Догори
Дати відгук

В битві за чисте повітря вкотре перемагає бізнес, а лобіює його міністр Абрамовський

Невже подовженню строків технологічних нормативів бути?

4 хв на прочитання26 Квітня 2021, 13:27
В битві за чисте повітря вкотре перемагає бізнес, а лобіює його міністр Абрамовський В битві за чисте повітря вкотре перемагає бізнес, а лобіює його міністр Абрамовський
Поділитись:

Наша редакція продовжує слідкувати за ситуацією, яка розгорнулася навколо великих підприємств-забруднювачів — металургійних і гірничо-збагачувальних.

Термін дії технологічних нормативів допустимих викидів забруднюючих речовин для коксових печей та з устаткування (установки) для випалювання і агломерації металевої руди (включаючи сульфідну руду), затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 21 грудня 2012 року № 671 та технологічних нормативів допустимих викидів забруднюючих речовин для коксових печей, затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 29 вересня 2009 року № 507 планується продовжити на три роки.

Це стало однією із причин недовіри до профільного екологічного відомства, адже свідчило про його наміри дати найбільшим забруднювачам атмосферного повітря додаткові три роки на екологічну модернізацію своїх виробництв — до 1 січня 2024 р. Це випливає із проєкту наказу, опублікованого на сайті Міндовкілля 20 листопада. З цього ми починали наше попереднє розслідування.  

Проте 15 січня міністр Абрамовський вирішив на своїй сторінці у Facebook роз’яснити ситуацію, що склалася навколо Технологічних нормативів, якими встановлюються допустимі викиди забруднюючих речовин підприємствами в атмосферне повітря та розставити всі крапки над «і». 

Він зазначив, що підприємства мали аж 11 років, аби підготуватися до зменшення рівня промислових викидів, проте нічого не було зроблено за цей період. Також міністр наголосив, що для нього в пріоритеті здоров’я громадян та їхнє право на безпечне та чисте довкілля, а не розвиток гірничо-металургійної галузі.

Тому міністр твердо зауважив, що мови про перенесення термінів бути не може, поки ми не отримаємо від металургів чіткого плану заходів, який буде направлено на досягнення перспективних нормативів і твердих гарантій його виконання.

Наша редакція надіслала запит на інформацію із проханням надати копії підтверджувальних документів щодо направлення Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України проєкту наказу на погодження із зацікавленими органами та на реєстрацію Міністерства юстиції України, на який отримала відповідь від 29.03.2021 р. № 25/6-14/6363-21 про те, що проєкт наказу був доопрацьований та розміщений на офіційному сайті Міндовкілля.

Справді, проєкт наказу розміщений на офіційному сайті Міндовкілля 18 грудня, але не зрозуміло, що було доопрацьовано. 

Сподівалися на те, що або строки необхідної модернізації зміняться на менші, або, як обіцяв міністр Роман Абрамовський, з’явиться чіткий план модернізації великих підприємств-забруднювачів. Наші сподівання були марні, все залишилось незмінним. 

Редакція звернулась до Міністерства юстиції України із запитом (аби остаточно роз’яснити ситуацію) щодо отримання та розгляду проєкту наказу про внесення змін до технологічних нормативів та отримала відповідь про те, що 14 квітня Міндовкілля направило на державну реєстрацію проєкт наказу, тобто йдеться про фінальну стадію — юстування, після чого наказ набере чинності, а строки, вочевидь, будуть подовжені.

Тобто, сподіватись на те, що щось зміниться не варто. Всі гучні заяви пана міністра Романа Абрамовського залишаються порожніми та нагадують нам вислів «А Васька слушает да ест». Як такі дії міністра довкілля корелюються з озвученими пріоритетами Президента у сфері екології — поки що незрозуміло.

Хронологія подій і бездіяльності в цій ситуації просто вражає:

20 листопада оприлюднено на сайті проєкт наказу, який підписано особисто міністром Абрамовським. 

18 грудня оприлюднено доопрацьований проєкт наказу (серед доопрацювань, вочевидь, зміна назви установи з Мінприроди на Міндовкілля — на це знадобився місяць). 

А 15 січня вже в дописі на Facebook міністр зауважує, що без чіткого плану нічого переносити не буде та затято захищає право громадян на чисте довкілля, хоча в оприлюдненому проєкті наказу місяцем раніше про це — ні слова. 

Хочеться запитати у пана Абрамовського, які дії були вчинені щодо роботи великих підприємств — забруднювачів стосовно порушення законодавства протягом чотирьох місяців? Чи може металургійна галузь не працювала через локдаун?

Абсурд? Чи продуманий план дій реалізований тишком від громадськості, коли на словах — турбуємось про природу та народ, а на ділі — захищаємо інтереси великого бізнесу.

Як інакше це назвати, якщо пройшло пів року, а в результаті — ні змін, ні доопрацювань, ні планів, ні пояснень. Вочевидь, пан Абрамовський хоче увійти в історію як єдиний міністр, який продовжив строки технормативів без жодного оприлюдненого плану та затверджених умов. Хоча навряд чи він узагалі увійде в історію!

Раніше GreenPost писав про те, що екологічні активісти запідозрили Міндовкілля у грі на боці великих підприємств-забруднювачів — таких як металургійні та гірничо-збагачувальні. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Розслідування
Більше з GreenPost
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора