Догори
Дати відгук

ВДЕ принесли Україні майже 20 млрд грн податків

2 хв на прочитання08 Травня 2020, 00:12
Image by winterseitler from Pixabay Image by winterseitler from Pixabay
Поділитись:

Сума сплачених податків виробниками електроенергії з відновлюваних джерел у 2019 році становила 19,77 млрд грн. Про це пише EcoTown з посиланням на дані Державної податкової служби України.

З початку 2009 року до кінця 2019 року до бюджетів усіх рівнів було перераховано 93,62 млрд грн, що робить сектор альтернативної енергетики одним з найбільших за обсягами податкових відрахувань. Обсяги відрахувань зростають майже щороку.

Для порівняння, робота вугільної генерації минулого року забезпечила у три рази менше відрахувань до держбюджету, аніж альтернативна енергетика. Сума податкових надходжень від ТЕС та ТЕЦ становила 6,55 млрд грн у 2019 році. Всього ж за 10 років вугільна генерація принесла до держбюджету майже вдвічі менше коштів, аніж ВДЕ – 48,24 млрд грн.

«В альтернативну енергетику щороку вкладаються мільярди євро інвестицій, це одна з небагатьох галузей, що допомагає залучати кошти до України, а не виводити їх за кордон. З розвитком галузі, зростають надходження до державного бюджету, з'являються нові робочі місця. Це та індустрія, що показує усьому світу, що в Україні може існувати чесний та сучасний бізнес», - коментує голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олександр Козакевич.

Тим не менше, український уряд бере курс саме на вугільну генерацію. Нещодавно у Мінекоенерго прийняли рішення щодо тимчасового закриття трьох енергоблоків українських АЕС. У міністерстві пояснюють це необхідністю балансу енергосистеми. Водночас критики цього рішення стверджують, що система «балансується» під олігарха Рината Ахметова та його структури вугільної і відновлювальної енергетики. І Прем'єр Шмигаль, і в.о. міністра Буславець працювали раніше в енергохолдингу Ахметова ДТЕК.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.