Догори
Дати відгук

Відмова від індивідуального газового лічильника дорого коштуватиме, зате гроші за самостійну установку повернуть

Держава це робить за свій рахунок.

2 хв на прочитання06 Жовтня 2021, 14:13
Фото: Бізнес. Today.ua Фото: Бізнес. Today.ua
Поділитись:

Ринок газу вимагає, щоби прилади обліку споживання газу були в кожному домогосподарстві. Однак наразі ще понад мільйон квартир, які споживають газ тільки для приготування їжі, не обладнані газовими лічильниками. Бізнес.Today.ua розповідає про те, як українців заохочують до встановлення таких лічильників.

Усі роботи з монтажу та підключення приладів обліку газу мають бути завершені до 1 січня 2023 року. Ця дата прописана в Законі України.

Тим, хто до цього часу не встановить у себе в квартирі лічильник, погрожують припинити постачання газу. Правда, фахівці кажуть, що на практиці у багатоквартирному будинку це зробити непросто. Однак загроза така є.

Прилади обліку блакитного палива встановлюються за рахунок держави. НКРЕКП передбачила для цього майже 11,5 млн грн. Безпосередньо установка газового лічильника має проводитися за гроші оператора ГРМ або, іншими словами, облгазу. Однак на практиці виходить, що клієнти нерідко самі встановлюють прилади обліку газу. В такому випадку облгаз зобов'язаний компенсувати їм вартість установки лічильника. Проте нерідко облгази відмовляються повертати таким споживачам витрачені гроші.

Газовики посилаються на відсутність порядку, встановленого Кабміном. Однак, хоча процедура справді не виписана, закон чітко говорить, що установка газового лічильника проводиться за рахунок оператора ГРМ. Понад те — вартість цієї установки закладена в тарифах операторів ГРМ, за якими всі споживачі оплачують їхні послуги.

Тому, якщо облгаз відмовляється компенсувати клієнтові витрати на встановлення газового лічильника, то клієнт має право звернутися до суду. Клієнт повинен надати суду письмову відмову облгазу у відшкодування цих витрат.

Є й інша проблема. Хоча газорозподільні компанії України мають виконувати всі роботи зі встановлення індивідуальних газових лічильників у будинках громадян, та багато хто відмовляється відчиняти двері працівникам, не пускаючи в житло.

Представники газорозподільних компаній попереджають українських споживачів, що в разі відмови від установлення лічильника будуть складатися акти, на підставі яких власникам домогосподарств виставлятимуть рахунки за газ у розмірі граничної норми споживання.

Варто зазначити, що граничні норми в середньому перевищують чинні норми втричі — від 9,8 м3 на одну людину на місяць за наявності гарячого водопостачання і 18,3 м3 на одну людину на місяць, якщо його нема.

Також ми розповідали, що робити, якщо облгаз штучно завищує обсяги споживання газу: покрокова інструкція.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.