Догори
Дати відгук

Всесвітній день клімату: найнижча температура на землі сягала - 89,2°C

Найбільш виразне підвищення температури поверхні спостерігається в Арктиці.

2 хв на прочитання08 Грудня 2023, 12:00
Всесвітній день клімату цей день в історії Всесвітній день клімату цей день в історії
Поділитись:

Всесвітній день клімату започаткований кількома екологічними асоціаціями Франції та Бельгії. Ці грудневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер, їх мета інформувати про проблеми клімату, зумовлені глобальним потеплінням.

Клімат планети є складною системою, що змінюється в результаті процесів взаємодій між атмосферою, океаном і людиною. Ці елементи перебувають у збалансованій рівновазі, яка нині руйнується за рахунок антропогенної діяльності людини. Відомо, що на формування екологічних проблем  впливають як природні, так і антропогенні чинники.

Глобальне потепління торкнулось більшості країн світу, зокрема й України, що призводить до виникнення надзвичайних ситуацій. На сьогодні глобальні зміни клімату є проблемою, а їх вплив набуває відчутних масштабів. Зміна клімату вже відбувається і цей процес буде продовжуватись. Тому, незалежно від того, чи причетна до цього людина чи ні, необхідно вживати заходи з протидії цим змінам, стримувати темпи зростання температури з тим, щоб уникнути небезпечних і незворотних наслідків для навколишнього середовища.

6 цікавих фактів про клімат

Найбільш виразне підвищення температури поверхні спостерігається в Арктиці і сприяє відступу льодовиків, вічної мерзлоти і морського льоду.

У період 1901-2010 років середньосвітовий рівень моря підвищився на 19 сантиметрів в результаті потепління, яке призвело до танення льодовиків. З 1979 року обсяг льодового покриву в Арктичному океані зменшувався в кожному десятилітті на 0,45-0,51 мільйонів кв. км.

За оцінками дослідників, до 2065 році середньосвітовий рівень моря підвищиться на 24-30 см., а до 2100 року - на 40-63 см. В порівнянні з рівнем 1986-2005 років.

Найнижча офіційно зареєстрована температура становила — 89,2°C.

В 2012 році в Одесі замерзло Чорне море. Останній раз таке явище спостерігали в 1977 році.

Найвища температура — майже 59 градусів за Цельсієм була зафіксована в 1922 році на околицях міста Ель-Азізія (Лівія).  

Більше новин читайте на GreenPost.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost