Догори
Дати відгук

Влада хоче перетворити об’єкт Смарагдової мережі на казино

Ідея Міхеїла Саакашвілі отримала свіжу підтримку

7 хв на прочитання29 Квітня 2020, 18:01
Праворуч - Чорне море, ліворуч - об’єкт Смарагдової мережі лиман Сасик. Фото з ФБ Фазіля Аскерова Праворуч - Чорне море, ліворуч - об’єкт Смарагдової мережі лиман Сасик. Фото з ФБ Фазіля Аскерова
Поділитись:

Про небезпеку знищення унікальних природних екосистем повідомляє відома екологиня Ірина Вихристюк. Ідеться про створення так званого "курорту Дунайя" на дамбі між Чорним морем і лиманом Сасик. 

"Забудова Жебріянського пересипу - між Сасиком та Чорним морем - черговий проект недолугих та аферистичних. Його лобіюють давно. "Загорівся" колись і Саакашвілі, під час головування в Одеській ОДА і потім влили у вуха Зеленському. Черговий провальний проект, в результаті якого буде ЗНИЩЕНО природні екосистеми. Цей проект можна назвати "бандитська Затока-2". Зароблять на продажі рекреаційних земель одиниці, втратять - мільйони, втратить країна!", - пише Ірина Вихристюк у своєму ФБ.

Про райдужні перспективи проєкту і, зокрема, створення там зони грального бізнесу, добу тому написав директор Центру туризму "Южнайя Ліга" Фазіль Аскеров (Fazil Askerov) (переклад з російської - GreenPost): 

"Тепер про те, чим я збираюся займатися наступні 50 років. Про це на форумі Ялтинської європейської стратегії 15 вересня 2019 р в м.Київ заявив президент України Володимир Зеленський. "Один з проєктів нашої команди - будівництво нового курорту на узбережжі Чорного моря. Потрібно уточнити, що це буде абсолютно нове місто, з нуля", - розповів президент, представляючи проєкти, здатні залучити зарубіжних інвесторів. Завдяки презентації, яка супроводжувала виступ, стало очевидно, що будівництво нового населеного пункту заплановано в Одеській області", - ділиться планами Фазіль Аскеров.

Схема з допису Фазіля Аскерова

Далі він повідомляє про план забудувати цю місцину і стоврити зону для грального бізнесу. Про те, що Сасик - об’єкт Смарагдової мережі, автор допису не згадує.

"Це місто курорт "Дунайя". Цілорічний курорт з гемблінг зоною. Він буде розміщений на дамбі між озером Сасик і Чорним морем. Більше 500 гектарів, набережна більше 10 км. Понад 80 готелів (найменший на 150 номерів), а найбільший на 1000 номерів. 20 тис готельних номерів, 25 тис. робочих місць. Місце для проведення музичних фестивалів світового рівня (на 50 тис осіб). Курорт з екологічною філософією, заснованою на сучасних технологіях. Перші готелі відкриються в 2022 році. Перший мільйон туристів приймемо в 2025 році, а до 2030 року 6 млн туристів в рік", - мріє пан Аскеров.

Він також перераховує усіх, хто має відношення до проєкту.

"Проєкт за ініціативою президента України Володимира Зеленського. Архітектурна робота - команда Сергія Гусєва. Економіка курорту - робота вчених під керівництвом Олега Бабія. Один з ідейних авторів проєкту Дмитро Наталуха. Про цю зону для розвитку туризму говорив на парламентських слуханнях в 2016 році Михайло Саакашвілі", - повідомляє керівник туристичного центру. І обіцяє після закінчення карантину провести публічну презентацію проєкту для широкого загалу.

Україна як Договірна Сторона Бернської конвенції має здійснити низку заходів (законодавчих та інших), щоб забезпечити належним чином відповідний менеджмент Смарагдових об‘єктів, у тому числі й лиману Сасик. Зокрема, Україна мусить 

  • розробити і впровадити менеджмент-плани, в яких будуть визначені як короткострокові, так і довгострокових цілі менеджменту (такі менеджмент-плани можуть розроблятися як для окремого об‘єкту, так і декількох, якщо вони поєднані природним чином);
  • регулярно переглядати умови менеджмент-планів у світлі зміни умов об‘єкту і підвищення наукових знань;
  • чітко позначати межі Смарагдових об‘єктів на картах і, наскільки це можливо, встановлювати їх межі в натурі;
  • консультувати компетентні органи і землевласників щодо стану Смарагдових об‘єктів та їх характеристик;
  • забезпечити моніторинг Смарагдових об‘єктів і, особливо, показників, щодо яких важливо їх збереження".

Про виконання цих зобов’язань Фазіль Аскеров у своєму дописі не згадує. 

Схема з довідника Мінприроди

"Коли президент країни порушує національне та міжнародне законодавство, це є серйозний прецедент! Такі проекти це є також результат знищення Мінприроди. Дійсно, звідки ж йому знати, що таке Смарагдова мережа (Emerald Network)? Звідки ж йому знати, що його оточення, готується проковтнути останні природні території країни, а потім "закусити" розпроданою українською землею та "запити" залишками річок, яких швидко доб'ють злочинні проекти енергетиків (ГЕСи) та транспортників (Е40)?", - запитує Ірина Вихристюк.

Лиман Сасик - це саме морський лиман, а не озеро. Його віддамбували від моря у 1978 у ході реалізції проєкту Дунай-Дніпро. Це призвело до катастрофічного забурднення ґрунтів на великих площах, зміни екосистем, хвороб місцевого населення, втрати унікального курорту та інших непоправних наслідків. Громадські організації давно і послідовно вимагають відкрити дамбу і відновити сполучення Сасика з Чорним морем.

"Новостворене озеро з'єднали з Дунаєм за допомогою каналу довжиною близько 14 км, який біля Дунаю починається Головним шлюзом. Передбачалося воду Сасику опріснити завдяки водообміну з Дунаєм, однак прорахувалися, і солона вода пішла на цінні сільськогосподарські землі, перетворивши величезні площі на солончаки. Збитки досі ніхто не називає. Проте зрошувальні системи (хоча і значною мірою знищені) усе ще перебувають на балансі місцевих підрозділів Держводагентства. Є навіть плани їх відновлення, але це потребує величезних, нереальних у нинішній ситуації, коштів. А головне, що попри те, що води хоча таки опріснилася, якість її просто жахлива", - розповіла GreenPost Ірина Вихристюк.

Зміна режиму лимана-озера викликала величезні зміни клімату, гідрологічного режиму та способу життя місцевого населення. Збільшилася захворюваність, пішли за водою усі кліматичні якості, погіршився клімат, відбулося підтоплення верхів'я лиману (там, де впадають річки Сарата та Когильник), руйнуються (вітрова та водна ерозія) береги.

"Проект "курорту" і гральної зони на цій унікальній природній ділянці - це лише можливість декільком особам нажитися на продажу рекреаційних територій. На прилеглих ділянках є 4 ДІЮЧИХ рекреаційних території (курорти). Нехай там розвивають інфраструктуру, а не забудовують останні природні території", - говорить Ірина Вихристюк.

"Поруч з пересипом, повністю вбите озеро Сасик, колись унікальний причорноморський солоний лиман Сасик. Зараз ця водойма майже мертва - джерело небезпечних захворювань. Без його возз'єднання з Чорним морем - вся ця затія просто буде блефом. Там, в тому регіоні Одеської області, унікальною цінністю є сам піщаний пляж, але за таких масштабів будівництва, про які пише Фазіль, пляж буде просто вбитий назавжди. Все треба робити на материковій частині, забезпечити гарантовано якісну водоподачу і гарантоване водовідведення (не як зараз абсурдно організовано на так званих курортах Рассейка-Катранка, коли все стікає в унікальні лимани Джантшейскій і Малий Сасик), а піщаний пересип залишити виключно для відпочинку - залишити такий яка є і КАТЕГОРИЧНО БЕЗ ЗАБУДОВИ. Але повторюю, без возз'єднання Сасика з Чорним морем - вся ця ідея утопія", - вважає доктор біологічних наук Іван Русєв.


Сасик - лиман на території Татарбунарського та Кілійського районів Одещини на північно-західному узбережжі Чорного моря, поблизу гирла Дунаю; площа 215 км², глибина до 3,3 м, природний рівень Сасика на 0,3 м нижчий від рівня моря. Лиман видовжений на 35 км від моря при максимальній ширині 11 км. (Вікіпедія).

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.