Вчені продовжують вивчати коронавірус та його ймовірні слабкі місця. Так, питанням того, як вживання вітамінів і добавок впливає на результат боротьби організму з новим коронавірусом, займалися вчені з США, Швеції та Великобританії. Дослідження відбувалося під керівництвом Крістіни Менні з Королівського коледжу Лондона.
Відповідно до даних дослідження, оприлюднених у medrxiv.org, науковці використовували додаток COVID Symptom Study, в якому люди з різних країн можуть записувати інформацію про те, як вони перенесли хворобу. Було проаналізовано близько 400 тис. анкет з результатами ПЛР-тесту на COVID-19, велика частина аналізів була негативною. Майже половина опитаних повідомили, що приймали різні харчові добавки з початку пандемії.
Вчені зібрали інформацію про те, чи вживали користувачі пробіотики, часник, омега-3 жирні кислоти або риб'ячий жир, полівітаміни, вітаміни D, C і цинк. І виявили, що регулярний прийом цинку, вітаміну С або часнику ніяк не вплинув на ризик захворіти. А ось вживання полівітамінів знижувало ризик зараження COVID-19 на 13%, вітаміну D - на 9%, пробіотиків - на 14%, жирних кислот омега-3 - на 12%. Однак ця кореляція була виявлена тільки у жінок.
«Жінки, як правило, мають більш стійку імунну систему, ніж чоловіки, - пишуть автори статті. - Цілком імовірно, що добавки можуть краще підтримувати імунну систему жінок, ніж чоловіків».
У чоловіків вчені в цілому практично не знайшли зв'язку між прийомом добавок і зниженням ризику захворіти. Дуже слабкий захисний ефект (автори не вказали відсоток зниження ризику захворювання COVID-19) надали полівітаміни для чоловіків молодше 40, омега-3 жирні кислоти - для категорії 40-60 років.
До слова, вчені виділили нові біомаркери, що пророкують розвиток серцевої недостатності.