Догори
Дати відгук

Верховна Рада провалила голосування за законопроект про обіг аграрних розписок

2 хв на прочитання19 Травня 2020, 14:09
Фото iportal.rada.gov.ua Фото iportal.rada.gov.ua
Поділитись:

Верховна Рада провалила голосування за прийняття в першому читанні законопроекта №2805 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України про функціонування та обіг аграрних розписок". Відповідне рішення підтримали 212 народних депутатів, при необхідних 226.

Як інформує GreenPost з посиланням на  dt.ua, документ відправлено на доопрацювання.  

Проект закону пропонує нове визначення аграрних розписок. Згідно з документом, "аграрні розписки" визначаються як боргові неемісійні цінні папери у формі електронного документа в Реєстрі аграрних розписок або в бездокументарній формі у вигляді облікових записів на рахунках у цінних паперах в системі депозитарного обліку цінних паперів.

Крім того, законопроект пропонує розширити перелік суб'єктів, які можуть видавати зазначені розписки. До того ж у документі йдеться про оновлення обов'язкових реквізитів аграрних розписок.

Проект закону пропонує розширити можливі варіанти застави за аграрною розпискою. Зокрема, передбачено заставу у вигляді живих тварин і продуктів тваринного походження, продуктів їх первинної переробки.

Документом також передбачено створення правових умов для видачі багаторічних аграрних розписок, виконання за якими буде відбуватися частинами.

Нагадаємо, з  2015 року понад 2 тис. фермерів отримали близько 4 тис. аграрних розписок під понад 40 видів сільгосппродукції, в тому числі нішевої та органічної.

Додамо, що Мінекономіки підтримує подальший розвиток аграрних розписок в частині модернізованого законодавства.  Прийняття законопроекту №2805 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок» покликане  забезпечити сталий розвиток цього інструменту.

Зазначимо, що проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується IFC, членом групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost