Догори
Дати відгук

Відбілювання зубів — як досягти ефекту

Година у стоматолога або кілька тижнів у домашніх умовах: стоматолог допоможе визначити, яка процедура підійде краще.

3 хв на прочитання25 Грудня 2022, 13:58
Поділитись:

Біла усмішка вважається ознакою здоров'я та привабливості. Тому багато хто стежить не лише за станом, а й за кольором зубів. Як досягти ідеального відтінку в домашніх умовах і наскільки це безпечно? Ось що радять стоматологи.

Відбілювати зуби можна двома способами: у кабінеті у стоматолога чи вдома. Кабінетна процедура дозволяє змінити відтінок емалі на десять і більше тонів за одну годину.

У числі протипоказань для стоматологічного відбілювання — наявність пломб та інших сторонніх конструкцій на фронтальних зубах. Аби досягти такого ефекту в домашніх умовах, потрібно кілька тижнів. Визначити, яка процедура підійде краще, допоможе стоматолог.

Стоматологічне відбілювання зубів

Складність стоматологічного відбілювання полягає в тому, що до процедури потрібно готуватися заздалегідь, а після неї застосовувати спеціальний догляд. До того ж потрібно звернути увагу на протипоказання.

Таку процедуру проводять під наглядом лікаря. Професійна послуга дозволяє швидко змінити відтінок зубів і впливає не лише на напівпрозору емаль, а й на дентин. Під дією ультрафіолетової лампи молекули у складі спеціальних стоматологічних гелів глибоко проникають у тверду тканину зуба і відбілюють темні пігменти.

При підготовці до процедури за один-два тижні проводять професійну гігієну ротової порожнини. Іноді стоматолог може призначити спеціальну пасту або гель, що ремінералізує, щоби знизити чутливість зубів і підготувати емаль. При більш ретельній попередній обробці виготовляють персональну капу, яку потрібно надягати разом зі зміцнюючим складом.

Відбілювання зубів у домашніх умовах

Щоб відбілити зуби в домашніх умовах, використовують кілька засобів.

1) Підручні засоби: сода, лимон, перекис водню. З їхньою допомогою відбілити зуби на кілька тонів неможливо. До того ж вони можуть пошкодити емаль.

2) Відбілюючі пасти, наприклад, із вугіллям. Такі засоби відрізняються від звичайних підвищеної абразивністю частинок, які прибирають наліт і невелику пігментацію, але не очищають настільки глибоко, щоб вибілити зуби.

3) Ультразвукові, електричні та мануальні щітки дають однаковий ефект. Вони добре чистять зуби, але при неправильному використанні чи надмірному тиску на щітку можуть пошкодити ясна. З їхньою допомогою також неможливо відбілити зуби.

4) Відбілюючі смужки. Ці засоби можуть дати гарний ефект, але вибирати їх потрібно обережно, тому що після використання може підвищитися чутливість зубів або виникнути біль. Смужки для відбілювання важливо розміщувати на поверхні зуба максимально рівно.

5) Готові професійні системи та гелі. Кошти допомагає вибрати стоматолог. Вони впливають на чорні пігменти за допомогою пероксиду водню. Часто домашні засоби містять невелику кількість активної речовини, тому вона не здатна проникнути в дентин без ультрафіолетового світла або лазерного випромінювання.

6) Домашні системи відбілювання із портативними ультрафіолетовими лампами. Вони небезпечні у використанні, і краще вибирати системи, які не вимагають додаткового світлового випромінювання.

Дієта після відбілювання зубів

Після процедури відбілювання зубів не можна їсти і пити протягом двох годин, потім ще два тижні потрібно дотримуватись «прозорої» дієти та виключити з раціону фарбуючі продукти та напої. Також заборонено використовувати ополіскувачі для ротової порожнини з хлоргексидином.

Щоденний догляд

Аби продовжити ефект відбілювання, необхідно щодня використовувати засоби додаткового догляду. Відбілююча пінка, зубна нитка, ополіскувач, освіжаючий спрей підтримують результат відбілювання, запобігають потраплянню фарбуючих пігментів усередину емалі й утворення зубного нальоту, підтримують здоров'я порожнини рота й освіжають дихання.

Також ми розповідали про біль, який «прикидається» зубним: коли насправді болять не зуби.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost
Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля та Міжнародний день пам’яті тварин
20 квітня - Всеукраїнський день довкілля
2 хв на прочитання37 хвилин тому
Браконьєр Збитки державі Риболовля
На Одещині викрили браконьєра, який завдав збитки державі на суму більше мільйона гривень
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Мангал із цегли власноруч (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора