Догори
Дати відгук

В Україні хочуть заборонити шкідливу пальмову олію, якою наповнені кондитерка та молочні продукти

З 2015 року в державі спостерігається збільшення обсягів її використання.

2 хв на прочитання20 Вересня 2021, 14:49
Фото: УП Фото: УП
Поділитись:

У Верховній Раді готовий до розгляду законопроєкт № 6068, яким має бути запроваджена заборона на використання пальмової олії у вітчизняній харчовій промисловості.

Причин для розробки такого законопроєкту було дві, каже його автор Дмитро Соломчук. Перша — шкідливий вплив цієї олії на здоров'я людей, друга — скорочення виробництва соняшникової олії через засилля пальмової у харчовому виробництві, повідомляє Погляд.

У 2015 році відбувся різкий стрибок у споживанні пальмової олії вітчизняними виробниками. Якщо до цього року Україна імпортувала з Малайзії та Індонезії лише по 70 тисяч тонн цього продукту, то з 2015 р. імпорт зріс до 200 тисяч тонн.

«Найближчим часом очікуємо, що наш законопроєкт про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання у сесійну залу. Аграрний комітет одноголосно підтримав його прийняття. Вважаю, що українці мають вирощувати та споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії», — каже нардеп.

Українські харчовики, знаючи про шкідливість пальмової олії для організму, усе ж не гребують цим продуктом. Зрозуміти їх можна: з імпортованою «пальмою» їхні вироби коштують дешевше, ніж з українською соняшниковою олією. Адже собівартість пальмової олії набагато нижча.

Для порівняння: з гектара соняшника можна отримати  в середньому 600 л рослинної олії, а з такої ж площі пальм — 3 тонни. Пальма дає плоди двічі на рік. Звісно, що така олія набагато дешевша.

Однак та олія, що імпортується Україною, складається із суцільних насичених жирних кислот, які призводять до серцево-судинних і навіть онкозахворювань. Але завдяки дешевизні цього продукту та ще тому, що він довго не псується, пальмову олію додають всюди: від молочних і кондитерських виробів до дитячого харчування.

До речі, крім законопроєкту за авторством Соломчука, в лютому нинішнього року в Раді також був зареєстрований ще один законопроєкт — № 5148 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми».

Що хочуть заборонити:

  • використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжуту, льону, глютену) в дитячому харчуванні;
  • використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво та інші).

Нагадаємо, що від нас намагаються приховати виробники морозива.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото:
ЕТНОХАТА
На Чернігівщині бджоляр робить косметику з меду, крем-мед і питний мед
1 хв на прочитанняВчора
Картопля
Селекціонери вивели новий сорт картоплі, яка може рости в морози
1 хв на прочитанняВчора
Фото надані Лесею Дячок
Без добрив, лише вода: у Хмельницькому на вертикальній фермі подружжя вирощує мікрозелень для енергетиків (ФОТО)
2 хв на прочитання25 Жовтня 2021
Фото:Суспільне
Подружжя з Кіровоградщини вирощує 200 сортів винограду на 20 сотках городу (ВІДЕО)
2:1823 Жовтня 2021
На Волині вирощують груші розміром із літрову банку (ВІДЕО)
1 хв на прочитання22 Жовтня 2021
У Тернополі школярі створили унікальний метод вирощування екологічної мікрозелені (ФОТО)
1 хв на прочитання21 Жовтня 2021
Унікальні соуси з кавунів, динь , часнику та перцю створює господиня на Херсонщині (ВІДЕО)
2:0021 Жовтня 2021
На Київщині фермер розводить черв'яків та отримує натуральні добрива (ВІДЕО)
2 хв на прочитання20 Жовтня 2021