Догори
Дати відгук

Вагітним не варто приймати вітаміни та йод — лікар

Принаймні вітаміни, котрі продаються в аптеці.

2 хв на прочитання21 Вересня 2021, 16:14
Вагітна Вагітна
Поділитись:

Під час вагітності багато жінок хочуть подбати про майбутню дитини якнайкраще, тому скупляють чи не всі полівітаміни в аптеках. Однак лікар-гінеколог Наталія Лелюх нагадує, що полівітаміни не належать до групи лікарських засобів і не мають ретельного контролю безпеки та постмаркетингових досліджень із їх безсистемного та безконтрольного використання.

Лікар пропонує зануритись у наявні наукові бази.

Вітамін А. Надмірне споживання (понад 5000 МО на добу, або 1500 еквівалентів ретинолу) вітаміну А небезпечне для плоду внаслідок тератогенного впливу (вади розвитку).

«Слава богам айхербу, більшість БАДів містять не ретинол, а бета-каротин, але якщо ви вживаєте різноманітні вітамінні комплекси перед і під час вагітності, дуже раджу вчитатись у склад і порахувати сумарну дозу вітаміну А», — говорить Наталія Лелюх.

Натомість вона радить вагітним включити до щоденного раціону продукти, спеціально збагачені вітаміном (наприклад, молоко) або ж продукти, що містять велику кількість вітаміну А (наприклад, печінку).

«В базі даних поживних речовин Міністерства сільського господарства США вміст вітаміну А у печінці та продуктах із неї варіюється від 4900 МО в одній сирій курячій печінці до 59500 МО у трьох унціях приготованої новозеландської яловичої печінки. Отже, якщо ви вагітні та вас тягне їсти печінкові тортики, то хоч не заїдайте їх комплексними вітамінами для росту волосся», — радить лікар.

Вітамін С. В кокранівському огляді додавання вітаміну С під час вагітності як самостійно, так і разом з іншими добавками не мало жодних позитивних ефектів.

Вітамін Е. Великий кокранівський огляд показав, що додавання вітаміну Е під час вагітності (самостійно або в коктейлі з вітаміном С) не покращують ситуацію з мертвонародженням, передчасними пологами, прееклампсією та низькою масою народження. Деякі дані з цього огляду свідчать про те, що вітамін Е підсилює біль у животі під час вагітності та сприяє передчасному розриву плідних оболонок.

Йод. «Покажіть мені хоч одне призначення ендокринолога сучасності, який би не радив вагітній жінці додаткове вживання йоду всю вагітність», — говорить Наталія Лелюх.

Лікар наголошує, що надлишкове вживання йоду може викликати зоб плоду. Верхня безпечна межа вживання йоду під час вагітності не визначена. Повідомлялось, що проблеми зі щитовидкою в дитини (недостатня функція) виникла внаслідок вживання вагітною як дози 12,5 мг так і 2,30–3,0 мг на добу.

Також гінеколог рекомендує з обережністю додатково вживати йод жінкам, які полюбляють морську капусту та йодвмісну сіль.

Також ми розповідали про вересневу дієту: геть депресію та стрес.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.