Догори
Дати відгук

Нардеп від «Слуги народу» звинувачує волонтерів у брехні

У соцмережі розгорівся скандал між нардепом та волонтерами: депутат звинувачує волонтерів, які допомагали рятувальникам під час гасіння пожеж у Зоні відчуження, у фальсифікаціях.

5 хв на прочитання30 Квітня 2020, 18:19
Фото Ігоря Кривошєєва Фото Ігоря Кривошєєва
Поділитись:

Як писав GreenPost,   поліція скасувала перепустку волонтерів, які допомагали з поставками протипожежного обладнання (ранці тощо), респіраторів, води та їжі рятувальникам та лісникам, які боролися з вогнем у Чорнобильській зоні.

Напередодні цієї події, народний депутат від «Слуги народу» Ігор Кривошєєв відвідав  Зону відчуження, поспілкувася з керівниками Зони та ДСНС, в результаті чого  з'явився його  дуже неоднозначний пост про роль волонтерів та оцінку ситуації  у Зоні відчуження. Ось фрагмент запису:

"Волонтерство.

Дуже добре, що є небайдужі люди. Водночас дуже погано, що у бажанні попіаритись деякі люди готові перебільшувати, зухвало брехати і навіть фотошопити.

“У пожежників немає води і взуття”, “ДАЗВ (Державна агентство управління зоною відчуження – ред.) зверталась по допомогу до волонтерів”, “у Білорусії все добре хай вони нам допоможуть” - це все БРЕХНЯ.

Тільки ДСНС витрачає на ліквідацію цієї НС (надзвичайної ситуації – ред.) біля 1,5 млн. грн. в день. Взуття, вода, техніка є. Їжа теж. За додаткові харчі рядові пожежники передавали подяку волонтерам, але у них є все необхідне.

З різних областей прибуло 7 автономних загонів (рятувальників – ред.). Настільки автономних, що вони навіть простирадла свої привезли. Автономність - це повна бойова готовність працювати без доступу до ресурсів», - написав Ігор Кривошєєв.

 

Волонтери обурилися цим дописом.

«Пожежники казали про відсутність води для пиття і отримали кілька тисяч літрів в якості волонтерської допомоги від великого бренду. Купували на запит пожежних воду і окремі волонтери. Ми закуповували допомогу у вигляді обприскувачів, ліхтарів, респіраторів і т.д. По цим запитам та самій допомозі маю докази», - написав у коментарях засновник UAnimals Олександр Тодорчук ,

«От приклад запиту, який підпорядкована структура ДАЗВ дає волонтерам. Згідно з цим зверненням їм навіть їжа потрібна», - додає Олександр Тодорчук.

Але депутат тримається своєї лінії.

"У пожежників є вода, взуття і їжа. Я перевірив. Відповідно протилежне твердження - БРЕХНЯ. ДАЗВ категорично заперечує своє звернення до волонтерів. Волонтери заявляють, що ДАЗВ до них звернувся. Хтось бреше!", - коментує заперечення волонтерів депутат.

У відповідь Олександр Тодорчук деталізує інформацію про потребу у волонтерській допомозі.

"В квітні із запитом до компанії "Моршинська" звернулася в.о. Голови ДАЗВ Катерина Павлова. Нагадаю, що частина 7 статті 80 Кодексу цивільного захисту України перекладає відповідальність за харчування на суб'єкт господарювання. Тому зі звернення й виступала ДАЗВ, а не самі ДСНС. На звернення і прохання ДАЗВ компанія "Моршинська" погодилась допомогти і щотижнево на безоплатній основі привозити воду. Минулого тижня 5000 літрів (повна тижнева потреба) була привезена і передана. Впевнений, обидві сторони підтвердять цей факт. Про інші запити до волонтерів і їх допомогу розкажемо детально під час завтрашнього дзвінка з МФО", - уточнює волонтер.

І висловлює здивування щодо нерозуміння державними чиновниками (народні депутати - теж державні службовці за законом - ред.).

"Чесно кажучи, дуже дивна виходить ситуація. Ми чудово розуміємо, що для роботи з вогнем потрібне державне фінансування і велика техніка, але й знецінювати та навіть ставити під сумнів діяльність волонтерів не варто. По кожному переданому ДАЗВ та ДСНС обприскувачу, респіратору та спальнику, по кожній закупці я доведу вам нашу прозорість, існування допомоги та запиту. Сподіваюсь, по кожному такому факту ви знайдете сили зробити пост із вибаченням. Можна прямо з ситуації із водою, "з якою проблем немає", - пише Олександр Тодорчук.

І наводить лінк на прес-конференцію ДАЗВ:

"На 08:56 керівництво каже про необхідність лопат, які купували волонтери. А на 22 хвилині голова ДАЗВ каже про недофінансування".

 

Але вибачень волонтери не дочекалися.

Ще один діалог під постом депутата наводимо мовою оригіналу:

Pavel Utvenko Ігор Кривошеєв 

"Три недели люди собирали деньги, в своё личное время и по своей инициативе делали закупки еды, лопат, карематов и всего что нужно было для оперативной борьбы с огнём. Всё это публикуется в соц сетях.

А ты так хоп и говоришь - БРЕХНЯ. Вчера ты попросил поблизости разобраться в ситуации, тебе помогли.

А этот пост полный сюр с твой стороны и ещё раз доказывает, что люди у власти меняются, а власть, к сожалению, нет". 

Ігор Кривошеєв Pavel Utvenko

"зачем разбираться с добровольной помощью. Мы живем в свободной стране. Хотят люди быть полезными - это замечательно. Мне по работе было интересно мнение о происходящем людей,которые уже месяц живут в лесу на передовой.

С лопатой, фонариком и бутылкой бонаквы можно прикольно провести время в лесу, но с лесным пожаром бороться не выйдет.

Оказалось их мнение с твоим не совпадает. Ты не доволен. Мне жаль".


Зазначимо, що на запитання "Чи відбувалося спілкування з рятувальниками у присутності керівництва ДСНС чи без", депутат не відповів.

Також у ході дискусії обговорювалися й інші питання, зокрема, готовність ДАЗВ до масштабних пожеж. На прохання журналіста GreenPost Ігор Кривошєєв надіслав відповіді відомств на запит, який він направляв ще в середині січня. Редакція планує ознайомити читачів з цією перепискою в ході аналізу причин виникнення та розповсюдження масштабних пожеж в природних системах України.

Зазначимо, у Зоні відчуження будуть офіційно співпрацювати з волонтерами. Про це у своєму  Facebook  написала народний депутат від партії «Голос» Леся Василенко.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання6 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитанняВчора
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитанняВчора