Догори
Дати відгук

В Україні збільшать екологічний податок — депутати ухвалили закон

Податки дадуть змогу залучити приблизно 50 млрд гривень.

2 хв на прочитання30 Листопада 2021, 16:01
Фото:
Вісник. Офіційно про податки Фото: Вісник. Офіційно про податки
Поділитись:

Сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», який передбачає збільшення екологічного податку. За таке рішення проголосувало 255 нардепів, проти — 69.

Як зазначається у документів, ухвалення законопроєкту має суттєво збільшити надходження до держбюджету, які будуть спрямовані на підвищення зарплат медикам, збільшення витрат на оборону, реалізацію інших надважливих для країни програм.

У пояснювальній записці до законопроєкту сказано, що відповідно до пункту 4 розділу ХІХ Податкового кодексу Кабінет Міністрів щорічно до 1 червня в разі необхідності вносить до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Податкового кодексу щодо ставок оподаткування, з урахуванням індексів споживчих цін, індексів цін виробників промислової продукції з акцизного податку, екологічного податку та рентної плати.

Які податки пропонують підняти: 

  • ставки за скиди забруднювальних речовин у водні об’єкти — збільшити в 1,6 раза та передбачити їх восьмикратне підвищення у 2029 році (поступово); 
  • ставки за викиди двоокису вуглецю (СО2) з 10 грн/т до 30 грн/тонну (на 200 % або утричі); 
  • ставки за відходи для підприємств гірничої промисловості з 0,49 грн до 1,5 грн/тонну (на 200 % або утричі); 

«Ухвалення законопроєкту дасть змогу отримати додаткові надходження до зведеного бюджету приблизно 50 млрд гривень у розрахунку на рік. Законопроєкт забезпечить: приведення розмірів ставок податків у відповідність до інфляційних процесів в економіці; підвищення ефективності справляння окремих податків та погашення податкового боргу», — вказують автори законопроєкту.

Нагадаємо, що у Великій Британії можуть ввести податок на м’ясо та молоко через проблеми з екологією.

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost