Догори
Дати відгук

Вибух зірки, який побачать всі: астрономи готуються до рідкісного явища

У сузір'ї за 3000 світлових років від Землі яскраво вибухне зірка-білий карлик, прогнозують астрономи.

1 хв на прочитання19 Жовтня 2024, 23:41
ФОТО: Вибух зірки-білого карлика поблизу червоного гіганта (симуляція) ФОТО: Вибух зірки-білого карлика поблизу червоного гіганта (симуляція)
Поділитись:

Астрономи і поціновувачі теми космосу в усьому світі пильно спостерігають за сузір’ям Корона Бореаліс. Воно розташоване на відстані приблизно 3000 світлових років від Землі. Там, як очікується, давно мертва однойменна зірка - T Coronae Borealis - осяє довколишній світ прощальним спалахом. Про це пише видання Space.

Карлик спалахне у результаті настільки потужного вибуху, що на короткий час зрівняється на небі, яке ми спостерігаємо з Землі, зі світло Полярної зірки. Востаннє ця мертва зоря спалахувала з такою інтенсивністю майже 80 років тому. І наступний подібний спалах прогнозується приблизно через 80 років. Тож сучасникам випаде тільки один шанс за життя, щоб побачити це видовище.

Телескопи, такі як космічний гамма-телескоп НАСА Fermi і телескоп Джеймса Вебба, вже перенаправлені на сузір'я Corona Borealis. Вони вивчатимуть спалах нової, її вплив і викиди, які слідують за вибухом.

Це дасть змогу астрономам вивчити динаміку взаємодії білого карлика з його сусідньою зіркою - червоним гігантом, і побачити, як ударні хвилі поширюються в космосі.

Астрономи розраховують, що висновки, отримані під час спостереження за новою, допоможуть у майбутньому моделювати процеси, що відбуваються з білими карликами і новими зірками.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.