Догори
Дати відгук

Вимирання видів: WWF нарікає на значне скорочення популяцій диких тварин

Всі причини вимирання видів є антропогенними.

2 хв на прочитаннядень тому
Риф біля берегів Таїланду постраждав від знебарвлення коралів. Фото: Sirachai Arunrugstichai/Getty Images Риф біля берегів Таїланду постраждав від знебарвлення коралів. Фото: Sirachai Arunrugstichai/Getty Images
Поділитись:

Популяції диких тварин у всьому світі різко скорочуються. Про це йдеться у спільному звіті природоохоронного фонду WWF та Лондонського зоологічного товариства, який містить дані про понад 5500 видів хребетних тварин по всьому світу. Згідно зі звітом, 35 000 проаналізованих популяцій скоротилися в середньому майже на три чверті за останні 50 років, розповідає Die Zeit.

За даними WWF, найбільшого скорочення зазнали прісноводні екосистеми — 85 %, за ними йдуть наземні (69 %) і морські екосистеми (56 %). Географічно найбільше постраждали країни Латинської Америки та Карибського басейну (95 %), за ними йдуть Африка (76 %) та Азійсько-Тихоокеанський регіон (60 %). Проаналізовані популяції включають ссавців, птахів, риб, амфібій і рептилій.

«Ми знищуємо те, що підтримує наше життя. Наше здоров'я, наше продовольче забезпечення, наш доступ до чистої води, стабільність економіки та допустимі температури залежать від недоторканих екосистем і здорових популяцій диких тварин», — сказала виконавчий директор WWF Катрін Самсон про «Звіт про живу планету 2024».

За даними WWF, всі причини вимирання видів є антропогенними. Руйнування середовищ існування багатьох тварин і рослин, забруднення довкілля та кліматична криза можуть призвести до загибелі багатьох видів.

Наприклад, драматична ситуація склалася для атлантичної тріски в Північній Атлантиці та західній частині Балтійського моря. Її популяція скоротилася на 77 % між 2000 і 2023 роками. Популяції річкових дельфінів Амазонки та менших дельфінів Тукусі в заповіднику Мамірауа в Бразилії скоротилися на 65 % і 75 % відповідно між 1996 і 2016 роками.

З іншого боку, бізони демонструють, що заходи із захисту виду є ефективними. У дикій природі цей вид вимер, а зараз його чисельність знову зросла до 6 800 особин. Гірські горили в гірському масиві Вірунга на кордоні між Конго, Руандою й Угандою також відновилися, і їхня популяція зросла до близько 700 тварин.

«Подвійна криза втрати біорізноманіття та кліматична криза не лише підштовхує окремі види до межі виживання, але й ставить під загрозу стабільність цілих екосистем», — каже Самсон. Знищення тропічних лісів Амазонії та глобальне масове знебарвлення коралових рифів — лише два приклади цього.

«Переломні моменти, до яких ми прямуємо, позначають межу незворотного», — додає вона.

Наступні п'ять років є вирішальними для майбутнього життя на Землі.

«Ми все ще можемо переломити ситуацію і зупинити втрату біорізноманіття. Але для цього необхідно прискорити трансформацію економіки та суспільства», — говорить Самсон.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.