Догори
Дати відгук

В Одесі медичний колапс — немає авто для перевезення кисню для лікарень

Тому місцева влада просить допомоги за кордоном. У ковідні лікарні хворі можуть потрапити лише завдяки зв'язкам.

2 хв на прочитання12 Квітня 2021, 19:11
Немає авто для перевезення кисню для лікарень Немає авто для перевезення кисню для лікарень
Поділитись:

В Одесі вкрай не вистачає транспорту для перевезення кисню для лікарень. Тому місцева влада збирається просити в оренду авто в міст-побратимів. Про це стало відомо під час засідання 12 квітня міського оперативного штабу.

Мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що в місті складна ситуація з постачання кисню до опорних лікарень, зокрема, через відсутність власного спецавтомобіля.

«Ситуація з постачанням кисню сьогодні є нестабільною. Ця ситуація по всій Україні. Бракує транспорту, щоб доставляти кисень...», — сказав Труханов, зазначивши, що місту необхідно забезпечити безперебійну поставку, зокрема, забезпечити запас кисню бажано на добу або дві.

У зв'язку з цим мер доручив звернутися до міст-побратимів із проханням про тимчасову оренду спеціальних автомобілів. В Одеси є понад 20 таких міст, зокрема, Єреван (Вірменія), Кишинів (Молдова), Констанца (Румунія) і Стамбул (Туреччина).

«Зателефонуйте в Молдову, Туреччину, Румунію. Може, вдасться у них взяти у тимчасове користування, оренду машину для перевезення кисню, яку вони можуть у найкоротші терміни нам надати», — сказав міський голова.

Він також доручив звернутися й до Єревана, де зараз епідеміологічна ситуація стабільна.

Крім того, за словами Труханова, необхідно оперативно розв'язати питання з облаштуванням кисневих станцій, зокрема, в опорних лікарнях, щоб мати альтернативу іншій кисневій апаратурі. У зв'язку з цим усі опорні лікарні слід забезпечити альтернативними джерелами електроенергії, потужними генераторами та виділеними електричними лініями. Наприклад, лише Одеській міській інфекційній клінічній лікарні необхідно три такі станції.

Тим часом у місті триває медичний колапс — у лікарні хворі на ковід можуть потрапити на лікування тільки завдяки зв'язкам. Про це розповідає місцева волонтерка Катерина Ножевнікова.

«Я ж сьогодні видала 19 концентраторів, більша частина з пацієнтів теж не змогли госпіталізуватися. Двом пропонували з міста в Біляївку їхати. Мовляв, там є місця. Дзвінки йдуть досі. П'ятеро з тих, хто просив кисень, знайшли місце у стаціонарі (всі використовували зв'язки. Мабуть, інакше вже у нас у стаціонар не потрапити), а що робити тим, у кого зв'язків немає — залишається питанням. Мабуть, чекати літа», — з болем говорить жінка.

Тим часом у лікарнях дозволили використовувати технічний кисень для хворих на COVID. На такий крок пішли через те, що виробники не встигають постачати необхідну кількість медичного кисню для хворих.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.