Догори
Дати відгук

Біль, який «прикидається» зубним: коли насправді болять не зуби

Коли попри впевненість пацієнта в тому, що причиною болю є зуб, стоматологу треба спрямувати хворого до невропатолога.

5 хв на прочитання03 Грудня 2022, 18:41
Поділитись:

Є багато захворювань і станів, біль при яких може помилково прийматися за зубний. Переважно це захворювання суміжних областей (придаткові пазухи, органи зору та слуху, горлянка, шийні хребці, мозок); причиною можуть бути також захворювання серця та судин, кістково-м'язової системи (хребет), нервової системи, а також психічні порушення. Про це розповідає «Стоматолог 9».

Невралгія трійчастого нерва. Трійчастий нерв відповідає за чутливість обличчя та порожнини рота. При його ураженні біль дуже сильний і схожий на зубний. На жаль, багато пацієнтів із невралгією зазнали численних депульпацій і видалень зубів, проте продовжують відчувати біль. Незважаючи на впевненість пацієнта в тому, що причиною болю є зуб, стоматологу необхідно скоригувати діагноз і спрямувати хворого до невропатолога. Іншим варіантом є постгерпетична невралгія, яка зустрічається у людей, що перенесли оперізуючий герпес (оперізуючий лишай). Тому важливо повідомити стоматолога, якщо деякий час тому з'являлися сверблячі пухирці на шкірі і слизовій оболонці, або було поставлено цей діагноз.

Кластерний головний біль — це синдром неясного походження, представлений гострим приступоподібним болем. Можливо, це одна з форм мігрені. Кластерний головний біль найчастіше зустрічається у чоловіків віком 30-60 років. Багато пацієнтів відзначають появу болю після алкоголю.

У класичних випадках відзначається однобічний біль у ділянці верхньої щелепи, верхньощелепної пазухи та позаду очної ямки. Кластерний біль голови часто помилково приймають за гострий пульпіт або періодонтит жувальних зубів верхньої щелепи.

Запалення середнього вуха (середній отит) — поширене захворювання, особливо у дітей, що викликається стрептококами. Відомо, що при захворюваннях жувальних зубів біль може віддавати в область вуха. І, навпаки, при запаленні середнього вуха симптоми зміщуються в задню частину верхньої та нижньої щелеп. Після встановлення діагнозу пацієнта направляють до оториноларинголога.

Гострий верхньощелепний синусит (гайморит). Коріння зубів верхньої щелепи прилягає до дна пазухи, тому запалення часто імітує зубний біль. Більшість форм синуситу є алергічними і характеризуються тупим болем у виличній ділянці й альвеолярному відростку верхньої щелепи.

При гострому гаймориті біль може бути колючим, тиснучим, пульсуючим. Часто він віддає в підочничну область, область зубів верхньої щелепи. При цьому біль відчувається не в одному зубі, а в декількох. Рекомендується звернутися до лора.

Захворювання придаткових пазух часто мають хронічний характер і є алергічними. Вони мають тенденцію до сезонності, адже для більшості людей алергенами є насіння та пилок різних рослин. У країнах із північним кліматом відсоток захворюваності на синусити збільшується навесні та восени. Пацієнт повинен бути спрямований до лора й алерголога.

Захворювання серця. Стенокардія — це біль за грудиною, який може «віддавати» у ліве плече та вздовж руки. Біль зазвичай виникає після фізичного навантаження. Ці симптоми дуже важливі, оскільки стенокардія є провісником гострого інфаркту міокарда. Іноді біль при цьому відчувається лише у лівому плечі та руці, ще рідше — у лівому кутку нижньої щелепи.

Отже, якщо є скарги на біль у задній частині нижньої щелепи зліва і при цьому відсутні об'єктивні причини з боку зубів, можна припустити серцеву природу болю. У такому разі стоматолог направить пацієнта на консультацію до кардіолога чи терапевта.

Слиннокам'яна хвороба розвивається у протоці однієї із слинних залоз. Довгий час єдиним проявом є сухість у роті. Коли камінь досягає критичного розміру, він закорковує слинну протоку; з'являється зубний біль. Може виникати припухлість у піднижньощелепній ділянці. Щоби встановити діагноз, роблять кілька рентгенівських знімків. Лікування проводить хірург-стоматолог, воно полягає у надрізі протоки та видаленні каменю під місцевою анестезією.

Біль кістково-м'язового походження може бути спричинений травмою або дисфункцією м'язів шиї, голови, щелеп. Біль може відзначатися в ділянці зубів, щоки, скроні, бічній поверхні шиї, потилиці. У цю групу також входять захворювання скронево-нижньощелепного суглоба та шийного відділу хребта. Інші захворювання суглобів (ревматоїдний артрит, подагра, псоріаз; колагенові хвороби, або колагенози) можуть викликати біль у щелепно-лицьовій ділянці.

При внутрішній дисфункції скронево-нижньощелепного суглоба часто виникають скарги на зубний біль. Порушення роботи суглоба викликано усуненням суглобового диска, утворенням зрощень або різними формами артриту, травмами, позіханням, тривалим відкриванням рота. Прояви: рот відкривається не повністю, при відкритті нижня щелепа зсувається убік, клацання чи скрип у суглобі, а також біль попереду від козелка вуха.

Біль тривалий, тупий, приглушений, але може ставати гострішим при широкому відкриванні рота або жуванні. В деяких випадках біль віддає у скроню, щоку, дистальні відділи верхньої та нижньої щелеп. У таких випадках пацієнт може вважати, що відчуває зубний біль.

Пухлини. Проявом злоякісних пухлин у сфері щелеп може бути біль. У типових випадках спостерігаються скарги на поколювання або зниження чутливості (заніміння). Більшість пухлин вражає як чутливі, а й рухові нерви.

Атипові больові стани, що маскуються під зубний біль — це група синдромів, що не відповідають будь-якій специфічній хворобі. При цьому пацієнт зазвичай переконаний у тому, що причиною болю є зуби, і наполягає на їх лікуванні або видаленні. Хоча причина невідома, багато експертів припускають участь нервової системи. Атиповий біль зазвичай хронічний, ниючий; пацієнти відчувають його глибоко всередині кістки і важко локалізують. Іноді здається, що біль переміщується з однієї області до іншої, можливі скарги на біль у всьому тілі. Обстеження має включати психологічний скринінг і тести на порушення поведінкових реакцій, які оцінюють депресивну, тривожну, ворожу поведінку. Ймовірно, що первинною причиною атипового болю є психологічне порушення. Показано консультацію психолога чи психіатра.

Також ми розповідали, як вітамін D впливає на здоров'я ваших зубів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора