Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • «Вражала людство протягом тисячоліть»: у ВООЗ назвали першу країну, яка ліквідувала проказу

«Вражала людство протягом тисячоліть»: у ВООЗ назвали першу країну, яка ліквідувала проказу

Цей успіх створює світовий прецедент.

2 хв на прочитання2 години тому
Зображення створено ІІ Зображення створено ІІ
Поділитись:

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) привітала Йорданське Хашимітське Королівство з тим, що воно стало першою країною у світі, яка офіційно підтвердила ліквідацію прокази. Ця важлива віха знаменує собою нову еру в глобальних зусиллях у сфері охорони здоров'я, йдеться у повідомленні.

«Проказа вражала людство протягом тисячоліть, але країна за країною ми зупиняємо її передачу і звільняємо людей, сім'ї та громади від її страждань і стигми», — сказав Генеральний директор ВООЗ д-р Тедрос Адханом Гебреїсус.

Йорданія не повідомляла про жоден автохтонний випадок прокази понад два десятиліття, що, на думку ВООЗ, свідчить про сильну політичну прихильність та ефективні стратегії громадського здоров'я, спрямовані на ліквідацію цієї хвороби. Організація доручила незалежній групі оцінити ситуацію — і після всебічного аналізу верифікаційна група рекомендувала ВООЗ визнати, що проказа в Йорданії ліквідована. 

«Елімінація прокази в Йорданії — це досягнення, яке змінить ставлення до цього вікового захворювання, що викликає стигматизацію. Як перша країна, яка досягла цієї мети в глобальному масштабі, Йорданія слугує натхненням для інших країн, заохочуючи їх активізувати свої зусилля і долати бар'єри, щоб досягти цього видатного успіху», — сказав Регіональний директор ВООЗ для Східного Середземномор'я Ханан Балхі.

Успіх Йорданії створює світовий прецедент, демонструючи, чого можна досягти за допомогою сильної політичної волі, відданості справі, співпраці та стратегічного планування, наголошують у ВООЗ.

Хоча Йорданія успішно подолала лепру, у країні здійснюватиметься епіднагляд для виявлення та лікування майбутніх потенційних випадків захворювання, зокрема випадків, що можуть бути занесені з-за кордону, без дискримінації.

Проказа, також відома як хвороба Гансена, є хронічним інфекційним захворюванням, що викликається мікобактерією лепри. Вона вражає насамперед шкіру, периферичні нерви, слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі. Якщо її не лікувати, проказа може спричинити незворотні пошкодження шкіри, нервів, кінцівок та очей. Рання діагностика та лікування можуть запобігти інвалідності.

Проказа — це занедбана тропічна хвороба (ЗТХ), яка все ще зустрічається в більш ніж 120 країнах світу. Щороку реєструється понад 200 000 нових випадків захворювання.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я