Догори
Дати відгук

Вакцинація проти COVID-19: кого в Україні вакцинують першими і коли

Порядок надання українцям безкоштовної вакцинації проти коронавірусу готують до затвердження парламентом у 2021 році.

12 хв на прочитання22 Грудня 2020, 15:16
Поділитись:

Коли основні кризові групи населення отримають безкоштовну вакцину проти коронавірусу та що потрібно зробити, аби Україна за прикладом розвинутих країн світу почала робити щеплення — говорили у парламенті.

На засідання комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування винесли проект постанови, який передбачає кроки дій уряду та бюджетних організації для забезпечення процесу щеплень. У розвинутих країнах світу вакцинуватися проти Covid-19 уже почали.

Україна тим часом підходить до реалізації проекту імунізації повільними темпами. Адже найближче засідання ВР — наприкінці січня, після канікул народних обранців. До того часу МОЗ має максимально підготуватись до невідкладної реалізації плану дій, аби почати активну роботу одразу після ухвалення постанови в сесійній залі. Кореспондент GreenPost розбирався, що ж чекає на Україну та коли епідемію буде подолано.

Чим більше людей вакцинується — тим швидше зявиться колективний імунітет

За висновками світових організацій, досягти колективного імунітету проти Covid-19 у країні можна після того, коли будуть вакциновані щонайменше 65 % мешканців. У США та Великобританії, де вже розгортаються програми масової вакцинації, досягти національного колективного імунітету хочуть до весни 2021 року. Очікують, що саме тоді люди заживуть на повну та забудуть про вірус. Правки до прогнозів вочевидь вносить поява нового штаму вірусу, який атакує британців, однак перспектива впливу масової вакцинації залишається в країні на порядку денному.  

В Україні щодо досягнення колективного імунітету в експертів така математика: якщо вважати, що населення становить 42 млн осіб, вакцинувати слід 27 млн осіб. На першому етапі держава обіцяє зробити щеплення 20 млн людей.

Безкоштовно, за пропозицією МОЗ, мають провести вакцинацію осіб з пріоритетної групи. У відомстві запевняють, що визначали їх за рекомендаціями міжнародних організацій та відповідно до внутрішніх потреб країни. До переліку першочергових увійшли:

  • медичні працівники;
  • особи старшого віку та особи, які піклуються про них;
  • особи, які мають супутні хвороби та ризикують отримати тяжкі наслідки від інфікування COVID-19;
  • військові Збройних сил України;
  • особи, які забезпечують підтримку життєдіяльності суспільства (особливо об’єктів критичної інфраструктури);
  • працівники закладів освіти;
  • особи, які мають високий рівень інфікування на роботі;
  • вразливі групи населення (зокрема, й ув’язнені та безпритульні), які мають високий шанс інфікування та розповсюдження вірусу.

Вакцинувати всіх і одразу, навіть осіб із пріоритетних груп, не вийде. Про це зазначають автори проєкту постанови № 4500 «Про національний план вакцинації населення України проти Covid-19», який зареєстрували у ВР.

«У межах визначених пріоритетів повинна бути додатково затверджена черговість вакцинації, зважаючи на те, що на початкових етапах кампанії наявна кількість доз вакцин не дозволить забезпечити вакцинацію всіх осіб, включених до пріоритетних груп», — вказано у пояснювальній записці до проекту постанови.

Перш ніж вакцинувати — тренування без препаратів

Україна планує за прикладом країн ЄС провести навчання для тих, хто буде здійснювати вакцинацію. Наприклад, у Бельгії зараз проходять навчання для медиків, які будуть вводити вакцину. На спеціальних майданчиках для щеплень проти Covid-19 пацієнти проходять з дотриманням дистанції до лікарів, чекають у масках та без контакту з іншими хворими на свою чергу, а потім отримують у плече театралізований укол з вакциною. Відпрацьовують навіть випадки, коли одному з відвідувачів стає зле і той падає на землю – за міжнародним протоколом до нього не мають бігти інші відвідувачі чи лікарі, а лише один спеціально підготовлений фахівець, який дає команду іншим.

«Ми маємо готувати медичний персонал, який буде вакцинувати. Сьогодні нам очевидно, що може медичного персоналу для цього не вистачити», — повідомила народний депутат партії «Голос», колишня заступниця міністра охорони здоров’я України (2018–2019 рр.) Ольга Стефанишина.

Український МОЗ планує долучати до тренувань людей похилого віку, які будуть відпрацьовувати уроки з підготовчої поки що псевдовакцинації, розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний лікар СЕС Віктор Ляшко.

«На наступному тижні будемо пілотувати на основі одного з центрів медико-санітарної допомоги можливість запрошення людей похилого віку саме для проведення щеплень. Навіть за умов відсутності вакцини ми пропрацюємо весь механізм, щоб побачити, де у нас можуть бути збої, та як нам оперативно це виправляти», — повідомив Ляшко.

Ключовий етап — забезпечення інфраструктури для щеплень

Значно складніше, ніж навчити лікарів робити щеплення та запрошувати відвідувачів чекати у черзі, знайти місце, де ж саме ці процедури будуть проводити. Вже сьогодні зрозуміло, що тісних кабінетів і коридорчиків під дверима до сімейних лікарів буде замало, щоб приймати потік людей. У розвинених країнах світу, як наприклад в Італії, вже зробили електронну мапу, за якою люди можуть шукати пункти щеплень. Кожне місце вакцинації зазначено рожевою квіткою. Для прийому людей пристосовують стадіони, вже встановлюють пункти та павільйони на вулицях міст, навіть облаштовують під це аеропорти, звідки не літають у карантин літаки.

В Україні шукати потенційні майданчики для проведення щеплень має людина, яку ще мусить у майбутньому призначити уряд — відповідальна за реалізацію плану вакцинації на національному рівні особа. Водночас, на рівні областей координацію та оперативне управління процесом вакцинації будуть забезпечувати уповноважені особи, відповідальні за проведення на місцях. Вочевидь, відповідно до держпрограми, пункти вакцинації мають забезпечити місцеві органи влади.

Для зберігання вакцини обладнання бракує

Як повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко, у світі нині виробляють вакцину двох типів, яка розрахована на зберігання за низьких температурах (-80...-20 градусів), та менш чутливу, яка не псується за +2...+8 градусів. Для першої необхідно буде шукати спеціальні холодильні установки, друга — може зберігатись у традиційних холодильниках, які вже є у лабораторіях. Однак навіть холодильників для теплостійких вакцин мало, щоб зберігати такий об’єм, якого вистачить на тисячі людей в країні. Купувати такі холодильники пропонують частково коштами МОЗу, проте більшу частину рекомендують уже закладати в місцевих бюджетах, коли ті розподілятимуть видатки на наступний рік.

«Слід передбачити модернізацію матеріально-технічної бази холодового обладнання, яке буде використовуватись у подальшому для рутинної імунопрофілактики. Це спеціалізовані холодильники, побутові, які працюють за температури зберігання +2...+8. Оскільки є ці проблеми, бюджет зараз будуть формувати, хай закладають. Ми не відмовляємося від того, що додатково будемо закупляти на національному рівні, бо це передбачається як бюджетом, так допомогою наших міжнародних партнерів, але за законом це винятково компетенція органів місцевого самоврядування», — доповів Ляшко.

Усіх вакцинованих візьмуть на електронний облік?

В експертів від медицини, які ініціювали створення плану вакцинації на національному рівні, виникла ідея створити реєстр або більш детальну базу даних, яка дасть змогу вписати туди особисті відомості про людей та об’єми вакцини. Таку практику, кажуть, запроваджують у 14 країнах світу. Тому пропонують українським ІТ-спеціалістам реалізувати подібний проект. Таку ідею розкритикували вщент голова парламентського комітету, який прийшов в депутати з посади президента клініки «Борис» Михайло Радуцький та засновник стоматологічного бізнесу, народний депутат Артем Дубнов. Вони зазначили, що дуже дорого для українського бюджету замовлення такої електронної бази та нагадали, як довго шукають ресурс, щоб провести національний перепис населення, який пропонували реалізувати за допомогою подібного підходу.

Запропоновану систему електронного обліку ініціатори постанови № 4500 порівнюють з онлайн-системою, яку застосовували для проведення обліку під час імунізації дітей проти кору, правцю та краснухи у 2018–2019 роках. Тоді окрім прізвищ дітей кожен охочий міг побачити, скільки людей вакцинувалися та скільки очікують, яка кількість вакцини залишилась у кожному регіоні. Оскільки кількість осіб, яких потенційно розглядають для безкоштовною вакцинації набагато більша, максимум, на що погодився профільний комітет парламенту — це на використання елементів звітності, не виключено, що на базі вже діючих систем таких, як HelsiMe. Зараз моделі пропонують експерти Мінцифри із залученням консультантів з ВООЗ.

Світові програмісти нині розглядають моделі баз даних, де особа зі смартфону може слідкувати за процесом вакцинації, наявними об’ємами вакцин та наступними надходженнями, отримувати автоматичні запрошення під час черги на телефон. Враховуючи, що у світі вже почали вакцинуватися, чи є в України місяці на розробку ІТ-рішення — питання риторичне.

Коли буде вакцина?

Світові медіа уже облетіло відео з Ізраїлю, де під овації місцевих жителів отримав перше щеплення прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху. Йому виконали укол у прямому ефірі, а сам очільник уряду заохотив усіх мешканців країни до наслідування та побажав усім забути про незручності, пов’язані з Covid-19. Випробування на добровольцях проводять у світі 58 різних вакцин проти коронавірусу, про 15 — говорять, що перебувають на фінальній стадії випробування. Відтак, фармвиробники та науковці нині конкурують — хто ж отримає антиковідний ринок.

«Велика Британія розпочала проведення вакцинації 2 грудня 2020 року. Канада, США, Сінгапур і Бахрейн також надали дозвіл на застосування вакцини та розпочинають вакцинацію. До того ж, протягом кількох місяців уряди держав світу активно укладають договори з міжнародними фармацевтичними компаніями-виробниками вакцин, що потенційно вийдуть на ринок найближчим часом. Ці договори врегульовують закупівлю перших мільйонів доз вакцин, необхідних для проведення початкового етапу імунізації населення, зокрема, його пріоритетних груп», — повідомляють у пояснювальній записці до проекту постанови № 4500.

Під час останнього сесійного тижня парламенту у 2020 році ухвалили та передали на підпис президенту законопроєкт № 4314, який має забезпечити спрощену реєстрацію вакцин і клінічних випробувань в Україні. Наступний крок — ухвалення постанови № 4500 у сесійній залі парламенту та ряду підзаконних актів, які забезпечать початок процесу хоча б наприкінці зими 2021 року.

Викликають побоювання у ініціаторів вакцинації результати досліджень, які твердять що 50 % українців не готові вакцинуватися від коронавірусу. Якщо такі опитування вважати за репрезентативні та врахувати, що серед їхніх учасників були як люди з потенційної групи на безкоштовні щеплення, так і ті, кому продаватимуть їх за гроші, МОЗ та уряду належить ще не завалити інформаційну кампанію у боротьбі як мінімум за 65 % провакцинованих. Щодо останнього вже заготував мотиваційне «заспокійливе» Віктор Ляшко — він запевнив, що силою на щеплення нікого тягнути не будуть.

«Обов’язкову вакцинацію на території України має право запроваджувати тільки головний санітарний лікар України. Тому маємо говорити про національний план добровільної вакцинації населення України проти Covid-19», — сказав Ляшко, та додав, що не виключає можливості, що в новому році план дій після початку масової вакцинації будуть змінювати «на ходу».

«Чим раніше вакцина зареєструється та буде кваліфікована ВООЗ, тим швидше вона до нас потрапить, тим скоріше зміниться динаміка підходу до охоплення щепленнями тієї чи іншої групи людей, які передбачені вже сьогодні, визначені національною групою експертів і затверджені оперативним штабом МОЗ… Зміни ситуації щодо постачання вакцин можуть відбуватися раз на тиждень, а може і два рази на тиждень», — розповів Ляшко.

Найпізніший термін першої вакцинації — травень 2021 року. Оскільки Україна приєдналася до COVAX — глобальної ініціативи щодо взаємодії з виробниками вакцин з метою надання країнам світу рівноправного доступу до безпечних та ефективних вакцин, то ми отримаємо 8 млн доз вакцини безоплатно. Першу партію з цих дармових щеплень обіцяли надіслати на кінець весни.

«Наразі вакцини, які потенційно можуть потрапити до України, потребуватимуть введення двох доз. Тому завдяки цьому механізму вдасться провакцинувати 4 млн людей, що становить 10 % населення України. В той же час, Уряд повинен забезпечити всі умови для своєчасного проведення закупівель і поставок вакцин за цінами, що не перевищують ринкові», — повідомляють у пояснювальній записці до проєкту постанови № 4500 «Про національний план вакцинації населення України проти Covid-19». 

Про інші можливості у МОЗ кажуть, що коли буде вакцина, почнуть вносити до парламенту ініціативи про зміни до держбюджету та виділяти додаткове фінансування. Як повідомлялося раніше, у бюджеті на 2021 рік на вакцинацію закладено 2,6 млрд грн.

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я