Догори
Дати відгук

В Україні хочуть заборонити шкідливу пальмову олію, якою наповнені кондитерка та молочні продукти

З 2015 року в державі спостерігається збільшення обсягів її використання.

2 хв на прочитання20 Вересня 2021, 14:49
Фото: УП Фото: УП
Поділитись:

У Верховній Раді готовий до розгляду законопроєкт № 6068, яким має бути запроваджена заборона на використання пальмової олії у вітчизняній харчовій промисловості.

Причин для розробки такого законопроєкту було дві, каже його автор Дмитро Соломчук. Перша — шкідливий вплив цієї олії на здоров'я людей, друга — скорочення виробництва соняшникової олії через засилля пальмової у харчовому виробництві, повідомляє Погляд.

У 2015 році відбувся різкий стрибок у споживанні пальмової олії вітчизняними виробниками. Якщо до цього року Україна імпортувала з Малайзії та Індонезії лише по 70 тисяч тонн цього продукту, то з 2015 р. імпорт зріс до 200 тисяч тонн.

«Найближчим часом очікуємо, що наш законопроєкт про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання у сесійну залу. Аграрний комітет одноголосно підтримав його прийняття. Вважаю, що українці мають вирощувати та споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії», — каже нардеп.

Українські харчовики, знаючи про шкідливість пальмової олії для організму, усе ж не гребують цим продуктом. Зрозуміти їх можна: з імпортованою «пальмою» їхні вироби коштують дешевше, ніж з українською соняшниковою олією. Адже собівартість пальмової олії набагато нижча.

Для порівняння: з гектара соняшника можна отримати  в середньому 600 л рослинної олії, а з такої ж площі пальм — 3 тонни. Пальма дає плоди двічі на рік. Звісно, що така олія набагато дешевша.

Однак та олія, що імпортується Україною, складається із суцільних насичених жирних кислот, які призводять до серцево-судинних і навіть онкозахворювань. Але завдяки дешевизні цього продукту та ще тому, що він довго не псується, пальмову олію додають всюди: від молочних і кондитерських виробів до дитячого харчування.

До речі, крім законопроєкту за авторством Соломчука, в лютому нинішнього року в Раді також був зареєстрований ще один законопроєкт — № 5148 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми».

Що хочуть заборонити:

  • використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
  • використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжуту, льону, глютену) в дитячому харчуванні;
  • використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво та інші).

Нагадаємо, що від нас намагаються приховати виробники морозива.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
На Одещині спалах АЧС
На Одещині - спалах АЧС
1 хв на прочитання44 хвилини тому
ФОТО: ілюстративне / poradnica.com.ua
Батькам дітей із особливими потребами компенсуватимуть витрати на асистента: у Львові затверджено новий порядок
1 хв на прочитаннягодина тому
Перша у світі методологія оцінки кліматичного впливу збройних конфліктів
Україна презентує унікальну методологію оцінки екологічних наслідків збройних конфліктів
2 хв на прочитання2 години тому
Державна екоінспекція змусила порушників компенсувати шкоду за вирубку дерев на Миколаївщині. Фото ілюстративне
На Миколаївщині порушники відшкодували понад 23 тисячі гривень збитків за незаконну рубку дерев
2 хв на прочитання4 години тому
На Полтавщині знайдено червонокнижну рослину (ФОТО)
1 хв на прочитання5 годин тому
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА»: стратегічне партнерство для розвитку територіальних громад України
2 хв на прочитання6 годин тому
МОЗ закликає українців вживати антибіотики тільки за призначенням лікаря
1 хв на прочитання7 годин тому
Запорізька АЕС вдруге за тиждень на межі блекауту
1 хв на прочитання8 годин тому