Догори
Дати відгук

В Україні хочуть заборонити шкідливу пальмову олію, якою наповнені кондитерка та молочні продукти

З 2015 року в державі спостерігається збільшення обсягів її використання.

2 хв на прочитання20 Вересня 2021, 14:49
Фото: УП Фото: УП
Поділитись:

У Верховній Раді готовий до розгляду законопроєкт № 6068, яким має бути запроваджена заборона на використання пальмової олії у вітчизняній харчовій промисловості.

Причин для розробки такого законопроєкту було дві, каже його автор Дмитро Соломчук. Перша — шкідливий вплив цієї олії на здоров'я людей, друга — скорочення виробництва соняшникової олії через засилля пальмової у харчовому виробництві, повідомляє Погляд.

У 2015 році відбувся різкий стрибок у споживанні пальмової олії вітчизняними виробниками. Якщо до цього року Україна імпортувала з Малайзії та Індонезії лише по 70 тисяч тонн цього продукту, то з 2015 р. імпорт зріс до 200 тисяч тонн.

«Найближчим часом очікуємо, що наш законопроєкт про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання у сесійну залу. Аграрний комітет одноголосно підтримав його прийняття. Вважаю, що українці мають вирощувати та споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії», — каже нардеп.

Українські харчовики, знаючи про шкідливість пальмової олії для організму, усе ж не гребують цим продуктом. Зрозуміти їх можна: з імпортованою «пальмою» їхні вироби коштують дешевше, ніж з українською соняшниковою олією. Адже собівартість пальмової олії набагато нижча.

Для порівняння: з гектара соняшника можна отримати  в середньому 600 л рослинної олії, а з такої ж площі пальм — 3 тонни. Пальма дає плоди двічі на рік. Звісно, що така олія набагато дешевша.

Однак та олія, що імпортується Україною, складається із суцільних насичених жирних кислот, які призводять до серцево-судинних і навіть онкозахворювань. Але завдяки дешевизні цього продукту та ще тому, що він довго не псується, пальмову олію додають всюди: від молочних і кондитерських виробів до дитячого харчування.

До речі, крім законопроєкту за авторством Соломчука, в лютому нинішнього року в Раді також був зареєстрований ще один законопроєкт — № 5148 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми».

Що хочуть заборонити:

  • використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжуту, льону, глютену) в дитячому харчуванні;
  • використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво та інші).

Нагадаємо, що від нас намагаються приховати виробники морозива.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання2 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання5 годин тому
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання12 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора