- Головна
- Новини
- Агро
- С/Г продукція
- В Україні хочуть заборонити шкідливу пальмову олію, якою наповнені кондитерка та молочні продукти
В Україні хочуть заборонити шкідливу пальмову олію, якою наповнені кондитерка та молочні продукти
З 2015 року в державі спостерігається збільшення обсягів її використання.
У Верховній Раді готовий до розгляду законопроєкт № 6068, яким має бути запроваджена заборона на використання пальмової олії у вітчизняній харчовій промисловості.
Причин для розробки такого законопроєкту було дві, каже його автор Дмитро Соломчук. Перша — шкідливий вплив цієї олії на здоров'я людей, друга — скорочення виробництва соняшникової олії через засилля пальмової у харчовому виробництві, повідомляє Погляд.
У 2015 році відбувся різкий стрибок у споживанні пальмової олії вітчизняними виробниками. Якщо до цього року Україна імпортувала з Малайзії та Індонезії лише по 70 тисяч тонн цього продукту, то з 2015 р. імпорт зріс до 200 тисяч тонн.
«Найближчим часом очікуємо, що наш законопроєкт про обмеження використання трансжирів у солодощах потрапить на перше читання у сесійну залу. Аграрний комітет одноголосно підтримав його прийняття. Вважаю, що українці мають вирощувати та споживати натуральне, а не сотні тисяч тонн пальмової олії з Малайзії», — каже нардеп.
Українські харчовики, знаючи про шкідливість пальмової олії для організму, усе ж не гребують цим продуктом. Зрозуміти їх можна: з імпортованою «пальмою» їхні вироби коштують дешевше, ніж з українською соняшниковою олією. Адже собівартість пальмової олії набагато нижча.
Для порівняння: з гектара соняшника можна отримати в середньому 600 л рослинної олії, а з такої ж площі пальм — 3 тонни. Пальма дає плоди двічі на рік. Звісно, що така олія набагато дешевша.
Однак та олія, що імпортується Україною, складається із суцільних насичених жирних кислот, які призводять до серцево-судинних і навіть онкозахворювань. Але завдяки дешевизні цього продукту та ще тому, що він довго не псується, пальмову олію додають всюди: від молочних і кондитерських виробів до дитячого харчування.
До речі, крім законопроєкту за авторством Соломчука, в лютому нинішнього року в Раді також був зареєстрований ще один законопроєкт — № 5148 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми».
Що хочуть заборонити:
- використання пальмової олії у традиційних молочних продуктах;
- використання гідрогенізованої пальмової олії та інших гідрогенізованих рослинних жирів (кунжуту, льону, глютену) в дитячому харчуванні;
- використання гідрогенізованої пальмової олії у харчових продуктах (кондитерські вироби: шоколад, морозиво та інші).
Нагадаємо, що від нас намагаються приховати виробники морозива.