Чорнобаївка — це не лише «прильоти» росіянам, а й колись найбільша в Європі птахофабрика

Одним із перших екологічних злочинів росіян у Херсонській області стало те, що вони перекрили доступ до херсонської птахофабрики, яка знаходиться у Чорнобаївці і налічувала станом на початок березня 2022 року понад 3 мільйони курей: після вторгнення та оточення Херсона росіяни відключили місцеву електростанцію. 

Таким чином припинилось живлення автоматичної системи годування тварин. Відтак, кури почали гинути, а перебування в окупації також перекрило постачання корму, повідомили в ефірі Київ 24. Зрештою, частину курей та яєць курячих вдалось врятувати – курятину та яйця роздавали мешканцям Херсона, переважно багатодітним родинам. Чорнобаївська птахофабрика була найбільшою в Європі. Зараз вона фактично знищена.

Пожежі на Кінбурні

Кінбурнська коса – одна з відомих туристичних локацій, яка територіально знаходиться у Миколаївській та Херсонській областях. Також Кінбурн – важлива територія з точки зору стратегії і тактики військових дій. Відтак, росіянам ця локація також була і залишається цікавою. 

У травні – з 1 до 11 травня 2022 року – косу спіткали пожежі, які спіткали заповідні території: Чорноморського біосферного заповідника, Національного природного парку «Білобережжя Святослава», регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса», а також об’єктів «смарагдової мережі». 

«Кінбурн вже кілька місяців палає у вогні – тут відбуваються масштабні тривалі пожежі, яких ця заповідна земля не знала за весь період свого існування», – прокоментував наслідки від пожеж голова Миколаївської філії Національного екологічного центру України Олег Деркач.

На мапі Кінбурну майже не залишилось місць, де б ще не було пожеж. Протипожежну техніку та інвентар російські військові розграбували, каже Олег Деркач. Місцевим мешканцям, які тут ще залишилися, окупанти довгий час не дозволяли гасити вогонь, хоча він загрожував не лише природі, а й тутешнім селам. 

Станом на жовтень 2022 року Олег Деркач повідомив про те, що через дії росіян спровокували велику площу вигорань: на Кінбурнському півострові вигоріло вже понад 10 тисяч гектарів. Йдеться про ліси, степові ділянки, очерети тощо. Близько половини наявних природних ділянок на території миколаївської частини коси знищені. 

Також чималої шкоди завдало так зване витоптування ґрунтів – воно носить масовий характер, адже техніка росіян інтенсивно переміщується. Якщо порівнювати з часом до масштабного вторгнення, то туристи, яких на Кінбурні було завжди багато, лишали авто переважно на в’їзді до природоохоронної зони – в селі Геройському. 

Тепер же на півострові активно переміщуються важка російська військова техніка, зокрема гусенична. Окрім неї також рухаються «Урагани», «Урали» і «КАМази». Вони спричиняють ерозію грунтів і як наслідок – знищення природних екосистем.

При падінні літаків, гвинтокрилів і дронів на території Кінбурну, де налічується близько 400 озер з неймовірним розмаїттям флори і фауни, відбуваються витоки паливно-мастильних матеріалів та викиди інших шкідливих речовин, які завдають шкоди середовищу озер. 

Витік мастила в Дніпро

Один зі злочинів, який вчиняють росіяни та колаборанти у Херсоні, — це затоплення плавзасобів. Оскільки в Херсоні чимало рибалок і дачників, а також є порт, то в місті доволі багато як приватних човнів, так і катерів та комунального водного транспорту. Наразі росіяни та колаборанти мінують та підривають причали, човни та інші плавзасоби в місті. В результаті, в річку Дніпро в Херсоні — безпосередньо на території міста — витікають мастило та інші небезпечні речовини.

Голова Херсонської ОДА Ярослав Янушевич зазначив, що через підрив плавзасобів та причалів Дніпра і його притоків в річці вже тонни мастила і пального.

«Шкідливі речовини течією несе у дельту Дніпра, в бік заповідної зони Національного природного парку «Нижньодніпровський». Ці території охороняються Рамсарською конвенцією про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення головним чином як середовища існування водоплавних птахів. Тому ця екологічна катастрофа може мати й міжнародні наслідки», – наголосив Ярослав Янушевич.

За попередньою оцінкою, у воду потрапило до 10 тонн паливно-мастильних матеріалів. Це може призвести до знищення річкової флори та фауни, а також отруєння місцевості на десятки років. Надалі небезпечні речовини можуть потрапити й до Чорного моря, зазначив Янушевич.

Для ліквідації наслідків необхідно щонайшвидше перекрити нафтові плями та зібрати їх. Україна не може оперативно це зробити, бо наші фахівці не мають доступу до тимчасово окупованих територій, підкреслили в ОДА. 

Для фіксації цього жахливого екологічного злочину Херсонська ОВА звернулася до правоохоронних органів.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 хвилин тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання58 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитанняВчора