Догори
Дати відгук

В Оксфорді створили вакцину від COVID-19 майже без побічної дії

Британські вчені оприлюднили результати досліджень

2 хв на прочитання20 Липня 2020, 20:33
Фото bbc.com Фото bbc.com
Поділитись:

Вакцина від коронавірусу, розроблена Оксфордським університетом, виявилася безпечною і здатною провокувати реакцію імунної системи. В її випробуванні взяли участь 1077 людей. Про це повідомляє УНІАН посилаючись на BBC

У добровольців, яким робили ін'єкції препарату, виявили антитіла й Т-лімфоцити, здатні боротися з коронавірусом. Результати дуже обнадіюють. 

Однак, видання зауважує, що ще зарано говорити, чи можна за допомогою оксфордської вакцини забезпечити захист населення від COVID-19. Подальші дослідження тривають. 

Втім, уряд Великої Британії вже замовив 100 мільйонів доз цієї вакцини. Вона називається ChAdOx1 nCoV-19 й була розроблена з безпрецедентною швидкістю. Вакцина виготовлена з генетично зміненого вірусу, який викликає застуду в шимпанзе. Його сильно змінили для того, щоб він не міг заражати людей, а також щоб був "схожим" на коронавірус. Вчені добилися цього, включивши генетичний код з білків в "шипах" COVID-19, за допомогою яких він чіпляється до людських клітин, у вакцину, над якою працювали. Таким чином, препарат нагадує коронавірус. Й імунна система здатна вчитися на ньому атакувати справжній вірус. У проблемі COVID-19 велика увага приділялася антитілам. Але вони — лише частина захисту людського організму від хвороби. Антитіла здатні робити коронавірус неактивним. Т-лімфоцити або білі кров'яні тільця допомагають координації імунної системи й здатні визначати, які клітини в тілі були заражені, а також знищувати їх. Майже всі ефективні вакцини провокують реакцію антитіл й Т-лімфоцитів. Рівень Т-лімфоцитів досяг пікового значення через 14 днів після вакцинації. А рівень антитіл лишався на піку навіть через 28 днів. 

Втім, дослідження ще триває достатньо довго, щоб можна було сказати, на який час вакцина може забезпечити імунітет. Чи безпечна оксфордська вакцина? Так. Але є й побічна дія. У 70% учасників досліджень з'являлася температура або головний біль. Але вчені кажуть, що ці проблеми вдалося вирішити за допомогою парацетамолу. Жодних небезпечних для життя ефектів вчені не спостерігали.

Тим часом, на Київщині порушили карантин й влаштували веселу вечірку на баржі, через це поліція відкрила 6 кримінальних справ (відео, фото).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost