Догори
Дати відгук

Волонтери будуть знову допомагати у Чорнобильській зоні?

Чи потрібна державі допомога у боротьбі зі стихією

3 хв на прочитання30 Квітня 2020, 16:22
Рятувальники гасять пожежу з використанням ранців, закуплених і доставлених волонтерами. Фотоз ФБ Ярослава Ємельяненка Рятувальники гасять пожежу з використанням ранців, закуплених і доставлених волонтерами. Фотоз ФБ Ярослава Ємельяненка
Поділитись:

У Зоні відчуження будуть офіційно співпрацювати з волонтерами. Про це у своєму  Facebook  написала народний депутат від партії«Голос» Леся Василенко.

«Провели нараду з волонтерами Зони відчуження, керівництвом Державного агентства з управління зоною відчуження та Мінекоенерго про створення волонтерського центру. Наступного тижня чекаємо від Сергія Калашника (керівник Державного агентства з управління зоною відчуження – ред.) і Олександр Сирота (представник волонтерів – ред.) остаточне рішення про офіційне оформлення центру», - ідеться у дописі депутатки

Нагадаємо, що 24 квітня поліція анулювала перепустку на волонтерський транспорт, який розвозив допомогу пожежним в Чорнобилі. Про це тоді повідомив волонтер Ярослав Ємельяненко.

«Півтори тисячі кілометрів палаючою Чорнобильською зоною за останні дні накатав автомобіль допомоги, доставляючи харчування та технічне оснащення для вогнеборців. Зараз з невідомої причини місячну перепустку на в'їзд цього автомобілю, яка була погодження чорнобильською поліцією, було анульовано за запитом самої чорнобильської поліції. Наразі, у волонтерів не залишилося транспорту, на якому вони зможуть проїхати до багатьох осередків, на яких працюють вогнеборці. Ці дії виглядають як диверсійна діяльність, але вже з боку державних структур.

Україні потрібно якомога скоріше погасити цю пожежу. Чи ми в пасочки граємось?», - написав тоді волонтер.

гуманітарна допомога від волонтерів їхала до рятувальників та лісівників. Але не доїхала. Фото з ФБ Ярослава Ємельяненка

У коментарях читачі чітко назвали причину такої заборони: небажання влади надавати громадянам правдиву інформацію про ситуацію у Зоні. Адже лише завдяки широкому розголосу, який стався після постів Ємельяненка та інших волонтерів, після шокуючих фото та відео, влада почала активно реагувати на пожежі у Чорнобильській зоні.

Зараз лише після втручання депутатів рятувальники та лісівники отримують шанс на волонтерську допомогу, ліси – на швидше завершення гасіння і подальшу безпеку, громадяни України та світу – на більш широку та об’єктивну інформацію про ситуацію у Зоні.

«І міністерство, і Держагенція з управління Зоною, і Громадська рада при ДАЗВ, визнають вагому роль волонтерів у ліквідації чорнобильських пожеж та допомозі Зоні відчуження. Всі цілком свідомі того, що волонтери були, є і будуть важливими .Особливо зараз, коли Уряд з бюджету розвитку Зони відчуження забрав гроші на цей рік. Я зараз працюю над поверненням цих 256 млн грн назад.Відверто, процес не простий і не швидкий. Сума повернеться не вся, а поки її нема – робота не має припинятися. І тут якраз без волонтерської допомоги не обійтися. Дуже рада, що співпраця налагоджується!», - доповнює опис процесу повернення волонтерів у Зону Леся Васильченко.

23 квітня депутати Комітету з екополітики відвідали Зону. Фото з ФБ Лесі Василенко

Про те, як влада обманювала депутатів та відмовлялася від допомоги волонтерів читайте незабаром на GreenPost.

Як ми вже повідомляли, Регіональний Східноєвропейський центр моніторингу пожеж (REEFMC) звернувся до президента України, Кабміну, місцевих органів влади, бізнесу, громадян, земле- та лісо-користувачів щодо надзвичайної ситуації з лісовими пожежами в Україні. Фахівці центру провели аналіз причин катастрофічних цьогорічних пожеж та розповіли, що треба зробити, аби запобігти таким ситуаціям надалі.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання20 хвилин тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитанняВчора