Догори
Дати відгук

Вродили кабачки? Смачний рецепт ікри, пікантного соусу та аджики на зиму

Вони ідеально доповнять м’ясні, рибні та картопляні страви взимку.

6 хв на прочитання03 Серпня 2022, 19:30
Поділитись:

Щороку дачників тішить урожай кабачків. Але коли їх стає надто багато, то варто приготувати смачні й ароматні пікантні соуси на зиму – аджику, лечо, ікру... Пропонуємо прості і смачні рецепти.

Аджика

Для 1,5 літра аджики: 200 г помі­дорів, 1 кг кабачків, 200 г очищеного часнику, 150 г моркви, 150 г цибулі, 1 невеликий стручок пекучого пер­цю, 150 г червоного болгарського перцю, 3 ст. ложки томатної пасти, 1 ч. ложка чорного перцю, 1 ч. л. па­прики, 0,5 склянки олії, 2 ст. ложки цукру, 75 мл яблучного оцту, 1 ст. ложка солі.

Кабачок можна замінити патисонами або цукіні.

Очищені овочі нарізати і змолоти на м’ясорубці. Додати оцет, томатну пасту, спеції, олію. Добре перемішати. Прокип’ятити 20 хв.

Гарячу аджику розкласти у простери­лізовані гарячі банки і накрити до охоло­дження. Перенести на зберігання у про­холодне місце.

Гострий соус

1 кг помідорів, 1,5 кг кабачків, 100 мл олії, 2 ст. ложки солі, 300 г болгарського перцю, перець чилі – до смаку, 3 зубчики часнику, 50 г цукру.

Овочі помити, очистити від шкірки та насіння. Пекучий перець змолоти на м’ясорубці першим. Потім – усе решта. Перемішати, довести до кипіння, тушку­вати на малому вогні 30 хв. Влити олію, оцет і всипати спеції. Тушкувати 10 хв.

Скуштувати на смак і додати спецій за потреби. Після цього тушкувати ще 5 хв.

Розлити у простерилізовані банки, закрити, накрити. Коли охолонуть, пе­ренести у темне та прохолодне місце.

Ікра

2 кг кабачків, 1 кг моркви, 1 кг ци­булі, 170 г томатної пасти, 50 мл оцту 9%, 60 г солі, 100 г цукру, 0,5 ч. лож­ки чорного меленого перцю, 200 мл олії.

Кабачки промити, якщо стиглі, зрі­зати шкірку і грубе насіння. М’якуш ка­бачків нарізати невеликими кубиками. Моркву натерти на тертці. Цибулю дріб­но нарізати. У велику каструлю влити олію, покласти кабачки, моркву, цибу­лю. Тушкувати овочі на помірному вогні 1 год. Кабачки виділять достатню кіль­кість соку, якщо його буде дуже багато, то надлишок потрібно випарувати. Для цього збільшити час тушкування овочів. Чим менше залишиться рідини, тим гус­тішою вийде кабачкова ікра.

Потім овочі подрібнити за допомогою занурювального блендера. Додати сіль, цукор, сіль, чорний мелений перець і то­матну пасту. Перемішати.

Довести кабачкову ікру до кипіння, часто помішуючи. Влити оцет, ще трохи потримати на вогні та розкласти у про­стерилізовані банки.

На дно каструлі покласти рушник, по­ставити банки із заготівлею з кришками і налити води по плічки. Кип’ятити на по­мірному вогні півлітрові банки 10-15 хв.

Герметично закрутити кришки, пере­вернути догори дном і до повного ви­стигання залишити під теплою ковдрою.

Лечо

Для 4 півлітрових банок: 1,5 кг кабачків, 1 кг помідорів, 600 г бол­гарського перцю, 200 г цибулі, 100 г часнику, чорний перець горо­шком (або духмяний) – до смаку, 70 мл олії, 3 ст. ложки оцту 9%, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі.

Нарізати помідори на шматочки се­реднього розміру і викласти у велику ка­струлю

Довести до кипіння. Зменшити вогонь до помірного і варити, іноді помі­шуючи, близько 15-20 хв.

Перці і цибулю нарізати тонкими пів­кільцями.

Кабачки очистити від шкірки і насіння. Молоді овочі можна не очищати. Наріза­ти кабачки кружальцями, а потім ще на дві-чотири частини.

Готові помідори перетерти на пюре за допомогою блендера. Проварити тома­ти ще близько 10-15 хв на малому вогні.

Додати у томатну масу болгарський перець, цибулю, сіль, цукор, олію та пе­рець горошком. Проварити 15 хв.

Додати кабачки і варити 15-40 хв. Орієнтуватися на необхідний рівень го­товності всіх компонентів. Якщо подоба­ються хрумкі овочі в салатах, то 15-20 хв цілком достатньо.

Додати вичавлений часник. За ба­жання можна додати подрібнений го­стрий перець чилі. Варити ще 5 хв. Вли­ти оцет, перемішати лечо і через 2-3 хв зняти з вогню.

Розкласти готове лечо в простерилі­зовані банки, закрити простерилізова­ними кришками і перевернути догори дном. Накрити ковдрою і залишити до повного вистигання за кімнатної темпе­ратури. Зберігати лечо у прохолодному темному місці.

Кількість готового лечо може зміню­ватись залежно від соковитості помідо­рів та болгарського перцю і від того, як багато рідини випарувалося в процесі приготування.

Соте

Для 1,3 літра соте: 300 г кабачків, 300 г баклажанів, 100 г моркви, 100 г цибулі, 100 г болгарського перцю, 3 зубчики часнику, 400 г томатного со­усу, 80 мл олії, 2 ст. ложки оцту 9%, 0,3 ст. ложки цукру, 0,5 ст. ложки солі.

Томатний соус можна використати готовий, а можна приготувати влас­норуч: з 4 помідорів зняти шкірку і по­дрібнити їх блендером або змолоти на м’ясорубці.

Цибулю і болгарський перець нарі­зати півкільцями, моркву – великою со­ломкою.

Кабачки очистити від грубої шкірки і насіння, нарізати кубиками.

Нарізані баклажани посолити, зали­шити на 10 хв, промити.

У пательню налити олію, додати всі овочі, перемішати і обсмажувати на се­редньому вогні 15 хв. Потім додати соус, подрібнений часник, сіль та цукор, пе­ремішати. Накрити пательню кришкою і тушкувати пів години, періодично по­мішуючи. Наприкінці додати оцет, пере­мішати.

Заповнити простерилізовані банки гарячою сумішшю, закрити простерилі­зованими кришками. Перевернути бан­ки, накрити і залишити до вистигання. Потім перенести банки для зберігання у прохолодне місце – льох чи холодиль­ник.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost