Догори
Дати відгук

Всесвітній день здоров'я травної системи: як швидко поліпшити своє харчування без дієт

Поради нутриціолога

4 хв на прочитання29 Травня 2021, 15:24
Всесвітній день здоров'я травної системи: як швидко поліпшити своє харчування без дієт Всесвітній день здоров'я травної системи: як швидко поліпшити своє харчування без дієт
Поділитись:

29 травня відзначають Всесвітній день здоров'я травної системи (варіанти: Всесвітній день здорового травлення, День раціонального харчування). Проте в інформаційному просторі можна знайти дуже різні підходи до того, що саме слід вважати раціональним харчуванням. Як же насправді поліпшити роботу своєї травної системи? Кілька секретів GreenPost відкрила лікар-нутриціолог Анна Мельник.

Зрозуміти, що їсти й чого не їсти, легко. Для цього лише варто уявити свою травну систему як маленьке пухнасте кошеня (якщо не любите котів, уявляйте цуцика абощо). Якщо ви насмажите сковорідку бичків до хрусткої скоринки і нагодуєте це кошеня, що з ним буде? Найімовірніше, воно здохне. Бо ви його отруїте. Кошенятам не можна жирного, смаженого, гострого, копченого. А чому котам не можна, а людям можна?

Максимально природне харчування. Обов'язковий сніданок – а якщо ви хочете схуднути, то в ідеалі до 9.00 ранку розбудіть організм і нагодуйте його. Харчування має бути 3-5-разовим, як вам зручно. В ідеалі слід кожні 4 години щось їсти. Не просто «класти в себе» фастфуди, чипси, колу та продукти харчування, які, якщо їх підпалити, горять або плавляться. Організм формувався сотні тисяч років, він розрахований на те, що є в природі. Раніше не існувало чипсів, тому організм не розуміє, що з ними робити.

Не купуйте їжу в дуже красивій упаковці – там зазвичай ззаду дрібним шрифтом чверть міліметра сірим по чорному написано, що в переліку добавок пальмова олія і якісь «ароматизатори, ідентичні натуральним».

Що ж їсти корисно? Каші, овочі – але кишківник може погано реагувати на сирі овочі, тому я не рекомендую фреші і взагалі не дуже рекомендую соки, бо це не дуже природно. Максимум цінних речовин саме в цілих фруктах і овочах. Не сприймає кишківник сирого – значить, тушковане, відварне, запечене – як вам подобається.

Якщо ви купуєте хліб, бажано вибирати грубого помелу, цільнозерновий і без дріжджів. Колись їли хліб переважно житній, у ньому набагато більше вітамінів групи Б. (Це не означає, що треба йти в гастроном і купувати житній хліб – чорний, такий смачний, солодкий – там барвники. Купуйте житнє борошно і печіть).

Якщо ви любите м'ясо, то краще не смажте його. Шашлик, м'ясо на мангалі, на ґратках не шкідливі. Чому після нього буває погано? Тому що люди зазвичай не їдять м'ясо тиждень, а потім з'їдають кілограм. Любите – їжте, але до нього обов'язково потрібно багато води і багато зелені. Подивіться, як кавказці їдять м'ясо: його не видно під зеленню, коржик прісний (зазвичай не дріжджовий), сир (це білок) і молоде вино (антиоксиданти). Тому кавказці здорові. Але вони дуже полюбляють дуже гостру їжу, тому переважна більшість кавказьких чоловіків має варикоз. Усе має бути в міру – занадто гостру їжу можна, але на свято, зрідка.

70% імунітету формується в шлунково-кишковому тракті, в кишківнику, тому потрібна нормальна флора. Вважайте її своїми домашніми тваринами. Але це не хом'ячок, який, якщо він помер або втік, то ви посумували дві години. Вважайте, що живете в XIX столітті, і це кінь, корова, кури – за ними потрібно доглядати, потрібно облаштувати простір для життя, потрібно їх годувати і поїти, інакше ви помрете з голоду.

Флорі кишківника теж потрібно облаштувати простір: їй потрібні пребіотики та клітковина. Коли Гагарін успішно злітав у космос, то почали замислюватися про те, що під час тривалих польотів космонавти будуть їсти й випорожнюватися, і що менше вони будуть це робити, то краще. Тому почали шукати супер-їжу, з якої прибрали все зайве. Але коли стали перевіряти на землі, то буквально за тиждень кишківник зупинявся повністю, бо оце все «непотрібне» необхідне для перистальтики, для роботи кишківника. Тому слід їсти салати – не принципово, які саме, головне, щоб там були овочі та зелень, і що більше зелені, то краще.

Тіло – це посудина нашої душі, слід ставитися до нього з повагою, і тоді воно подякує.

Також ми розповідали, про що слід пам'ятати, вибираючи згущене молоко.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання35 хвилин тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора